17.04.2021 | Petr Komárek | Preview kola

Preview 19. kola: Hradec hostí Třinec, Líšeň v televizi změří síly s Chrudimí

Foto: sklisen.com
Praha – Fotbalisté Hradce Králové zakončí v 19. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY trojboj se soupeři ze spodní části tabulky. Po Vyšehradu a Táborsku vyzvou Třinec, kterého od pásma sestupu dělí jediný bod. Lídr druhé nejvyšší soutěže má v zádech šňůru vítězství, v současnosti čítající čtyři utkání. Druhé místo patří po první části anglického týdne opět Líšni. V sobotní bitvě narazí „marvani“ na pátou Chrudim.

Líšeň se po výhře nad Duklou Praha vrátila na druhé místo tabulky. Jihomoravanům pomohlo zaváhání Prostějova, který v dohrávce 18. kola prohrál doma s Jihlavou. V prvním zápase 19. kola se v sobotu od 14:30 utkají s Chrudimí. Ta udržela vedení na hřišti Varnsdorfu a v tabulce zůstala pátá. Na Líšeň ztrácí svěřenci trenéra Veselého čtyři body, k dobru mají dohrávku 15. kola v podobě východočeského derby s Hradcem Králové.

„Proti Líšni jako vždy očekávám velmi těžké a vyrovnané utkání. Ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE se nám ještě nikdy nepodařilo Líšeň porazit, proto doufám a věřím v to, že se nám tentokrát podaří tuto nepříznivou sérii zlomit. V případě výhry bychom se na soupeře dotáhli na rozdíl jednoho bodu, a proto máme určitě o motivaci postaráno,“ řekl klubovému webu kapitán Chrudimi Ondřej Kesner, který se do sestavy po prodělaném koronavirovém onemocnění může vrátit. Střetnutí v Chrudimi budou živě vysílat Česká televize a sázková kancelář Fortuna.

Žižkov ve středu nehrál, jeho duel v Třinci odložil nezpůsobilý terén na stadionu slezského klubu. V neděli od 10:15 Viktoria před kamerami sázkové kanceláře Fortuna hostí Ústí nad Labem. Severočeši v minulém kole prodloužili období bez inkasované branky na 270 minut. Brankář Tvrdoň proti Vyšehradu zaokrouhlil počet vychytaných nul na deset. Poslední tým tabulky Arma zdolala gólem ze třetí minuty nastavení druhého poločasu, kdy se z trestného kopu prosadil záložník Bílek.

Prostějov ztratil v boji o čelo tabulky, ve čtvrtek na domácím trávníku podlehl Jihlavě rozdílem dvou branek. V tabulce F:NL klesl o jednu příčku a momentálně je s 32 body třetí. V neděli od 15 hodin čeká svěřence kouče Šustra papírově nejslabší možný soupeř – poslední Vyšehrad. Slavoj v Ústí nad Labem dlouho živil naděje na bezbrankovou remízu, branka ze standardní situace v samotném závěru mu je však vzala.

Vedoucí Hradec Králové vyzve pod „lízátky“ od 17 hodin Třinec. „Votroci“ proti předposlednímu Táborsku zaznamenali čtvrtou výhru v řadě, Jihočechy i díky dvěma pokutovým kopům pokořili 3:0. Proti slezskému celku nastoupí k druhému zápasu v domácím prostředí za sebou. Na druhou Líšeň má tým trenéra Frťaly k dobru tři body, navíc bude dohrávat utkání 15. kola s Chrudimí.

„Třinec výsledkově nezvládl vstup do jarní části, jak by si představoval. Prezentovali se disciplinovaným, agresivním fotbalem, v tom pokračují. Tým je složený ze zkušenosti i mládí,“ uvedl k nadcházejícímu hradeckému protivníkovi pro fchk.cz Zdenko Frťala. Klíčem k úspěchu bude podle jeho slov trpělivost, která východočeskému mužstvu zatím přináší ovoce. „Ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE se opakovaně potvrzuje, že v žádném utkání není dopředu daný favorit. Bude záležet jen na nás. Nesnižuju kvalitu Táborska, ale teď nás čeká soubojovější zápas s agresivnějším soupeřem,“ konstatoval padesátiletý rodák z Nitry. Ten minulý týden v sobotu odtrénoval 75. zápas na hradecké lavičce, čímž dorovnal jiné dvě osobnosti, jež dříve stály na stejném místě – Petra Uličného a Ladislava Moníka.

Třinec na půdě Jihlavy inkasoval čtyři minuty před vypršením řádné hrací doby a přišel o vidinu bodu za remízu. V druholigovém pořadí klesl na dvanáctou pozici, od sestupového pásma ho dělí pouhý bod.

Zbývající tři utkání 19. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY odstartují rovněž v nedělních 17 hodin. Blansko drží pětizápasovou sérii bez porážky, naposledy si doma poradilo s Vlašimí. Nyní čeká Jihomoravany souboj nováčků s Táborskem. „Do Táborska nepojedeme pod takovým tlakem, i proto jsme chtěli zápas s Vlašimí tolik vyhrát. Máme dvacet bodů, a byť stále doháníme ztráty z podzimu, mužstvo hraje velmi dobře a je v něm dobrá nálada,“ citovaly klubové stránky blanenského trenéra Martina Pulpita. Jihočeši v polovině týdne podruhé během jarní části sezony prohráli. Po Prostějovu nestačili na první Hradec Králové, na jehož stadionu vyšli gólově naprázdno.

Bodová série Vlašimi se zastavila na čtyřech střetnutích. V závěru týdne přivítají Středočeši Varnsdorf, který na podzim porazili 2:0. „FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA je vyrovnanou soutěží a nás v neděli čeká další kvalitní soupeř, kterým je Varnsdorf. Samozřejmě budeme chtít doma uspět,“ sdělil webu fcsbvlasim.cz kouč Daniel Šmejkal. Severočeši doma proti Chrudimi dotahovali marně. Na více než snížení v závěru se nezmohli. „Škoda jen, že snížení nepřišlo dřív, šance na to určitě byly. Věřím, že bychom to zvládli otočit nebo minimálně zremizovat. Ve Vlašimi uděláme všechno pro to, abychom porážku odčinili a připsali si tři body,“ slíbil na fkvarnsdorf.cz útočník Vojtěch Šilhan.

Jihlava se začíná zvedat. Po domácím triumfu nad Třincem, který vybojovala zásluhou gólu z 86. minuty, obrala o všechny body Prostějov. V tabulce si tak polepšila na 22 bodů a průběžné osmé místo. Na lavičce Dukly Praha si na Vysočině odbyde premiéru kouč Bohuslav Pilný. Ten nahradil Romana Skuhravého, kterého představenstvo pražského klubu odvolalo po neuspokojivých výsledcích z minulých zápasů. „Vojáci“ v posledních třech odehraných kolech nebodovali, po zimní pauze zvítězili jen jednou.