17.05.2022 | Petr Komárek | Preview kola

Baráž o FORTUNA:LIGU startuje, hrát se bude v Opavě a Teplicích

Foto: Petr Widenka (sfc.cz)
Praha – Druhý a třetí tým FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY proti čtrnáctému a patnáctému týmu FORTUNA:LIGY. Ve čtvrtek se uskuteční první kolo baráže o účast v nejvyšší soutěži. Opava před kamerami České televize hostí Bohemians 1905 (zápas poběží na kanálu ČT3 – pozn. red.), Vlašim se představí na teplických Stínadlech. Oba zápasy začnou v 17 hodin.

„Máme možnost porvat se o návrat do FORTUNA:LIGY, která je naším dlouhodobým cílem. Rád bych zdůraznil, že postoupit chceme, ale to neznamená, že uhneme z nastavené klubové koncepce. Tedy aby na prvním místě stále byla zejména ekonomika a stabilita klubu," říká pro klubové stránky předseda představenstva opavského klubu Zdeněk Viktorin.

„Účast v baráži je obrovský úspěch. I v souvislosti s tím, že v létě odešlo velké množství hráčů a tým se skládal v zásadě od nuly. Nyní chceme udělat pro postup vše, co bude v našich silách. Budeme se snažit protáhnout naši jarní domácí neporazitelnost a vytvořit si co nejlepší pozici do odvety," komentuje trenér Slezského FC Roman West.

Opava v Městských sadech bodovala ve všech sedmi jarních zápasech FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. Šestkrát přitom zvítězila, pouze duel proti Příbrami skončil remízou. Vyhrát ve slezském městě dokázal v letošní sezoně jen vítěz F:NL Zbrojovka Brno, Westovi svěřenci jí 4. prosince podlehli 0:2.

Bohemians usilovali o záchranu ve FORTUNA:LIZE do posledního kola nadstavbové skupiny. V něm sice v Ďolíčku vyhráli nad Karvinou vysoko 4:0 – všechny branky vstřelil ex-opavský David Puškáč – a v součtu se základní části získali stejně bodů jako třináctý Jablonec. Horší bilance ze vzájemných utkání (2:2, 1:2) však pro „klokany“ znamenala barážovou pozici. Prosincový (a nakonec rozhodující) souboj s Jabloncem přitom dohrávali ve dvojnásobné přesilovce, přesto o gól prohráli.

Vlašim si druhé místo po třiceti kolech FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY zajistila ve vzájemném zápase s Opavou, který zvládla poměrem 3:1. „Radost a emoce, které zažíváme, jsou nepopsatelné. Budeme si to pamatovat do konce života,“ svěřuje se po postupu do baráže kouč Středočechů Martin Hyský. „Ještě ale nejsme na konci naší cesty. Je to jen krůček a část splnění cíle, který jsme si v kabině dali. Netajili jsme se tím, že chceme postoupit. Uděláme vše pro to, abychom baráž zvládli,“ konstatuje.

Teplice ve skupině o záchranu FORTUNA:LIGY nevyhrály ani jeden z pěti duelů. Nejprve sice remizovaly s Bohemians, poté ale prohrály jak se Zlínem, tak s Jabloncem. Jejich účast v baráži už nezměnil ani bod proti Karviné. V závěrečném kole nadstavby pak Severočeši doma nestačili na Pardubice. Jejich nelichotivá série trvá právě pět střetnutí. Naposledy se radovali 20. dubna, kdy ve 30. kole F:L vyzráli na Stínadlech na České Budějovice.

Odvety baráže se budou hrát v neděli od 16 hodin na stadionech Bohemians a Vlašimi.