23.05.2024 | Petr Komárek | Preview kola

Preview 30. kola: Šanci na titul mají Dukla i Sigma B. Kdo jako druhý sestoupí?

Foto: sigmafotbal.cz
Poslední květnová sobota nabídne poslední kolo této sezony FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. Vyřešit v něm zbývá dvě podstatné záležitosti. Jméno nového šampiona a jméno celku, který spolu s Kroměříží sestoupí o soutěž níž. Obě pozice mají dvojici kandidátů. První bude buď aktuální lídr pražská Dukla, nebo po 29 kolech druhá rezerva olomoucké Sigmy. Do třetí ligy pak z patnáctého místa spadne buď v současnosti předposlední Příbram, nebo před 30. kolem čtrnáctý Prostějov.

Vedoucí Dukla si už dvě kola zpátky zajistila postup do FORTUNA:LIGY, totéž se jí ale zatím nepovedlo s celkovým prvenství v druhé nejvyšší soutěži. Druhá rezerva Olomouce se Pražanům v předešlém kole přiblížila na rozdíl tří bodů, přičemž v případě rovnosti bodů mezi oběma celky hovoří ve prospěch Sigmy skóre 3:1 ze vzájemných zápasů. Dukla se nicméně bez ohledu na výsledek utkání Hanáků, kteří hostí již zachráněný Varnsdorf, může stát mistrem v případě domácího vítězství nad desátou Spartou B. Letenští v květnu ještě nevyhráli, Dukla je loni v létě na Žižkově, kde hrají domácí zápasy, porazila 4:1.

Olomouc B může na závěr sezony přidat jubilejní desátou výhru v řadě. Suverénně nejlepší mužstvo jarní části F:NL může stále pomýšlet na zisk titulu, na Andrově stadionu však musí vyzrát na dvanáctý Varnsdorf a první Dukla současně nesmí bodovat v duelu se sparťanskou rezervou. Sigma se Severočechy na úvod tohoto ročníku remizovala v Kotlině 1:1, na svém hřišti prohrála naposledy v listopadu minulého roku s Chrudimí. Od té doby tam neztratila ani bod a je blízko zkompletování domácí neporazitelnosti v rámci ligového jara. Varnsdorf si domácím vítězstvím nad Příbramí zajistil udržení v soutěži, do Olomouce pojede s bodovou sérií čítající čtyři utkání.

Prostějov v Holici, kde má dočasné domácí prostředí, porazil Opavu a před závěrečným kolem FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY opustil sestupové pásmo. Čtrnáctí Moravané sice získali stejně bodů jako aktuálně patnáctá Příbram, ta ale po skončení sezony o dva body přijde. Záchranu si Prostějov bez ohledu na výsledek jejího zápasu s Vyškovem zajistí v případě výhry v Praze nad osmým Žižkovem. Viktoria zvládla nováčkovskou sezonu a F:NL bude hrát i příští ligový ročník. Zlepšené jarní výkony i výsledky ji vynesly do středu tabulky, doma navíc od března ani jednou nevyšla bodově naprázdno. Totéž platí o zápasech Žižkova v květnu, během kterého zatím zaznamenal tři vítězství a jednu remízu. S Prostějovem v prvním kole prohrál 1:2.

Příbram nemá situaci ohledně záchrany ve svých rukou. I kdyby si doma poradila s třetím Vyškovem, nemusí jí to v případě triumfu čtrnáctého Prostějova nad Žižkovem stačit. To ale nemění nic na tom, že do utkání proti jistému účastníkovi baráže o FORTUNA:LIGU musejí Středočeši dát vše. Aktuálně v lize nezískali tři body osmkrát v řadě a šestkrát na domácím trávníku, kde na jaře vstřelili pouhé dvě branky. Není tak divu, že právě Příbram má teď nejhorší formu z celé F:NL. Vyškov celek od Litavky v červenci v Drnovicích přemohl 2:1. Do města s hornickou tradicí nepojedou Jihomoravané zdaleka bez motivace. Ve hře je stále třetí místo, které po 29 kolech drží o bod před Táborskem, a vyšší výchozí pozice do blížící se baráže. Z posledních čtyř duelů si MFK připsal jediný bod a tři porážky.

Šestnáctá Kroměříž se s FORTUNA:NÁRODNÍ LIGOU na konci nováčkovské sezony rozloučí doma proti čtvrtému Táborsku. Výsledek zápasu nezmění nic na tom, že Hanácká Slavia jako poslední tým tabulky sestoupí do Moravskoslezské fotbalové ligy. Slávisté na jaře vyhráli jen jednou – překvapivě v úvodním duelu nad Vyškovem, jinak nasbírali pouhých pět bodů za pět remíz. Táborsko se může v případě bodového zisku posunout na třetí místo, které by mu zaručovalo vyšší pozici do nadcházející baráže o FORTUNA:LIGU. Jihočeši ale zároveň potřebují, aby momentálně třetí Vyškov zaváhal v Příbrami. Kroměříž v červenci na své půdě zdolali 1:0.

Vítězství Varnsdorfu nad Příbramí zajistilo záchranu také třinácté Jihlavě – navzdory tomu, že doma v neděli nestačila na Žižkov. Vysočina zakončí tento ročník na stadionu jedenácté Opavy, nad kterou v létě zvítězila 2:1. Devátá Zbrojovka Brno na závěr rozpačité sezony zamíří do Vlašimi, která je sedmá a na Srbské v prvním vzájemném měření sil uhrála bod za remízu 1:1. Duel tabulkových sousedů uvidí diváci v Líšni, kde se pátí „Marvani“ střetnou s šestou Chrudimí. Obě mužstva mají 39 bodů, Líšeň Východočechy předskočila po bezgólové remíze s Vyškovem a díky průběžně lepšímu celkovému skóre (Líšeň +1 gól, Chrudim 0). Branka nepadla ani při červencovém vzájemném utkání v Chrudimi.

Všechny zápasy 30. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY můžete sledovat na webech sázkové kanceláře Fortunasporttotal.cz. Duel mezi Příbramí a Vyškovem odvysílá živě také Česká televize na kanálu ČT2.