02.05.2024 | Petr Komárek | Preview kola

Preview 26. kola: Olomouc B může poskočit do TOP 3, Duklu vyzve Vlašim

Foto: sigmafotbal.cz
Fotbalisté pražské Dukly vedou tabulku FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY už jen o bod před druhým Vyškovem. Červenožlutí se ve 26. kole představí opět doma, po prohře s rezervou Olomouce změří síly s Vlašimí. Vyškov se střetne s jiným pražským celkem – nováčkem ze Žižkova. Rozjetá Sigma se může posunout na třetí místo. Čtvrtí Hanáci mají stejně bodů jako třetí Táborsko a s Jihočechy se nyní utkají na svém stadionu.

Tři zápasy druhé nejvyšší soutěže se tentokrát uskuteční už v pátek. Od 17 hodin desátá Příbram v duelu tabulkových sousedů přivítá u Litavky jedenácté Brno. Středočeši čekají na domácí výhru od loňského listopadu. Naposledy tam alespoň poprvé po zimní přestávce skórovali a uhráli bod za remízu s Táborskem (1:1). Zbrojovka aktuálně na Příbram ztrácí dva body, na jaře však zatím vyhrála pouze jednou a v minulém kole utrpěla s Opavou první porážku pod trenérem Lukášem Křížem (0:1).

„Příbramský tým je poskládaný kolem zkušeného Hušbauera, v kádru mají řadu zajímavých hráčů. Jejich poslední zápas v Příbrami byl trochu atypický, padlo devět branek. Ani nám se poslední zápas nepovedl a chtěli bychom prohru odčinit ideálně hned v nejbližším utkání,“ říká Kříž na klubovém webu Brna.

Od pátečních 18 hodin se utkají devátá Opava s pátou Chrudimí a dvanáctá Jihlava s čtrnáctým Varnsdorfem. Slezané bodovali dvakrát v řadě a v jarní části doma v lize ještě neprohráli. MFK bude chtít navázat na domácí vítězství nad Žižkovem, kterému v gólově bohatém duelu nastřílel šest branek (6:3). Venku nezískal body dva zápasy po sobě. Vysočina v předešlých dvou představeních na svém stadionu nasbírala čtyři body, na Varnsdorf má jen dvoubodový náskok. Severočechy dělí jediný bod od patnáctého Prostějova a sestupového pásma. V Jihlavě odehrají druhé utkání na půdě soupeře v řadě, minulý týden nestačili v Drnovicích na Vyškov (1:2).

„Určitě na tom musíme být velmi dobře pohybově, protože Varnsdorf je týmové, bojovné a hodně běhavé mužstvo s rychlým přechodem do útoku. Musíme se jim vyrovnat v intenzitě hry a vyvarovat se zbytečných ztrát. V neposlední řadě musíme být kvalitnější ve finální fázi, než tomu bylo v Holici. Náš soupeř podává po celý ročník kvalitní výkony, zhruba od třináctého kola sbírá trpělivě body a zlepšil se v defenzívní práci,“ uvádí pro klubový web jihlavský asistent trenéra Vojtěch Lampíř.

Během sobotního programu F:NL nastoupí vedoucí Dukla proti sedmé Vlašimi (14:00), šestnáctá Kroměříž proti šesté Spartě B a osmá Líšeň proti patnáctému Prostějovu (oba zápasy začnou v 17:00). Lídra tabulky čeká domácí duel znovu po týdnu, minule nestačil na rezervu Olomouce (0:3) a jeho náskok na druhý Vyškov se zmenšil na jediný bod. Vlašim bodovala ve třech z posledních čtyř ligových kol, naposledy porazila Kroměříž a udržela čisté konto (2:0).

Sparťanské béčko venku dvakrát za sebou prohrálo, s Kroměříží na podzim na Žižkově remizovalo (1:1). Poslední Hanácká Slavia padla čtyřikrát v řadě a na čtrnáctou nesestupovou pozici ztrácí pět kol před koncem této sezony F:NL pět bodů. Prostějov si v předchozím kole poradil s Jihlavou (3:0) a od čtrnáctého Varnsdorfu už ho dělí jen bod. Líšeň po šestizápasové bodové sérii dvakrát vyšla bodově naprázdno, Prostějovu v říjnu minulého roku podlehla dvoubrankovým rozdílem (2:4).

„Líšeň je moje srdcovka, jsem tam jako doma. Bude to pro mě speciální zápas. Hodně důležitý, protože chceme navázat na výsledek s Jihlavou. Věřím, že se to podaří a pak přidáme i dobrý výsledek doma proti Příbrami. Můžou to být rozhodující dvě kola. Po nich se můžeme dívat, co bude dál,“ hlásí v rozhovoru pro klubové stránky prostějovský obránce Ondřej Ševčík, který v Líšni strávil bezmála tři sezony.

V neděli na sebe od 10:15 narazí čtvrtá Olomouc B a třetí Táborsko, stejně jako třináctý Žižkov a druhý Vyškov. Na Hané půjde o přímý souboj o třetí místo, Sigmu dělí od Táborska pouze skóre, které má oproti Jihočechům horší (Olomouc +2, Táborsko +14). Na podzim Táborsko svého nadcházejícího soupeře smetlo 6:2. Sigma ale zatím na jaře nebodovala pouze jednou a pětkrát v řadě zvítězila. Táborsko bodovalo třikrát za sebou, na venkovní triumf však čeká od loňského října. Vyškov pokračuje v nahánění vedoucí Dukly. Nováčka soutěže ze Žižkova v prvním vzájemném zápase aktuální sezony porazil 2:0, Viktoria nicméně na jaře na své půdě dosud nezaznamenala porážku.

Všechny zápasy 26. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY můžete sledovat na webech sázkové kanceláře Fortunasporttotal.cz. Páteční zápas mezi Příbramí a Zbrojovkou Brno odvysílá živě také Česká televize.