23.05.2023 | Jan Šimek | Rozhovory

Rada o synovi v týmu i favoritovi na postup: O špičku jsme se připravili sami

Foto: fkdukla.cz
Podzim jeho týmu nevyšel, ale na jaře se obdivuhodně zvedl. Pražská Dukla z úvodních devíti utkání jarní části ročníku prohrála pouze jedinkrát, v dubnu zapsala pět vítězství a její kouč Petr Rada se stal vítězem tradiční ankety Trenér měsíce za duben. Jak nejzkušenější trenér FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY hovoří o sezóně ambiciózního pražského celku? Koho favorizuje na postup mezi elitu? A kdo se podle něj bude radovat ve FORTUNA:LIZE?

Trenére, v posledním utkání jste remizovali na půdě sparťanské rezervy. Jaký to byl zápas?
Začali jsme dobře a měli jsme i velkou šanci, kdy jsme měli jít do vedení. Bohužel gólman soupeře to zázračně chytil. Pak jsme trochu vypadli ze hry a dostali zbytečný gól. Obecně v posledních zápasech si branky prakticky střílíme sami. Lehkovážně jsme přišli o balon a soupeř nás potrestal. 

Byli jsme deset minut trochu otřesení, ale poločas jsme dohráli. Ve druhé půli jsme byli lepší, měli jsme šance. Mohli jsme utkání překlopit na naši stranu, což se bohužel nestalo. V závěru přišly dvě šance, které jsme měli proměnit, ale nám to tam v posledních zápasech ať už v Táborsku nebo s Chrudimí prostě nepadá. Tyto body nám chybí, stály nás lepší umístění nahoře v tabulce. 

Na nejvyšší příčky už s Duklou v tomto ročníku nedosáhnete…
O špičku jsme se připravili sami. Ať jsou to zápasy se Spartou nebo s Táborskem, kde jsme měli zvítězit. Tohle nás stojí pět bodů, a ty by hrály velkou roli. Zkazili jsme si to sami. Utkání, ve kterých jsme byli herně lepší, jsme měli vyhrát. Bohužel třeba s Táborskem jsme dostali úplně zbytečné dvě branky, a to hrál soupeř v deseti… 

Přitom jaro jsme měli jinak poměrně slušné. Vyhráli jsme na půdě slušných mužstev jako jsou Vyškov, Varnsdorf či Vlašim. Tyto výsledky jsme měli potvrdit dřív. Herně jsme navíc nezklamali, o to víc mě to mrzí. Trochu specifické bylo utkání s Karvinou, kdy jsme hráli od 29. minuty v deseti, ale zápasy s Táborskem, Chrudimí a Spartou nás stály body. Pokud chcete hrát nahoře, musíte tyto zápasy zvládat.

Jak jste řekl, vstup do jara jste měli skvělý, za duben jste si dokonce vysloužil ocenění pro Trenéra měsíce FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY, přitom na podzim to s Duklou nevypadalo dobře…
Podzim nám nevyšel a také nás stál umístění nahoře. Získali jsme 18 bodů, byli jsme třetí od konce. Byla spousta zápasů, které jsme nezvládli. V Karviné nebo v Prostějově jsme navíc dostali velké příděly.

Když to sečtu, podzim nás připravil o to, abychom byli úplně nahoře v tabulce. Doma jsme zbytečně ztratili body se Spartou, to samé s Opavou… Tohle byly zápasy, které jsme měli dovézt do úspěšného konce, což se nám nepodařilo, a nyní v závěru soutěže se to bohužel opět vrátilo.

Už jste to téma sám lehce nakousl. Řadu let jste trénoval mezi elitou, jak na vás působí FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA?
Je soutěž, která je hodně o bojovnosti, běhání a soubojích. Fotbalovosti je tady méně než v lize, kde jsou – ať chceme, nebo ne – lepší fotbalisté. Tady jsou zase mladší hráči, kteří hlavně běhají a hrají s nasazením.

Ve druhé lize jsem se sám trochu plácal, protože jsem ji neznal. Je to živelná soutěž o běhání a soubojích. Není v ní tolik fotbalovosti jako v lize, a tohle byl asi náš největší problém: Chtěli jsme hrát pořád fotbalově, jenže jsme dostávali zbytečné góly. 

V Dukle jste se potkal se svým potomkem Filipem. Jaké to je trénovat mužstvo, kde působí váš syn?
Stalo se nám to poprvé v kariéře, ale žádný vliv to nemá. Přistupuji k němu jako ke každému jinému hráči. Máme tady čtyři gólmany a všichni jsou stejní. Momentálně chytá Filip, takto jsme se rozhodli. Tím, že to je můj syn, to opravdu není. To u mě vůbec neexistuje.

Možná pro někoho to může být trošičku téma, že Rada tlačí svého syna, ale to je každého věc. Nebudu to nikomu vyvracet. Vždy se do sestavy snažím postavit ty nejlepší hráče, aby nám zápas vyšel. Samozřejmě je to trochu specifické. Celou kariéru jsem se toho bál, ale pak jsem zjistil, že úplně zbytečně. (směje se)

Koho favorizujete na postup do FORTUNA:LIGY?
První je Karviná, která to má ve svých rukách. Vytvořila si náskok a myslím, že už si to uhraje. Hodně si pomohla vítězstvím u nás, kdy v tabulce odskočila dalším soupeřům. Karviná udržela kádr pohromadě, splňuje ligové podmínky i stadionem a zázemím, takže pro postup má všechny předpoklady.

Druhý a třetí celek FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY se o účast mezi elitou poperou v baráži. Mají podle šanci uspět?
Je to těžší, protože ligové celky se většinou udrží. Viděli jsme loni Vlašim s Teplicemi či Opavu s Bohemkou. Ligové týmy jsou vyspělejší, hrají v nich lepší fotbalisté. V baráži tak mají výhodu, ale samozřejmě může přijít překvapení, že to někomu v tom dvojutkání sedne. Ať si to každý uhraje na hřišti, ale jsou týmy, které – pokud postoupí – budou hrát nejspíš na cizích stadionech…

A naopak týmy, které disponují stadiony s ligovými parametry, jako je Opava s Jihlavou jsou v tabulce dole…
To bude také zajímavé. Nemám úplně v hlavě, kdo si jak přesně stojí. Tam to bude složité, ale sestup nepřeji nikomu. Je to vždy ošemetné, ale někdo spadnout musí. A to je nepříjemné. Po podzimu to vypadalo, že jsme tam my, pak jsme se z toho dostali, ale je to nepříjemná situace a opakuji: Nikomu ji nepřeji. 

Trénoval jste Spartu i Slavii. Dokráčí podle vás letenský tým k titulu, nebo se ještě závěr FORTUNA:LIGY zdramatizuje?
Myslím si, že Sparta si to pohlídá. Udělá body, které potřebuje. Derby jí pomohlo a dodalo sebevědomí, takže si myslím, že už nezaváhá. I když zbývají ještě poslední zápasy, přikláním se k tomu, že titul získá Sparta.