24.09.2023 | Karel Jedlička | Zápas

Rezerva Sparty otočila zápas proti Jihlavě a ukončila sérii bez vítězství

Foto: sparta.cz
Fotbalisté Sparty B v desátém kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY zdolali Jihlavu po obratu 2:1 a poprvé od 6. srpna zvítězili. Letenští na Žižkově, kde hrají domácí zápasy, prohrávali od 11. minuty po vlastním gólu Daniela Kaštánka. V 67. minutě vyrovnal Vojtěch Hranoš a za dalších osm minut rozhodl střídající Roman Mokrovics. Sparta se v tabulce posunula z patnáctého na čtrnácté místo, Vysočina po čtvrté prohře z posledních pěti utkání figuruje na osmé pozici.
67' Hranoš
75' Mokrovics
11' Kaštánek (vl)
61' Hodouš
54' Fila
64' Selnar
Sestavy
Surovčík – Lilling, Ševínský, Večerka (81. Goljan) – Váňa (46. Hodouš), Kaštánek, Holoubek (66. Horák), Hranoš (74. Šilhart) – Ševčík (66. Mokrovics), Schánělec, Penxa
Na lavičce: Nalezinek, Jonáš
Trenér: Petr Janoušek
Soukup – Vedral, Piško, Tombul – Křehlík (76. Chytrý), Tureček, Lacko (57. Pešek), Peřina (76. Franěk) – Fila (82. Ogiomade), Araujo-Wilson, Selnar (76. Křivánek)
Na lavičce: Mastný, Tall
Trenér: David Oulehla
Rozhodčí: Kvítek – Petr Kotalík I, Petr Kotalík II • Stadion: Seifertova ulice • Diváci: 338

Komentář

Spartě se podařilo porazit neoblíbeného soupeře, proti kterému čekala na vítězství sedm zápasů, i bez větší hráčské injekce z A-týmu. Dlouho sice prohrávala, ale zápas otočila díky gólům dvou nejmladších hráčů – sedmnáctiletých dorostenců Hranoše s Mokrovicsem.

Vojtěch Hranoš byl nejnebezpečnějším mužem domácí ofenzívy, už ve druhé minutě pronikl jihlavskou obranou a tvrdou křížnou střelou vyzkoušel Soukupa, který vyškraboval jen před Váňu. Ten dorážel z dobré pozice těsně vedle.

Do vedení šli však hosté. Selnar nejprve uvolnil chytrou patičkou na levém křídle Peřinu. Jeho centr pak Letenští odhlavičkovali jen na velké vápno a navrch Daniel Kaštánek tečoval do protipohybu brankáře střelu, kterou vyslal Matúš Lacko. Domácí se za stavu 0:1 trápili a do přestávky si nevypracovali ani jednu šanci na vyrovnání.

Naopak po změně stran mohli Jihlavští svůj náskok navýšit. V 53. minutě pronikl až před brankáře Araujo-Wilson, obstřelil však se Surovčíkem těsně i jeho pravou tyč. O dvě minuty později zafungoval Vysočině vysoký presink a Surovčík skokem po pravé ruce vyrážel Filovu prudkou ránu.

Dobře rozehraný zápas nabral pro Jihlavu sestupný směr v 67. minutě, když Soukup fatálně zaváhal v rozehrávce. Míč mu vypíchl Vojtěch Hranoš a snadno doklepl do opuštěné brány. Za osm minut se v ponechané výhodě probil Kaštánek a na levém křídle našel Penxu, jehož parádní křížnou střelu Soukup jen vyrážel. Dobíhající Roman Mokrovics nekompromisní dorážkou napnul síť a na stavu 2:1 již závěrečná čtvrthodina bojovného utkání nic nezměnila. Sparta B se druhou výhrou v této sezoně F:NL dostala ze sestupového pásma.