11.07.2020 | Petr Komárek | Preview kola

Preview 29. kola: Pardubice si mohou zajistit postup, Brno hraje v Prostějově

Foto: Radek Klier (fkpardubice.cz)
Praha – Předposlední kolo základní části FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY je na programu ve druhou červencovou sobotu. O vítězi druhé nejvyšší soutěže po něm nemusí být pochyb, lídr z Pardubic má vše ve svých rukou. Stačí mu v domácím prostředí a v přímém přenosu sázkové kanceláře Fortuna a České televize porazit třináctý Vyšehrad. Druhá Zbrojovka Brno se v rámci moravského souboje představí na trávníku osmého Prostějova.

Všechny zápasy 29. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY odstartují v sobotních 17 hodin.

Sázková kancelář Fortuna a České televize si pro živé vysílání zvolily duel vedoucího týmu tabulky. Pardubice se vedle lídra soutěže mohou v sobotu stát i mistrem. Svěřencům trenérů Novotného a Krejčího k vavřínům a zároveň jistotě postupu do FORTUNA:LIGY stačí jediná prostá podmínka. Porazit Pod Vinicí Vyšehrad.

FK si už se Slavojem jednou poradil, v listopadu ho v rámci 15. kola zdolal 2:0. O pardubické trefy se tehdy postarali dva mladí záložníci – Tomáš Solil a Michal Hlavatý. Prvně jmenovaný skóroval v závěrečné části prvního poločasu, druhý krátce po hodině hry.

Také na podzim patřila Pardubicím před i po utkání s Pražany první příčka FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. Mimo tuto výsostnou pozici byly v sezoně pouze třikrát, a to ještě v samém úvodu soutěžního maratonu. Bude se v sobotu na východě Čech slavit titul a postup? „Říká se, že poslední krok bývá nejtěžší; podívejte se na tenis, jak někdy bývá těžké proměnit mečbol. Ale věřím tomu, že to zvládneme,“ řekl klubovému webu pardubický kouč Jiří Krejčí.

Protivníka z hlavního města však nehodlá podcenit. „Vyšehrad má v týmu spoustu zkušených ligových hráčů a k tomu vpředu talentovaného Čvančaru, který patří k nejlepším střelcům soutěže. Očekáváme nepříjemného soupeře a pro Slavoj je možná výhodou, že nemá o co hrát,“ tvrdí.

Pardubice táhne za postupem zkušená opora v podobě kapitána Jana Jeřábka. „Bojujeme celé roky, abychom se do první ligy dostali. Nesmíme se podělat a odehrát zápas s Vyšehradem na vítězství. Pak už to bude dobré,“ nabádá v rozhovoru pro klubovou televizi. „Doufám, že přijde co nejvíce lidí a poslední krok zvládneme,“ přeje si šestatřicetiletý záložník.

Před Vyšehradem stojí velká výzva. Pardubické může na cestě do elitní společnosti přibrzdit. Šemíci sice v minulém kole schytali debakl od Brna, právě Zbrojovka ale teď potřebuje jejich pomoc. „Ve fotbale je možné vše a Pardubice budou pod velkým tlakem. Sice je poženou diváci, ale budou mít na paměti, že musejí stůj co stůj urvat tři body, protože jiná cesta k postupu do ligy nevede. A to může být naopak naše příležitost: podaří-li se nám hrát disciplinovaně v defenzívě a výsledek bude dlouho dejme tomu 0:0, pak musejí Pardubice nutně znervóznět,“ tuší v rozhovoru pro slavojvysehrad.cz člen středové řady Filip Drobílek.

„Bude to těžké, ale jak už jsem zmínil, právě z faktu, že domácí jsou favority, se pokusíme učinit naopak naši výhodu. Nastoupíme s čistou hlavou a budeme hrát v Pardubicích o co nejlepší výsledek,“ slíbil.

Brno ztrácí na Pardubice dvě kola před koncem základní části čtyři body. O zachování naděje na přímý postup bude hrát v přímém přenosu sázkové kanceláře Fortuna proti Prostějovu. Z podzimního střetnutí obou mužstev se stala jasná záležitost pro Jihomoravy, Hanákům nasázeli pět branek.

„Je to svým způsobem derby, očekávám vypjatou atmosféru, podobnou jako třeba v Líšni. Nemáme před sebou nic snadného, domácí nám budou chtít oplatit podzimní porážku. Náš cíl je ale neměnný, chceme zakončit sezónu s co nejvyšším bodovým ziskem,“ prohlásil na klubovém webu kormidelník Brna Miloslav Machálek, jehož syn Tomáš v Prostějově dříve působil. Sám trenér má navíc v okresním městě stále trvalé bydliště a k tomu řadu známých.

Ještě pikantnější partie čeká šéfa prostějovské lavičky Pavla Šustra. Až do začátku října vedl právě Zbrojovku, s níž navíc loni sahal po postupu.

Jeho bývalý klub nemá na domovskou půdu 1. SK dobré vzpomínky. Když zde hrál v srpnu 2018 naposledy, ztratil vedení a gólem v samotném závěru inkasovaným z trestného kopu prohrál 1:2. „Do sobotního zápasu jdeme opět s pokorou. Základem bude poctivost, pracovitost, touha jít výhře naproti. Jen tak můžeme uspět,“ uvědomuje si Machálek.

Teoretickou šanci na třetí místo zaručující baráž o FORTUNA:LIGU má před 29. kolem Hradec Králové. Na pražskou Duklu ztrácí pět bodů. O víkendu vyzve v Ostravě Vítkovice, které na podzim pokořil 3:0. MFK je už jistým sestupujícím z FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY, podle hradeckého kouče Zdenka Frťaly to však neznamená, že by jeho výběr čekal snadný sok.

„Se sestupem jsou asi smíření, ale zápas určitě neodchodí. Viděl jsem jejich poslední utkání ve Varnsdorfu a za jakéhokoli stavu hráli pořád to samé. Bez paniky, hektiky,“ podotkl na fchk.cz rodák z Nitry, který v srpnu oslaví padesátiny. „I přes to, kde jsou, hrají fotbal založený na postupném útoku, není to žádný hurá systém. Mají výbornou útočnou fázi, ale hoří na tom, že defenzíva tak kvalitní není. Tudy vede klíč k úspěchu – tam jsou zranitelní,“ všiml si Frťala.

Třetí příčku si ale bez ohledu na případnou výhru Hradce nad Vítkovicemi může zajistit Dukla Praha, která se na Julisce střetne s Varnsdorfem. Žlutočervení se budou muset obejít bez záložníka Samuela Dancáka, jemuž vystavily stopku čtyři žluté karty. Po dvouzápasovém trestu už naopak může naskočit obránce Martin Chlumecký. Severočeši budou postrádat útočníka Jakuba Barace. V minulém kole proti Vítkovicím viděl čtvrtou žlutou kartu. Duel Dukly s Varnsdorfem v první půlce sezony dopadl nerozhodně 1:1.

V dalších utkáních 29. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY hostí Líšeň Třinec, Ústí nad Labem Žižkov, Vlašim Jihlavu a Sokolov Chrudim.