18.09.2020 | Martin Hruzík | Trenér měsíce

Trenér měsíce Frťala: Ani tentokrát nechci utíkat od rozdělané práce

Foto: fchk.cz
Praha – Loajalita. Silný pojem, který provází kariéru Zdenka Frťaly, jenž před léty dlouho odolával vábení z nejvyšší soutěže. I tentokrát se soustředí na to, aby svou misi v Hradci Králové dokončil a dosáhl kýženého návratu Votroků do FORTUNA:LIGY. Začátek vyšel Hradci skvěle, tři výhry znamenají nejen plný bodový zisk, ale také cenu pro trenéra měsíce srpna.

Pane Frťalo, jak jste vy osobně zvládl to, co se dělo kolem Covidu-19 v českém fotbale?
Nikdo jsme na to nebyli připraveni, takže jsme byli s kolegy, hráči i šéfy v kontaktu a ze dne na den řešili, co bude dál. Snažili jsme se dodržovat všechna opatření daná FAČR, vládou i dalšími autoritami. Byla to fáze nejistoty, kdy jsme měli všichni obavu, zda-li se vůbec začne znovu hrát. Naštěstí to mělo dobrý konec a soutěže se vesměs dohrály.

Jak nemoc zasahuje do chodu klubu nyní?
Dennodenně vnímáme média i nařízení, týká se to všech, včetně dalších sportů. Rovněž jsme si již zvykli na předepsaná hygienická opatření na zápasy i tréninky. Jednou za měsíc chodíme na testy, tak je to vždy následně 24 hodin nejistoty, co kdyby náhodou. Zatím nás to naštěstí obchází, byť vidíme, že už se s tím musí potýkat i v nižších soutěžích včetně mládežnického fotbalu. Je to velký zásah do celého sportovního světa.

Tradiční letní pauza skoro nebyla, jak jste ji tedy využili?
Bylo to zase něco nového, ale za mě byl ten měsíc dostatečný, abychom se dostatečně připravili na podzimní část. V našich klimatických podmínkách je stěžejní zimní příprava, ze které by se mělo čerpat celý rok. V létě zase hráči tolik kondice neztratí, pokavaď nejde o zranění a další věci, které holt k fotbalu patří.

Stihli jste přivést všechny posily?
Každého půl roku se bavíme o posilách a já jsem rád, že se nám povedlo získat hráče na posty, které nás trápily. Ze strany sportovního vedení tedy s posilami panuje maximální spokojenost.

Cíl je tedy jednoznačný...
Jedna věc je posily udělat, druhá věc je fakt, že někdo se adaptuje za pět dní a někdo jiný zase za pět měsíců. Je to jen první krok k tomu, abychom si mohli říct, že máme tým, který splní náš cíl v podobě postupu do nejvyšší soutěže. Noví hráči se podle mě neměli problém zařadit do kabiny, bohužel se nám však zranil Vašulín, jenž pravděpodobně bude delší dobu mimo. Po dvou kolech jsme tak přišli o posilu, a byť máme i další hráče, tak je to trošku rána do toho, co jsme si představovali. Leč takový je fotbal.

Pokud dobře počítám od našich dávnějších rozhovorů, tak teď by měla nastat sezóna, kdy chcete postoupit. Je to tak?
(smích) Já se tomu nevyhýbám. Tak jsme si tu spolupráci nastavili. Byli jsme blízko postupu už v prvním roce a letos jsem už před sezónou hráče nabádal, že když nějaké zápasy nezvládneme, bude hrozně těžké to napravit, protože letos se nemůžeme utěšovat baráží na druhém či třetím místě. Je to všechno nebo nic a my prostě mezi favority patříme.

Konkurence ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE se snížila, ale postupuje přímo jen jeden. Je to výhoda, či nevýhoda?
Neberu to tak, že se snížila konkurence. Takovým myšlenkám se vyhýbáme, protože je tam pořád Dukla, Viktorka Žižkov a další. Čtyři nebo pět mančaftů se bude rvát o první místo, určitě to nebude tak, že odletí dva týmy a bude hotovo. A FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA je fakt vyrovnaná, podívejte na Blansko, jak porazilo Duklu, je tam i Líšeň a další. Vždy někdo z pole vyskočí nahoru. Za mě je to těžší, když může postoupit jen jeden.

Máte za sebou úspěšný vstup do soutěže, jak moc je to důležité?
Klukům říkám, že každé vítězství je důležité pro sebevědomí a od toho se pak odvíjí výkon. Co se týče bodů, tak jsme maximálně spokojeni, byť tam byly nějaké výpadky jako například půlhodina v Jihlavě, ale to už je na nás, abychom si to rozebrali.

V sobotu vás čeká důležité utkání, berete Viktorku jako největšího konkurenta? Na co se připravujete?
Beru ji jako kvalitní tým, jenž hodně posílil. Také tam došlo k obměně kádru a cítí šanci postoupit do ligy. Vnímám je jako jedny z největších aspirantů na postup, i když nehrají zápasy na svém hřišti, což může být pro některé hráče nevýhoda. V sobotu však svoji kůži určitě nedají lacino. Určitě to nebude pohodový zápas, věřím, že uvidíme velké nasazení a emoce, které k takovému souboji patří.

Vypadá to, že funguje spolupráce s Chrudimí. Jak ji vnímáte?
Já můžu hodnotit jen dobu, po kterou jsem v Hradci. Určitě vítáme možnost dát poblíž hráče na hostování, pro nás je to jen dobře, že je nemusíme posílat někam daleko a jsou na očích. Navíc teď jsme si tam vyhlédli i Vášu (Daniel Vašulín – pozn. red.). Určitě mezi kluby nepanuje nevraživost. Samozřejmě chápeme, že i Chrudim chce být úspěšná a konkurenceschopná ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE a naše vzájemné zápasy jsou takzvaně na ostří nože a nikdo nikomu nic nedaruje. Takže spolupracujeme, ale vzájemný zápas je derby se vším všudy.

Co byste řekl ke spekulaci o vašem možném angažmá v Teplicích?
Většinou o takových věcech ví jiní lidé a nás trenérů se to skutečně dotkne až když se začne jednat konkrétně. Určitě nebudu jako někteří trenéři prohlašovat, jak o mě mělo zájem pět ligových týmů. Beru to tak, že jsem v Hradci, kde jsme na něčem domluvení, a jsem rád, že obě strany dodržují to, co jsme si řekli. Nemám důvod někam utíkat, právě naopak chci svou práci dokončit. Všichni uděláme maximum, aby se nám to povedlo.

Hodně se mluví o tom, proč ještě královéhradecký záložník Vlkanova nehraje v lize. Jaký je váš názor?
No, pro mě je to také záhada. Já si myslím, že Vlčák už do ligy dospěl a byl bych nerad, aby to, co se o něm poslední týdny napsalo, mělo vliv na jeho výkony. S ním jsme se už dříve potkali a pak nebyl koncentrovaný na své výkony, ale teď už to zvládá lépe a nedělá ze setrvání v Hradci žádnou tragédii, naopak v našem vzájemném hovoru mi potvrdil, že je Hradci oddaný. Pochopitelně ovšem cítí, že už se blíží nějakému věku a je nejvyšší čas si zkusit nejvyšší soutěž. Jsou ale věci, které z pozice trenéra neovlivním, a to je fotbalový business.