23.06.2022 | Petr Komárek | Aktuální zprávy

Příbuzný ex-reprezentanta i brankář z Ukrajiny. Kdo se chystá s Prostějovem?

Foto: fotbaltrinec.cz
Prostějov – Fotbalisté Prostějova zatím oficiálně neoznámili ani jednu posilu pro nadcházející sezonu. S Hanáky ale trénuje několik čerstvě příchozích tváří. Figuruje mezi nimi i záložník, kterému (staro)nový trenér Pavel Šustr letos udílel pokyny na východě Slovenska. S klubem se naopak rozloučili zkušení Schuster s Jiráčkem, záložník Kopřiva přešel ke konkurenci.

K úvodnímu tréninku prostějovské přípravy vyběhlo dohromady sedm hráčů, kteří za 1.SK ještě nehráli.

Čtyřiadvacetiletý Jakub Bolf (na úvodním snímku) dosud ve F:NL kopal pouze za kluby z Moravskoslezského kraje. Prostějov by byl jeho prvním angažmá mimo východní část České republiky.

Odchovanec Rožnova pod Radhoštěm a synovec bývalého reprezentanta Reného Bolfa se v mládeži přesunul do Baníku Ostrava. Prošel výběry do 19 a 21 let, následně odehrál čtyři zápasy ve FORTUNA:LIZE a třináct utkání za rezervu v Moravskoslezské fotbalové lize. V lednu 2020 odešel hostovat do FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY, v dresu Vítkovic zaznamenal třináct startů. Dvě sezony pak působil v Třinci, pod Javorovým zasáhl celkově do 33 utkání.

Na Hané se znovu setkal s Davidem Gáčem, kterého zná právě z Třince. Jeho vrstevník čtyřikrát nastoupil do zápasu F:L za mateřskou Zbrojovku Brno, první duely ve F:NL nasbíral na jaře 2018 ve Frýdku-Místku. Do Třince se z Brna přesunul v únoru 2019, za necelý půlrok se jeho hostování změnilo v přestup. Za Slezany do roku 2021 zapsal ve druhé nejvyšší soutěži 46 zápasů a vstřelil tři góly. První polovinu letošního roku strávil ve slovenské Senici. Tam jej shodou okolností trénoval Šustr.

Dalšími novými tvářemi Prostějova jsou Marek Kirschbaum z divizních Nových Sadů, Jakub Elbel z třetiligového Vratimova, osmnáctiletý olomoucký odchovanec Jakub Vyhlídal a srbský defenzívní záložník Nikola Todorič. Posledně jmenovaný se loni mihl ve Vyškově, v srpnu se pohyboval po hřišti necelou půlhodinu utkání s Varnsdorfem. Převážně operoval o úroveň níž v Blansku.

Pod Šustrem a jeho asistenty Matějem Vybíhalem a Karlem Kroupou trénuje také ukrajinský brankář Volodymyr Krynskyj. Pětadvacetiletý rodák z Charkovské oblasti chytal v rodné zemi elitní ligu, v zimě ale kvůli ruské agresi uprchl do Česka. Zakotvil v Přerově, kterému pomohl ke druhému místu v Divizi E.

Jisté jsou na rozdíl od posil Prostějova odchody. Kvůli zdravotním problémům ukončil profesionální kariéru Aleš Schuster. Zkušený obránce posílil Prostějov v roce 2016 a ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE za něj do minulé sezony nastřádal 103 startů a jednu branku. V sezoně 2017/18 Moravanům pomohl k rychlému návratu mezi profesionály, rok předtím s Prostějovem z F:NL sestoupil. Na stadionu poblíž Místního nádraží nepokračuje ani účastník Ligy mistrů s Plzní a Euro 2012 s českou reprezentací Petr Jiráček. Šestatřicetiletý záložník zamířil do Olomouckého kraje loni v červnu, v prostějovské sestavě figuroval ve 28 duelech FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. 

Hostování v okresním městě vypršelo brankáři Vítu Nemravovi a stoperu Lukáši Zukalovi. Přípravu s Mladou Boleslaví zahájil záložník Michael Hönig, jinde bude nastupovat útočník z Nigérie Amobi Ifechukwu. Za ex-prostějovským trenérem Jarošíkem odešel do Teplic krajní záložník či obránce Jakub Urbanec. Prostějov posílil v létě 2021, předtím působil ve Viktorii Žižkov. Ve 22 utkáních uplynulého ročníku jednou skóroval.

Na nové smlouvě se pak s 1.SK nedohodl Jakub Kopřiva. Čtyřiadvacetiletý záložník zamířil do Táborska, za které už hrál v letech 2017–2019. V Prostějově se mu pod koučem Šustrem dařilo, ve 25 střetnutích ročníku 2020/21 vsítil osm gólů. Následující sezonu měl slabší, přidal 27 startů a jednu trefu.