včera | Roman Zajíček | Zápas

Brno vedlo po osmi minutách 3:0, nakonec se o výhru nad Kroměříží strachovalo

Foto: fczbrno.cz
Fotbalisté Zbrojovky Brno porazili v utkání 29. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY 4:3 Kroměříž. Domácí tým se odrazil za triumfem už v úvodních osmi minutách, v nichž vsítili hned tři góly. Postupně se prosadili Denis Alijagič, Adam Fousek a Lukáš Endl. Ihned po přestávce si vsítili vlastní branku Adam Houser a Zbrojovka vedla už 4:0. Hanácká Slavia přesto duel nezabalila a trefami Martina Kudely (2x) a Marka Jaroně snížila na rozdíl jediné trefy. Brněnští dohrávali od 76. minuty bez vyloučeného Davida Jambora, jenž po svém příchodu na hřiště inkasoval v rozmezí pěti minut dvě žluté karty, hubený náskok ale nakonec uhájili. V tabulce si Zbrojovka polepšila na devátou pozici, Kroměříž je poslední.
2' Alijagić
6' Fousek
8' Endl
48' Houser (vl)
55' Kudela
66' Jaroň
85' Kudela
71' Jambor
76' Jambor
90+3' Štěpanovský
90+3' Silný
Sestavy
Sváček – Nový, Lu. Pernica, Endl, Granečný – Texl (69. Štepanovský), Smejkal (69. Juritka) – Potočný (69. Dav. Jambor), Fousek (46. Hamza), Alijagić – Jak. Řezníček (81. Mara)
Na lavičce: Berkovec, Šural
Gergela – Wala (89. Surynek), Tiahlo (46. Kudela), Vincour, Hrdlička (79. Dočkal) – Cupák, Houser, Machalík, Kiška (72. Oulehla) – Chwaszcz (46. M. Jaroň), Silný
Na lavičce: Dostál, Jeleček
Trenér: Martin Onda
Rozhodčí: Zaoral – Dresler, Bureš • Stadion: ADAX INVEST Arena • Diváci: 1626

Komentář

Sotva se v jarní domácí druholigové derniéře usadili fanoušci Zbrojovky na tribuny, nestačili zírat, co se to vlastně na Srbské děje. Již po minutě a půl vyrobili hosté obrovskou chybu, brankář Gergela špatně vyřešil malou domů a místo razantního odkopu našel rovnou kopačky Denise Alijagiče, který zamířil do poloprázdné brány – 1:0. O čtyři minuty později přišla další tvrdá rána pro již sestupující Hanáky. Z velké dálky napřáhl Adam Fousek, Gergela nebyl správně postaven na brankovišti a už nestačil zareagovat – 2:0.

Brankostroj a sled zajímavých událostí pokračoval i nadále. Běžela osmá minuta, po rohu si naběhl na hlavičku Lukáš Endl a Kroměříž byla zralá na ručník – 3:0. Přesto si nějaké šance během první půle vypracovala. Jan Silný se dostal do bezprostřední blízkosti Sváčka, ten ale rukavicemi jeho tvrdou ránu vyrazil mimo tři tyče. Posléze si Adam Houser těsně před pokutovým územím udělal prostor ke střele a chtěl svůj pokus umístit na vzdálenější tyč, o kousek minul. V závěru se neujala ani střela z voleje kanonýra Řezníčka, či nepřesná hlavička Machalíka.

I ve druhém poločase se děly věci. Hned ve druhé minutě Denis Alijagič centroval míč z levé strany do šestnáctky, kde ho chtěl před Řezníčkem odvrátit Adam Houser. Jenže to udělal tak nešikovně, že ho uklidil přímo do své brány – 4:0.

I když to podle výsledku nevypadalo, Kroměříž měla velké množství šancí, jak s nimi ovšem nakládala, to je věc jiná. Přesto po sedmém rohu v 55. minutě konečně překonal Sváčka střídající Martin Kudela. Domácímu brankáři vypadl míč z rukavic a pro Kudelu už nebyl problém zakončit – 4:1. Pokud si někdo myslel, že je konec, byl na omylu. Trenér Kroměříže měl šťastnou ruku při střídání i podruhé. Marek Jaroň si udělal prostor na středu velkého vápna a krásnou střelou k tyči nedal Sváčkovi šanci – 4:2.

Zbrojovka si závěr zbytečně zkomplikovala, když se nechal po druhé žluté kartě vyloučit v 76. minutě Jambor. Ten vydržel na place zhruba sedm minut a už putoval pod sprchy. Přesilovku hosté rychle využili, v 85. minutě napřáhl z dálky Martin Kudela a rána to byla přímo výstavní. Míč z dálky ještě trochu zaplaval, otřel se o tyčku a bylo zaděláno na drama – 4:3. To už se v hektickém závěru nekonalo, přesto musel Sváček hasit několik ostrých centrů do pokutového území. Brno tak těsnou výhru uhájilo, stejně tak definitivně uhájilo i druholigovou příslušnost.