14.04.2023 | Petr Komárek | Hráč měsíce

Hráč měsíce Wágner: Góly musím dávat každý zápas, chci si ještě zahrát FORTUNA:LIGU

Foto: fkpribram.cz
Praha – V Kristových letech opět pálí v dresu mateřské Příbrami. Útočník Tomáš Wágner si v kariéře zahrál za Plzeň, Jablonec nebo Mladou Boleslav, působil i v zahraničí, teď se snaží klubu od Litavky pomoci k návratu mezi českou elitu. V dosavadním průběhu sezony FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY zaznamenal někdejší reprezentant do 21 let dvanáct gólů, kromě zápasu o první místo tabulky tak soupeří i o trůn soutěžního krále střelců.

Jaké to je být jediným třicátníkem v mužstvu?
V Příbrami jsem doma, takže to tak neberu. Kdybych působil jinde, asi bych to vnímal jinak. První půlrok jsme si na to zvykal, teď už je to v pohodě. Přiznám se, že to ani tolik nevnímám.

Plníte směrem k mladším spoluhráčům i roli mentora?
Do takové role se přímo nepasuji. Když se má ale o něčem rozhodnout, jsem první z týmu, kdo k tomu něco řekne. Nemám problém ani třeba komunikovat s vedením, pokud je potřeba něco řešit. Slovo mám i v kabině, ale určitě to není tak, že bych byl nějaký diktátor (úsměv). Všechno je to o rozumné komunikaci. Navíc máme dobrou partu, kde se komunikuje o to snáze.

V zimní pauze se vám změnili trenéři: odešli Marek Nikl s Tomášem Zápotočným, přišel Dušan Uhrin mladší. Co teď máte jinak?
Určitě se změnil styl, vidina fotbalu. Když to řeknu blbě, Zápo s Márou pro mě byly vzory, na které jsem se chodil dívat. Navíc jsou to kamarádi, znali jsme se už ze hřiště. Chtěli hrát fotbalově, hodně na míči, teď s trenérem Uhrinem je to zase méně riskantní, s větší zodpovědností dozadu. Dominovat a hrát na balonu ale chceme pořád. Každý trenér má svou vidinu fotbalu, to je jasné. Věřím ale, že na pořadí v tabulce to nebude znát.

Ve čtyřech březnových zápasech jste dvakrát vyhráli i prohráli. Mrzí nejvíce domácí prohra s Varnsdorfem, první v sezoně, gólem v 96. minutě?
Samozřejmě to mrzí, o tom žádná. Nechci svalovat vinu na rozhodčí… ale myslím si, že když by nastavil čtyři minuty… pak mi říkal, že tam bylo ošetřování, tak chtěl dát pět minut… a gól jsme dostali v šesté minutě nastavení. Je to škoda už z tohoto pohledu. Pochopitelně jsme to měli ubránit, prohra není vina rozhodčího. Ale pak nás to mrzí, že jsme inkasovali v takovém čase, fakt těsně před koncem zápasu. Po delší době nás to trefilo, jednou to však stejně muselo přijít. Bohužel to přišlo, na druhou stranu je lepší dostat z 1:1 na 1:2, než kdybychom vedli a dostali vyrovnávací branku na 1:1. To by nám v tu chvíli vzalo dva body, nejen jeden. Vždycky se to přelévá, v dubnu na Dukle jsme v závěru měli více štěstí zase my.

Proč jste na Julisce nebyl ani mezi náhradníky?
Zítra (rozhovor vznikal ve čtvrtek – pozn. red.) už budu v pohodě, měl jsem menší zranění ze zápasu s Varnsdorfem. Všichni jsme viděli, jaký tam byl terén. Pět minut před koncem jsem ještě dostal kolenem do zad a byl jsem lehce nakopnutý, trochu se mi hnula kostrč. Myslel jsem si, že na Duklu budu už dobrý, ale den před zápasem jsem šel na trénink a zase mě to omezovalo. S trenérem jsem se proto domluvil, že bude možná lepší vynechat jeden zápas, než třeba další tři utkání, která nás čekají během následujících deseti dnů. Teď už můžeme říct, že se to vyplatilo.

Dva ze tří březnových gólů jste vstřelil z penalt. Máte na ně nějaký osvědčený recept?
Ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE to vyloženě nechávám na zkušenostech, případně na intuici v daný moment. Většinou kopu penaltu tak, že se rozhodnu, kam ji umístím. Když pak trefíte balon, jak chcete, gólmanovi kolikrát ani nemusí stačit, že trefí stranu. Nejsem typ hráče, který by brankáře studoval. Tady chytají převážně mladší kluci, někdy se točí. Třeba za Varnsdorf proti nám chytal jiný gólman, než pár dnů poté v dohrávce s Duklou. Ohledně penalt mám docela zajímavou sérii, z posledních sedmi jsem šest proměnil. Vždycky ale říkám, že dokud není míč v síti, není to nikdy jednoduché (úsměv).

S Janem Suchanem z Vlašimi a Lukášem Matějkou z Dukly zápasíte o post nejlepšího střelce F:NL. Zatím jste se prosadil dvanáctkrát, v českých ligových soutěžích je vaším maximem třináct tref za Karvinou v sezoně FORTUNA:LIGY 2018/19. Pohání vás i motivace to překonat?
Do sezony vždycky jdete s tím, že chcete dát co nejvíc gólů. Je fajn, když se v tabulce pohybujete nahoře a po sezoně nebo už v jejím průběhu si můžete říct, že jste vstřelil třináctou, čtrnáctou nebo patnáctou branku. Je to pro vás hnací motor, ale vaše góly hlavně musejí pomáhat týmu, který pak může hrát o přední příčky. Nechci, aby to vyznělo blbě, ale mám motivaci zahrát si ještě FORTUNA:LIGU a dávat góly tam. Teď to beru tak, že musím každý zápas střílet branky, abychom postoupili.

Co se týče souboje s Honzou Suchanem a Matějkou, i pro diváky FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY to může být zajímavé. Je jenom dobře, že jsme tam takhle ve třech – i pro nás hráče. Lidi zase můžou vidět tři střelce, každého z jiného týmu, jak se perou o vítězství v tabulce střelců. Jsem také rád za to, že Honza Suchan teď o gól vede. Je to můj kamarád, takže mu to přeju a fandím mu. Na dálku spolu soupeříme, doufám, že vyhraju (smích).

Jak se srovnáváte s pozicí lídra soutěže, na kterého se chce každý vytáhnout?
Pořád si myslím, že Příbram je dlouhodobě brána jako tým z nejvyšší soutěže. Neříkám, že máme nejkrásnější stadion, ale je určitě lepší – a to nechci nikoho urazit – než stadion v Chrudimi, ve Varnsdorfu nebo v Třinci. Už jenom to, že přijedete na takový stadion, vám dává chuť Příbram porazit. Když vezmu poslední půlrok minulé sezony, byli jsme desátí, jedenáctí. Pokud už v tabulce o nic nehrajete a jdete na tým, který hraje nahoře, prostě se na něj chcete vytáhnout. Všichni chtějí v Příbrami vyhrát. Už jen proto, aby mohli jet domů s tím, že vyhráli nad prvním. My se s tím musíme vypořádat, ustát tlak a sbírat body až do konce soutěže, aby to stačilo na vysněný postup.