12.03.2024 | Petr Komárek | Rozhovory

Prostějovský Habusta: Derby nám ukázalo cestu. Nebude to o kráse, ale urputnosti

Foto: 1skprostejov.cz
Fotbalisté Prostějova porazili ve víkendovém hanáckém derby rezervu Olomouce 2:0, připsali si premiérovou výhru pod trenérem Radimem Kučerou a zároveň první ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE od 4. listopadu loňského roku. Hanáci zabrali po dvou zápasech, ve kterých nezískali ani bod a navíc neskórovali. Proti Sigmě uspěli díky dvěma brankám na konci úvodní půlhodiny hry.

V holickém azylu, kde k domácím utkáním nastupuje kvůli rekonstrukci vlastního stadionu, zvítězil Prostějov na ligové úrovni po více než pěti měsících. Vedle toho napravil nepovedený první duel po zimní přestávce, ve kterém na pražském Žižkově nestačil na B-tým Sparty vysoko 0:4.

„Start do jarní části na Spartě se nepovedl, potřebovali jsme ten výkon odčinit. Celý týden se na to všichni připravovali, bylo jasné, že musíme přidat. Povedlo se to, každý makal na sto procent,“ pochvaluje si v rozhovoru pro klubový web defenzívní záložník 1.SK Jakub Habusta.

Prostějovany podle jeho slov uklidnil první vstřelený gól. Ten jim daroval zkušený olomoucký obránce Vepřek, který balon v 27. minutě usměrnil do vlastní branky. Zanedlouho pak zvýšil náskok Kučerova výběru kapitán Jan Koudelka.

„Druhý gól nám pomohl i po přestávce. Nemuseli jsme nikam spěchat a dávali si pozor, abychom zápas dotáhli ke třem bodům. Sigmu jsme prakticky do ničeho nepustili, i když chvílemi byla častěji na míči. Obrana byla kvalitní, vzájemně jsme se dobře zastupovali. Tak to má být,“ komentuje třicetiletý Habusta, jenž sám patří mezi odchovance Olomouce.

Prostějov sice vybojoval první jarní tři body, v tabulce však nadále figuruje v sestupovém pásmu. Na čtrnáctý Žižkov nicméně z patnácté příčky ztrácí už pouze bod. „Utkání proti Sigmě nám ukázalo cestu. Přesně tak se hraje o záchranu, na tento výkon potřebujeme navázat,“ nabádá Habusta, který do Prostějova přišel před začátkem této sezony F:NL. „Teď to nebude o kráse, ale urputnosti. Hezký fotbal můžeme hrát, až se zachráníme,“ má jasno Jakub Habusta.

27' Vepřek (vl)
30' Koudelka
bez branek
38' Matoušek
64' Habusta
72' Koudelka
9' Fabiánek
56' Vepřek
64' Israel
69' Fabiánek
90+4' Elbel
Sestavy
Vejmola – R. Látal, Harušťák, Štěrba, Rudzan – Habusta, Bartolomeu (85. Šimek) – J. Matoušek II (74. Slaměna), Koudelka (74. Mach), P. Jaroň (85. Matocha) – Malec (90. Jamiu)
Na lavičce: Mucha, Zapletal
Trenér: Radim Kučera
Digaňa – Slavíček (46. Amasi), Vepřek, Elbel, Matys – J. Spáčil, Šíp (65. Zifčák) – Israel (65. Muritala), Fabiánek, Mikulenka (90. Cahel) – Hadaš
Na lavičce: Koutný, Dohnálek, Galus
Trenér: Tomáš Janotka
Rozhodčí: Hocek – Kotík, Bureš • Stadion: Stadion 1.HFK Olomouc • Diváci: 620