30.09.2023 | Jan Šimek | Zápas

Povedený obrat! Opava navázala na pohár a znovu přehrála Zbrojovku

Foto: Tomáš Závěšický (sfc.cz)
Fotbalisté Opavy v 11. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY porazili Zbrojovku v poměru 2:1. Do vedení šli přitom hned zkraje utkání hosté, které poslal do vedení Denis Alijagić. Opavští brzy srovnali zásluhou přesné hlavičky Davida Vaněčka a po změně stran skóre otočili poté, co skóroval Jaroslav Málek. Brněnský celek dohrával zápas v deseti po vyloučení Adama Kronuse ze 72. minuty a srovnat již nedokázal. Slezané ve F:NL neprohráli čtyři kola v řadě, Zbrojovka padla podruhé za sebou.
19' Vaněček
60' Málek
3' Alijagić
66' Blecha
71' Málek
89' Rataj
12' Koželuh
51' Kronus
56' Potočný
67' Jambor
72' Kronus
Sestavy
A. Richter – Kopečný, Helebrand, Janoščín (50. Vincour), Hýbl (90.+4 Ščudla) – Omale, Blecha – Rezek (79. Kadlec), Málek, Ondráček (79. Rataj) – Vaněček (79. Marzuq)
Na lavičce: Číž, Velička
Trenér: Miloslav Brožek
Berkovec – Koželuh (87. Gaszczyk), Hamza, Endl, Toman (79. Martinek) – Dav. Jambor, Mara – Kronus, Potočný (61. Jak. Řezníček), Fousek (46. Smejkal) – Alijagić
Na lavičce: Šiman, Šlapanský, Štěrba
Trenér: Luděk Klusáček
Rozhodčí: Petřík – Arnošt, Novák • Stadion: Městský stadion Opava • Diváci: 1836

Komentář

Oba celky na sebe naposledy narazily ve středu v rámci 3. kola MOL Cupu, v němž byli úspěšnější Opavští a zvítězili 3:2. Ligovou “odvetu” ovšem rozehráli lépe fotbalisté Zbrojovky. Po Hýblově ztrátě míče ho neudržel ani jeho parťák z obrany Helebrand, kterého obral o míč Denis Alijagić a střelou po zemi propálil brankáře Richtra – 0:1.

Krátce poté mohl vedení Zbrojovky navýšit Kronus, ale jeho ledovka proletěla těsně vedle opavské brány. Pak zahrozili i domácí, z kroku pálil Málek a Berkovec měl dost práce, aby střelu domácího středopolaře vytěsnil mimo tyče. Hned nato už se Slezané radovali. Na Málkův centr si naskočil David Vaněček, hlavou poslal míč nádherně do levého horního růžku brány a srovnal.

Aktivní Málek mohl po půlhodině hry skóre otočit, ale míč po jeho tečované ráně prosvištěl těsně vedle levé tyče brněnské brány. Slezané měli herně navrch i po změně stran, kdy nejprve přišlo varování z kopačky Blechy, jenž ranou ze standardky napálil břevno.

Vzápětí už bylo v Městských sadech ještě veseleji. Kopečný se zmocnil odraženého míče, ve vápně obešel protihráče, naservíroval prudkou přihrávku na přední tyč, kam si naběhl Jaroslav Málek a pohotovou střelou bez přípravy poslal míč do sítě – 2:1. V 72. minutě přišla pro hosty další pohroma, když byl po druhé žluté kartě vyloučen Kronus, který trefil kopačkou do obličeje domácího Helebranda.

Brněnští začali své tempo stupňovat paradoxně až v početní nevýhodě, domácí obranu sice větral Řezníček, ale prosadit se nedokázal on ani jeho spoluhráči. Slezané tak svůj náskok uhájili a ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE neprohráli už čtyři kola, naopak Zbrojovka v soutěži prohrála podruhé v řadě.

Ohlasy trenérů

Miloslav Brožek (Slezský FC Opava): „Za výsledek jsme samozřejmě šťastní, protože to byl strašně těžký zápas v tom, že jsme rychlé inkasovali. Postupně jsme ale přebírali otěže zápasu. Dostali jsme míč pod kontrolu a postupně jsme si budovali sebevědomí. Na konci první půle jsme byli lepším týmem a výborně jsme vstoupili i do druhé půle. Dali jsme branku, snažili jsme se dál kombinovat a hlavně jsme měli obrovskou vůli po vítězství. Všichni ode mě zaslouží pochvalu. Cítil jsem obrovskou soudržnost a vůli to zvládnout a porazit Zbrojovku dvakrát v týdnu. Ukázali jsme velikou vůli se nepoložit a jít si za vítězstvím. Prožíváme teď týdenní euforii a věřím, že nás tenhle zápas opět posune dále.”

Luděk Klusáček (FC Zbrojovka Brno): „Měli jsme dobrý vstup do utkání a po gólu Denise Alijagiće jsme měli do zbytku zápasu výbornou výchozí pozici. Zcela nepochopitelně jsme ale přestali hrát a spadli jsme do obrovské pasivity. Nejdříve přišla první branka domácích, ale ani ta nás nevyburcovala a Opavští pokračovali v tlaku. Snažili jsme se to změnit střídáním a změnou rozestavení, ale hra dál pokračovala ve stejných kolejích. Nejlepší výkon jsme podali až v závěru, kdy jsme hráli v deseti. Až tam to mělo určité parametry, které jsme si představovali. Celkově nám ale chyběla odvaha hrát. Domácí nás předčili v nasazení i ve fotbalovosti.”