22.10.2021 | Petr Komárek | Preview kola

Preview 12. kola: Sparta vyzve v televizi Jihlavu, vedoucí Brno zajíždí do Třince

Foto: fcsbvlasim.cz
Praha – Bodový rozdíl mezi prvními třemi mužstvy FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY se po minulém kole zmenšil na pět bodů. Roli nejbližších pronásledovatelů první Zbrojovky Brno drží rezerva Sparty a Líšeň. „Marvani“ si však na další zápas budou muset počkat, ve Varnsdorfu se totiž rozšířilo onemocnění covid-19. Letenští do akce vyběhnou a v televizním utkání se postaví Jihlavě. Lídr tabulky pak změří síly s posledním Třincem.

Dvanácté kolo F:NL odstartuje páteční předehrávkou, ve které desátá Jihlava hostí od 16:30 druhou Spartu „B“. Letenští dosud nasbírali dvacet jedna bodů – stejně, jako třetí Líšeň. Na vedoucí Zbrojovku Brno mají pětibodové manko.

„Na Spartu ‚B‘ se připravujeme stejně jako na jakéhokoliv jiného soupeře. Soutěž je hodně vyrovnaná, každý může vyhrát s každým, stejně jako každý může s každým prohrát. Sparta má zatím dobré výsledky, je na předních příčkách tabulky, takže do zápasu jdeme samozřejmě se stoprocentním nasazením. A navíc hrajeme doma, takže nám tak trošku velí povinnost z utkání urvat tři body, abychom jak my, tak naši fanoušci odcházeli po zápase spokojeni,“ řekl pro klubový web trenér Vysočiny Jan Kameník.

Oba týmy se utkaly naposledy na jaře roku 2012. Jihlava tehdy v domácím prostředí zvítězila 1:0, z penalty rozhodl nynější útočník Slavie Stanislav Tecl. Rezerva rudých pokořila Horáky naposledy na podzim 2010, kdy těžila z branek Kroba a Třešňáka z úvodní čtvrthodiny.

Páteční souboj odvysílají živě Česká televize a sázková kancelář Fortuna.

Většina duelů druhé nejvyšší soutěže se uskuteční v sobotu.

Od 10:15 na sebe narazí Chrudim a Příbram, Dukla s Ústím a Třinec s Brnem. Zbrojovka v minulém kole potřetí v sezoně ztratila body. S Vyškovem doma remizovala 2:2, vyrovnat se jí navíc podařilo až v samotném závěru zásluhou střídajícího mladíka Rogožana.

Lídrovi tabulky se po jihomoravské bitvě rozrostla marodka. Už po necelé půlhodině hry museli po vzájemném střetu odstoupit brankář Berkovec se stoperem Hlavicou. Mimo jsou také zadáci Šural, Kryštůfek, Hrabina a Kosek, do zálohy pak nemůže nastoupit Slovák Čermák. Po trestu za čtyři žluté karty se naopak vrací nejlepší střelec Brňanů i celé F:NL – sedmigólový Jakub Řezníček.

„Měli jsme možnost vidět několik zápasů Třince, osobně si myslím, že nemá kádr na poslední příčku. V obraně se může opřít o dva vysoké a silné zahraniční hráče, má výborný střed hřiště a dva útočníky se zkušenostmi z FORTUNA:LIGY, Juřenu a Petráně. Navzdory papírovým předpokladům nás nečeká nic snadného,“ uvedl pro klubové stránky trenér Zbrojovky Richard Dostálek. „K utkání chceme opět přistoupit s největším možným respektem, čeká nás bojovný zápas, ale věříme, že jsme se na něj zvládli nachystat,“ doplnil.

Třinec se oproti Brnu nachází na zcela opačném konci tabulky. Se sedmi body mu patří poslední, šestnáctá příčka. Na čtrnáctý Žižkov ale ztrácí jediný bod a v posledních dvou domácích zápasech bodoval. S Jihlavou remizoval, zmiňovanou Viktorii Žižkov pak na začátku října přemohl. Z penaltového puntíku se o to postaral útočník Petráň. „Zbrojovka je lídr soutěže. Na utkání se připravíme, hráče už poněkolikáté důrazně upozorníme na chyby a pokusíme se s Brnem bojovat. Neprodáme kůži lacino, v naší situaci musíme uspět,“ prohlásil na webu fotbaltrinec.cz kouč Slezanů Martin Zbončák, jenž v minulosti odehrál více než stovku duelů právě za Zbrojovku.

Partii pod Javorovým nabídne v přímém přenosu sázková kancelář Fortuna.

Sobotní odpoledne poté přinese zápasy Vlašimi s Vyškovem (14:30) a Opavy se Žižkovem (15:30). V první víkendový den se mělo odehrát i utkání mezi Varnsdorfem a Líšní, kvůli četnějšímu výskytu nákazy covid-19 v severočeském celku ale došlo k jeho odložení.

Program dvanáctého kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY pak uzavře nedělní dohrávka, na hřišti Táborska se od 15:30 představí Prostějov.