včera | Jiří Polášek | Zápas

Prostějov zvýšil šance na záchranu, v závěru doma udolal oslabenou Opavu

Foto: 1skprostejov.cz
Fotbalisté Prostějova porazili v předposledním kole letošního ročníku FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY 3:1 Opavu, a udrželi tak svou šanci na záchranu. Hanáky poslal do vedení hned zkraje zápasu Tomáš Malec, následně byl už po dvaceti minutách vyloučen hostující Jaroslav Málek. Slezané ale byli i v deseti aktivní a krátce po změně stran dokázali zásluhou Miloše Kopečného vyrovnat. Rozuzlení tak přišlo až v závěrečné čtvrthodině, kdy se v rozmezí tří minut prosadili Jaroslav Harušťák a Jakub Matoušek. Prostějov vyhrál v holickém azylu už potřetí v řadě a dostal se kolo před koncem na první nesestupovou příčku před Příbram, které budou po sezoně odečteny dva body. Opava je jedenáctá.
9' Malec
80' Harušťák
83' Matoušek
51' Kopečný
72' Ševčík
90+1' Látal
21' Málek
48' Kadlec
68' Haitl
Sestavy
Mucha – Bartolomeu, O. Ševčík, Štěrba, Harušťák – Habusta (57. Matocha), Malec, Koudelka – M. Mach (75. Jamiu), J. Matoušek II (89. R. Látal), P. Jaroň (57. Slaměna)
Na lavičce: Vejmola, Rudzan, Zapletal
Trenér: Radim Kučera
A. Richter – Pejša, Janoščín, Málek, Ondráček (85. Hýbl), Omale (85. Kim), Blecha, Kadlec (85. Velička), Haitl (68. Rataj), Kopečný, Marzuq (68. Rezek)
Na lavičce: Číž, Helebrand
Trenér: Miloslav Brožek
Rozhodčí: Hocek – Mokrusch, Dohnálek • Stadion: Stadion 1.HFK Olomouc • Diváci: 720

Komentář

Devětadvacáté kolo svedlo dohromady mimo jiné také týmy Prostějova a Opavy. Zatímco domácí srdnatě bojují o záchranu, Opavě už vlastně o nic nejde. Do baráže se nedostane, na sestup má náskok. Slezané ale rozhodně chtěli udělat radost svým fanouškům, kterých z Opavy nepřijelo vůbec málo.

Po počátečním oťukávání a pár menších šancích na obou stranách Prostějov Opavu šokoval, když dokázal skórovat už v průběhu 9. minuty. Aktivní domácí totiž vytěžili rohový kop z levé strany. Centr pak mířil přímo do vápna, kde si ho našel Tomáš Malec, a poslal tak svůj tým do vedení. Stejný hráč pak o chvíli později mohl uvolnit svého kolegu do samostatného brejku, ovšem nepodařilo se mu přesně hlavičkovat.

O pár minut později zahrozila poprvé výrazněji také Opava. Ta se dostala do přečíslení tři na dva, ze kterého pak vykrystalizovala šance dva na jednoho. Z levé strany přišel přízemní centr, který mířil na volného spoluhráče ve vápnu. Skvělým skluzem ale balon odvrátil Jakub Habusta. O minutu později dokonce už opavský hráč míč téměř na malém vápně přijal, ale než si ho dokázal nachystat na střelu, dostihla ho domácí obrana a střelu nakonec vyrazila.

Ve 21. minutě pak Jaroslav Málek zbytečně a dost surově fauloval soupeře na polovině hřiště, a to navíc docela daleko od místa, kde hra probíhala. Dostal okamžitou červenou kartu a svůj tým oslabil. Paradoxně to ale domácí moc nenakoplo. Čím blíž byl poločas, tím nervózněji a hůře Prostějov hrál. Přicházely chyby, zbrklosti, nepřesnosti. Opava se naopak i v oslabení dostávala na koně. Ve 41. minutě dokonce Ondráček dostal míč do vápna, navedl si ho ještě kolem soupeře, kterého se tak zbavil, a otevřel se před ním prostor až k bráně. Jeho tvrdou střelu ale vytěsnil skvělým zákrokem gólman Mucha, který navíc svůj tým podržel i při předchozím dění.

Do druhého poločasu tak Opava nastupovala s mírným mankem, a navíc v oslabení. Trenér se ale nerozhodl střídat, průběh hry se navíc podobal tomu, který byl k vidění na konci první půle. A to vše vyústilo až ve srovnání v 54. minutě, kdy se Slezané prosadili taktéž po rohovém kopu. Přetažený centr od levého praporku letěl až do pravé části vápna, kde si míč zpracoval Miloš Kopečný, který ho poslal do branky.

Prostějov pak měl velkou šanci, kdy jeden z hráčů hlavičkoval po centru z pravé strany snad přímo na středu malého vápna, ale těsně přestřelil. Opava byla na koni a domácí psychicky dole. Kouč Kučera proto provedl dvě střídání. Chvíli poté mohl skórovat Koudelka, který vnesl míč do vápna na pravý růžek, ale zatočil ho pouze kousek nad levou šibenici.

V 72. minutě domácí znovu hodně zazmatkovali v obraně při docela jednoduché situaci, kdy stačilo míč odehrát po šířce hřiště na druhou stranu. Místo toho ale pustili do úniku Rataje, který přišel do hry necelou minutu předtím. Ten ale z úhlu nedokázal překonat Muchu, který předvedl další skvělý zákrok.

A to byl klíčový moment. Kdyby šla Opava do vedení 2:1, asi těžko už by dokázali rozhození domácí něco vymýšlet. Jenže remízový stav 1:1 setrval a v 80. minutě domácí tribuny rozjásal Jaroslav Harušťák. Po přímém volném kopu a pár odrazech míče se herní pomůcka dostala k němu k pravé tyči a on už ji jen uklidil do volné části svatyně hostí. A trvalo to jen necelé tři minutky, než Prostějov vedení pojistil. Do šestnáctky se totiž dostal Jakub Matoušek, který měl prostor, a tak to zkusil umístěnou přízemní střelou k pravé tyči. Vyšlo to, domácí se dostali do vedení 3:1 a významně se přiblížili důležitému tříbodovému zisku.

Navíc pak mohl skórovat ještě Jamiu, který v 88. minutě z blízkosti branky trefil pouze brankáře Richtera. V první nastavené minutě pak zase jiný z Prostějovských vypálil z nenápadného postavení střelu, která se otřela o obránce a zamířila do pravé tyčky.

To bylo vše, skóre už se nezměnilo. Prostějov vyhrál 3:1 a v tabulce předskočil Příbram. Opava klesla na 11. pozici.