20.05.2015 | Zdeněk Kamínek ml. | Rozhovory

Kariéru možná zapíchnu a budu trénovat, je na vážkách gólman Ústí nad Labem Radim Novák

Ústí nad Labem – Radim Novák se vrátil do základní sestavy v ligovém měření sil poprvé od 13. kola Fotbalové národní ligy, které bylo na programu na přelomu října a listopadu loňského roku. V aktuálním kalendářním týdnu by se ze sedmatřicetiletého ústeckého hájce svatyně měl stát licencovaný trenér brankářů. Jak to bude s děčínským rodákem, který je v celku Ústí nad Labem od července 2005, zatím neví ani on sám. Situaci řeší s vedením klubu, existuje také varianta, že v letošním závěrečném kole soutěže proběhne proti Varnsdorfu rozlučka s aktivní hráčskou kariérou.

Střetnutí 28. kola Fotbalové národní ligy mezi Ústím nad Labem a Sokolovem bylo plné zvratů. Po závěrečném hvizdu se z tříbodového zisku mohli radovat fotbalisté Army, kteří přelstili Baník 4:3. „Jednalo se o přestřelku. Jde mi o to, že my jsme podle tabulky zachránění a místo toho, abychom si zápas užili, každý se nabízel, hrál a bojoval, tak mi přišlo, že utkání bylo díky blížícímu se konci sezóny mrtvé. Výhra proti těžkému soupeři, který je několik let pohromadě a ví, co má hrát, se počítá. Naše mladé hráče to někam posune,“ nebyl zcela spokojený s nedělním výkonem celku ani přes výhru Radim Novák.

Radim Novák

Tým: FK Ústí nad Labem
Narozen: 2.4.1978
Pozice: Brankář
Výška: 192 cm
Váha: 82 kg
Předchozí působiště: Litvínov, Litoměřice, Varnsdorf, Jablonec nad Nisou

„Utkání vypadalo bezstarostně. Chci vyhrát pokaždé a vždy o něco jde. Hrajeme českou druhou nejvyšší fotbalovou soutěž, nechci snižovat kvalitu nikoho, ale není to okresní přebor. Hrajeme o peníze, čest a také o to, abychom se někam posunuli. Stále se o něco hraje, i když jako zachráněný tým můžeme hrát uvolněněji,“ pokračoval sedmatřicetiletý gólman Ústí nad Labem, jenž se mezi tyčemi představil v ligovém klání poprvé od 31. října 2014, kdy Severočeši v rámci 13. kola Fotbalové národní ligy nestačili doma na Frýdek-Místek 2:3.

„Když mi trenér oznámil den před utkáním, že budu chytat proti Sokolovu, těšil jsem se. Kouč mi říkal, že chce něco vystřídat a bude hrát i mladý Jakub Seidl. Očekával ode mě, že svou zkušeností obraně pomůžu. Užívám si nyní každý zápas. Člověk chce chytat neustále, pokud je v týmu. Hraje se na hřišti a ne na lavičce. Když jsem nechytal, bral jsem to sportovně. Snažil jsem se ale připravovat, kdyby se náhodou něco stalo. Zdeňku Zachardovi jsem držel palce, také on se ke mně choval korektně, když jsem chytal,“ dodala ke svému návratu do brány ústecká dvacítka, která by v nejbližších dnech měla obdržet status licence trenéra gólmanů.

„V právě probíhajícím týdnu bych měl získat brankářskou licenci, se kterou můžu i do Synot ligy. Tento status zavedla FIFA a rád bych byl v budoucnu i absolventem trenéra licence A. 2. června jdu na přijímací zkoušky, ale hlásí se hodně lidí. Uvidíme, jak vše dopadne,“ říká zanedlouho nový kouč, jehož hráčská kariéra je v následujícím soutěžním ročníku ohrožena.

„Právě řeším s vedením, jestli budu chytat příští sezónu. Vypadá to, že kariéru možná zapíchnu a přesunu se na trenérskou pozici. Jestli u "A" týmu nebo mládeže, nevím. Záleží na tom, jaká bude v Ústí nad Labem situace s gólmany, jde také o ekonomickou situaci. Ale sám nevím, jestli chci končit. Každý trénink mě bolí, ale stále mě fotbal baví. Uvidíme v létě,“ není rozhodnutý rodák z Děčína, který vyvrátil, že by se mu nechtělo do letní přípravy.

„Letní příprava je dobrá, je teplo a není tak dlouhá jako zimní,“ nechala se slyšet severočeská stálice, která by v případě šance od Petra Němce mohla v letošním třicátém kole zažít rozlučku ve střetnutí s Varnsdorfem, kde s dospělým fotbalem začínala.

„Nevím, jestli to bude rozlučka. Důležité je, abychom zvítězili. Teoreticky by to rozlučka být mohla, jestli bych teď měl končit, bylo by hezké, kdyby to bylo právě proti Varnsdorfu. Trenér říkal, že pokud se nic nestane, měl bych sezónu dochytat,“ uzavřel Radim Novák.

Statistiky
Branky: 58., 87. (pen.) a 89. Melunović, 29. Zeman – 53. a 68. Přeučil, 40. Kosak. Rozhodčí: Lerch – Pospíšil, Ratajová. ŽK: Zeman, Veverka, Seidl, Leibl, Martykán, Smola - Blažek, Šamánek, Vondráček. ČK: 85. Dřížďal (Sokolov). Diváci: 486.
Sestavy
R. Novák – M. Zeman, Seidl, L. Vaněk, Pícha – Martykán – F. Novotný (59. Krátký), Pavlata (59. Králík), Veverka, Leibl – Melunović.
Belaň – J. Blažek, Hofmann, Vondráček, Dřížďal – Kosak, Machek, Vrtělka, Urma – V. Přeučil (76. Kratochvíl), Jakub Dvořák II (80. Šamánek).
Diváci: 486