včera | Ondřej Černý | Zápas

Žižkov vyloupil Jihlavu a bodoval počtvrté v řadě

Foto: Zuzana Javůrková (fcvysocina.cz)
Fotbalisté Žižkova zvítězili v nedělním klání 29. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY na hřišti Jihlavy a prodloužili svou sérii bez porážky na čtyři zápasy. Vše podstatné se na Vysočině událo ve druhém poločase. Pražané se po pauze dvěma slepenými góly v rozmezí tří minut dostali do dvoubrankového vedení. Na trefy Milana Jiráska a Davida Sixty zvládli domácí reagovat už jen zásahem Tomáše Fraňka, který na body nestačil. Jihlavu to posléze příliš trápit nemuselo. Díky výhře Varnsdorfu nad Příbramí si druhou nejvyšší soutěž zahraje s jistotou i v příští sezoně, stejně tak Viktoria.
64' Franěk
57' Jirásek
59' Sixta
64' Franěk
74' Selnar
64' Bajza
81' Sodoma
Sestavy
Soukup – T. Svoboda, Chytrý, Vedral, Farka (60. Záhradnik) – A. Pešek, Shudeiwa (60. Lacko) – Křehlík (60. Selnar), Šancl, T. Franěk – Araujo-Wilson
Na lavičce: Mastný, Ogiomade, Tureček, Sagna
Trenér: David Oulehla
Bajza – M. Richter, Broukal, Řezáč, Klusák – Petrák, Jirásek (90+1. Tregler) – Hönig (76. Kozojed), Sixta (83. Toula), Batioja (76. Muleme) – Sodoma (83. Rosa)
Na lavičce: Kotek, Ret
Trenér: Marek Nikl
Rozhodčí: Vokoun – Kotalík, Ježek • Stadion: Stadion v Jiráskově ulici • Diváci: 730

Komentář

Jihlavská Vysočina přivítala v rámci 29. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY na domácím stadionu Viktorii Žižkov. Oba trenéři ve svých základních sestavách učinili dvě změny oproti poslednímu zápasu. Na domácí straně se místo Piška a Lacka dostali na trávník od úvodních minut Svoboda a Shudeiwa. Hostující trenér Marek Nikl vyměnil Treglera a Mulemeho za Řezáče s Hönigem.

Opatrný úvod rozčísl po deseti minutách útočnou snahou hostující útočník Sodoma, rozhodčí Vokoun mu však odpískal útočný faul. Na druhé straně se po centru Fraňka natahoval Miroslav Křehlík, ale na míč o kousek nedosáhl. Po necelých třiceti minutách se do první tutovky zápasu dostal hostující David Sixta. Tváří v tvář však nedokázal dostat míč za záda jihlavského brankáře Soukupa. A když v nastaveném čase skončila střela Tomáše Fraňka z rychlého brejku pouze na tyči, oba týmy šly do šaten za nerozhodného stavu 0:0.

Do druhé půle neudělal změnu ve své sestavě ani jeden z trenérů, což prospělo hostující Viktorce. Po deseti minutách hry rozehrál standardní situaci Milan Jirásek překvapivě až do branky a zaskočený Soukup poprvé lovil míč ze své sítě. Podruhé se ke stejné činnosti dostal jen o tři minuty později. Osamocený David Sixta dostal příliš prostoru v pokutovém území a střelou o tyč zvýšil vedení pražského týmu.

Domácí rychle sáhli k trojitému střídání, což mělo okamžitý efekt. Střídající Lacko po třech minutách na hrací ploše našel přesnou nahrávkou Tomáše Fraňka a jednadvacetiletý záložník Vysočiny snížil na rozdíl jediného gólu.

Na hrací ploše se poté přiostřilo, hlavní rozhodčí rozdal pár žlutých napomenutí. Po žlutém faulu Sodomy se k parádní standardní situaci z hrany vápna dostali domácí a střídající Jakub Selnar orazítkoval břevno dobře postavené branky Pavola Bajzy. Zbytek utkání už branky ani výraznější šance nenabídl. Žižkov kolo před koncem slaví záchranu ve F:NL, Vysočina i přes prohru taktéž nemůže sestoupit.