04.05.2021 | Petr Komárek | Preview kola

Preview 22. kola: Hradec zajíždí na Hanou, Dukla v derby narazí na Žižkov

Foto: fchk.cz
Praha – Fotbalisté Hradce Králové ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE neprohráli nebo neutrpěli bodovou ztrátu již téměř dva měsíce. Na začátku května je stejně jako všechny ostatní účastníky druhé nejvyšší soutěže prověří anglický týden. Ve vloženém 22. kole čeká svěřence trenéra Frťaly souboj v Prostějově, který je na podzim dokázal porazit. V televizním utkání dojde na malé pražské derby. Dukla, jež pod koučem Pilným citelně pookřála, se postaví Žižkovu.

Hradec Králové bude v úterní předehrávce 22. kola na hřišti Prostějova útočit na devátou výhru v řadě. Na Hanáky má v tabulce náskok deseti bodů, na podzim s nimi ale doma prohrál 0:1. Pod „lízátky“ rozhodl z penalty záložník Kopřiva, aktuálně nejlepší prostějovský střelec. Celkově Východočeši na 1.SK nestačili třikrát po sobě. V loňském ročníku se Moravané dvakrát radovali po výsledku 2:1.

„Smekám před tím, jak dal trenér Šustr Prostějov s mladými hráči dohromady,“ citoval web fchk.cz kouče „votroků“ Zdenka Frťalu. „Drží vysoko nastavenou laťku – i když jim nějaké zápasy nevyšly, nepamatuju si takový, ve kterém by byli slabší. Hrají náročný, běhavý fotbal s talentovanými hráči z Brna a Olomouce. Trenér potvrzuje, že práce, kterou odvedl v Brně, možná nebyla tolik doceněná,“ konstatoval. Duel mezi prvním a třetím týmem tabulky s výkopem v 17 hodin odvysílá živě sázková kancelář Fortuna.

Dukla Praha se pod trenérem Bohuslavem Pilným zvedla. Ve čtyřech zápasech ji dovedl k deseti bodům a „vojáci“ si v průběžném pořadí F:NL znatelně polepšili. Momentálně jsou pátí. Ve středu od 15 hodin hostí v malém pražském derby Viktorii Žižkov. Ta má v současné době mnohem závažnější starosti, než je tabulkové postavení. Zastupitelé Prahy 3 totiž minulý týden neschválili smlouvu, která by klubu umožnila investovat peníze do rekonstrukce jeho domovského stadionu v Seifertově ulici. Nad účastí Žižkova v příštím ročníku druhé nejvyšší soutěže tak visí otazník. Hrozí, že potřebnou licenci nezíská. Jak si viktoriáni povedou na Julisce, nabídnou v přímém přenosu Česká televize a sázková kancelář Fortuna.

Další čtyři utkání 22. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY začnou ve středečních 17 hodin. Dvanáctý Třinec hostí čtvrté Ústí nad Labem, desátý Varnsdorf devátou Jihlavu, třinácté Blansko šestou Chrudim a druhá Líšeň jedenácté Táborsko.

Slezané mají společně s Jihočechy tříbodový náskok na sestupové pásmo. Oba celky dosud nasbíraly 23 bodů. „Věříme, že důležitý zápas s Ústím zvládneme a znovu budeme tam, kde jsme chtěli být. Chceme se zachránit a posunout se v tabulce výš, proto musíme ve všech zbývajících domácích zápasech uspět,“ uvedl v rozhovoru pro klubové stránky třinecký obránce či záložník Richard Vaněk.

V posledním střetnutí vloženého kola vyzve sedmá Vlašim od středečních 17:30 poslední Vyšehrad. „Šemíci“ v minulém kole podlehli Líšni a ztratili i teoretickou šanci na záchranu. Do konce sezony se nyní mohou maximálně bodově dotáhnout na předposlední Blansko – a to by ještě ve zbývajících pěti zápasech museli pokaždé vyhrát, zatímco Jihomoravané by museli pětkrát v řadě prohrát.

Středočeši čekají na vítězství od 11. dubna, kdy doma vyzráli na favorizovanou Líšeň. V předchozích třech kolech F:NL pokaždé remizovali. Nejprve s Varnsdorfem, poté s Duklou a naposledy s Jihlavou. Na Vysočině přitom prohrávali tříbrankovým rozdílem, třemi trefami v závěrečné desetiminutovce ale zvládli porážku odvrátit.