15.11.2021 | Martin Hruzík | Hráč měsíce

Hráč měsíce Blecha: Doufám v prvoligovou šanci, třeba už v zimě

Foto: Veronika Hejnová (fcsbvlasim.cz
Praha – V posledním kole ročníku 2016/2017 debutoval v nejvyšší soutěži, přesto na rozšíření pětatřiceti ligových minut stále čeká. Čtyřiadvacetiletý Filip Blecha už čtvrtým rokem působí ve Vlašimi, kde si vybojoval místo v základní sestavě. Daří se mu střelecky a navíc získal i cenu Hráč měsíce října. Osobně tak věří, že další šance ve FORTUNA:LIZE je blízko.

Před pěti lety jste debutoval ve FORTUNA:LIZE za Bohemians, ale od té doby jste si ji nezahrál. Mrzí vás to?
Samozřejmě mě to mrzí. Po prvním ligovém startu jsem šel hostovat do Táborska, kde se mi ten rok úplně nevyvedl. Pochopitelně jsem se poté nevrátil přímo do Bohemky, byť jsem byl stále jejím hráčem. Nakonec jsem šel do Vlašimi, která později projevila zájem i o přestup. Postupně jsem se tady i ve F:NL zabydlel a doufám, že jsem na správně cestě dostat se, byť tedy později, do nejvyšší soutěže.

Ve Vlašimi jste si vypracoval stabilní místo v základní sestavě. Jak vám vyhovuje být už čtvrtou sezónu ve stejném klubu?
Přesně jak říkáte, musel jsem si to vypravovat. Když jsem do Vlašimi přišel, tak jsem skoro půl roku vůbec nehrál. Pak se však změnilo pár trenérů a víceméně u každého z nich jsem si dokázal svou pozici vydobýt. Co se týče působení v jednom klubu delší čas, tak mi to vůbec nedělá problém. Jsem s tím spokojený a pořád se to tady zlepšuje.

O tom, jak vám to svědčí, mluví i vaše střelecká bilance. Sedm branek je na záložníka poměrně dost...
Do gólových šancí jsem se byl schopen dostat vždycky, byť to asi nebývalo v takovém měřítku jako nyní. Určitě tomu napomáhá náš ofenzivní kombinační styl, kterým se nyní prezentujeme, a mi osobně hodně vyhovuje. Akorát vím, že těch gólů ze hry mohlo být i více, minimálně o dva, protože ty šance na to byly. Leč musím být spokojen, protože je to zatím moje nejproduktivnější sezóna.

Navíc jste za říjen získal cenu pro hráče měsíce. Co na to říkáte?
Popravdě mě vůbec nenapadlo, že bych ji mohl dostat, ale hodně mě to potěšilo a doufám, že nějakou takovou trofej přidám i ve FORTUNA:LIZE.

Myslíte, že právě díky tomu, jak se o vás teď více mluví, by mohla přijít šance na ligu už nyní v zimě?
V to doufám. Přeci jen už se mi krátí fotbalový věk na přestup do nejvyšší soutěže, pak už bych pro prvoligové kluby nemusel být tak zajímavý. Věřím, že jsem se dostatečně vyhrál a je ideální doba na to, udělat krok vpřed a uspět v lize.

Cítíte už nějaký zájem?
Zatím mě osobně nikdo nekontaktoval a popravdě to teď ani ještě neřeším. Soustředím se na poslední dva zápasy a pak bude dost času v prosinci vše vyřešit. Uvidíme, co bude.

Celkově se daří nejen vám, ale i celému klubu, když jste v těsném kontaktu s barážovými pozicemi. Láká vás možnost zahrát si o ligu?
Určitě. Už před sezónou jsme měli ambice ještě vylepšit to slušné umístění Vlašimi z minulé sezóny a skončit v první pětce. Když jsme nyní tak blízko baráže, tak k ní směřujeme. Jen je škoda, že jsme zbytečně poztráceli několik bodů, mohli jsme na tom být ještě lépe.

V čem je největší síla týmu?
Asi v tom, že dáváme hodně gólů, máme jich snad nejvíce vstřelených v soutěži. Do ofenzívy jsme tedy hodně silní a máme tam šikovné hráče. Denis Aligajič je nejlepší střelec soutěže. Pokud jde o vytváření šancí a střelu, jsme pro soupeře hodně nebezpeční.

Přesně tak, máte nejvíce vstřelených branek. Ale na druhou stranu i hodně inkasujete. Je to tím stylem hry?
Trenér by byl asi spokojenější, kdybychom měli více čistých kont, což se nám mockrát nepovedlo. Při tom ofenzivním stylu se holt občas stane, že přijde ztráta, kterou soupeř z brejku potrestá. Ale díky tomu, že dokážeme soupeře přestřílet, tak jsme tam, kde jsme.

Ve svých čtyřiadvaceti máte ještě svá nejlepší fotbalová léta pravděpodobně před sebou. Kam byste to jednou rád dotáhl?
Primárně teď mé myšlenky směřují k FORTUNA:LIZE, protože je to ta nejbližší cesta, jak se fotbalově posunout. Pak bych byl rád, kdybych se tam postupně prosadil a třeba si i vyzkoušel zahraničí, což je sen asi každého fotbalisty, i kdyby to nebyla nějaká TOP soutěž.