27.02.2018 | Lukáš Švéda | Aktuální zprávy

Chceme v tabulce výš a střílet více gólů, zní ze Sokolova

Foto: fksokolov.cz
Sokolov – Na západě Čech se během zimní přestávky neodehrály žádné převratné změny. Minimální pohyb v kádru má mít, podle vedení klubu, za výsledek stabilizaci, která přinese ještě kvalitnější hru a výsledky i v jarní části ligy. A jaká vůbec zimní příprava sokolovského Baníku byla?

Baníkovci ladili formu proti osmi soupeřům 

K prvnímu tréninku v roce 2018 se svěřenci trenérů Hejreta a Horvátha sešli už 4. ledna. V následujících osmi týdnech je pak kromě týdenního soustředění ve Zruči nedaleko Plzně čekalo celkem osm přípravných duelů, většinou proti mužstvům z nižších soutěží. Jako první se však Baník postavil proti vedoucímu celku HET ligy Viktorii Plzeň, které podlehl vysoko 0:6. Následovala remíza 3:3 proti německému Auerbachu a dvě výhry v rámci soustředění – nad Domažlicemi 3:1 a nad Doubravkou 2:0.

Baníkovci uspěli také proti Vyšehradu (2:1), Karlovým Varům (4:0) a bavorskému Weidenu (2:1). V generálce na první jarní kolo Fortuna národní ligy pak v dramatickém utkání nestačili na ústeckou Armu v poměru 2:3. Během přípravy se baníkovci střelecky prosadili celkem osmnáctkrát, z toho nejvíce se dařilo Adamovi Ševčíkovi, jenž zaznamenal čtyři branky. Tři góly vstřelil Vojtěch Přeučil, zajímavostí je, že všechny padly z trestných kopů. Dvakrát se prosadil Stanislav Vávra, který je jedinou zimní posilou Baníku. Přišel na hostování z prvoligového Brna. Naopak z podzimního kádru odešli gólman Dvořák (na hostování do německého Kötztingu) a záložník Bohumil Havel (návrat do mateřské Viktorie Plzeň).

Chtějí se posunout výše

„V současné době jsme na sedmém místě Fortuna národní ligy a naším cílem pro jarní část je posunutí se výš. Jestli z toho bude třetí nebo páté místo, to není zcela podstatné, ale po stabilizaci kádru a zimní přípravě se chceme stoprocentně v tabulce posunout,“ řekl k jarním cílům ředitel Baníku Mgr. Tomáš Provazník na tiskové konferenci, kterou klub v úterý 27. února uspořádal.

„Pro mě osobně a myslím, že i pro hráče, byly dva měsíce a jeden týden do prvního zápasu strašně dlouhá doba. Bylo na nás, abychom hráče dostatečně motivovali po celou dobu. Někdy v polovině jsme hráčům dali téměř čtyři dny volna, aby si před druhou polovinou odpočinuli. Kluci trénovali tak, jak bychom si představovali. Sice neumím povědět, jaké budeme mít výsledky, ale jsem přesvědčený, že nebudeme horším týmem. V kádru byly minimální pohyby, což vnímám pozitivně, protože na druhou ligu máme několik hráčů, kteří jsou nadstandardně herně inteligentní, a tak čekám, že se budeme zlepšovat,“ věří svému týmu jeden z trenérů Pavel Horváth, se kterým klub momentálně jedná o prodloužení jeho smlouvy.

Na podzim byli baníkovci, slovy trenéra Horvátha, abnormálně úspěšní v získávání bodů, přestože stříleli málo branek. I na to se v Sokolově během zimního období soustředili. „Gól můžete dát tehdy, když máte střeleckou pozici. Ty si chceme vytvářet, ale samozřejmě žádný ze soupeřů nebude čekat, až si gólové šanci v klidu připravíme. Během podzimu nám to někdy vycházelo více, někdy méně, ale dopouštěli jsme se triviálních chyb, na které jsme také dojížděli. Postupem času jsme některé věci upravili a zlepšilo se to. Nebudu tipovat, kdo nás na jaře může střelecky táhnout, ale opět jsem přesvědčený, že každý z ofenzivních hráčů má schopnost góly střílet. A já od každého, který bude na hřišti, očekávám, že ty góly opravdu vstřelí. A také že gólové příležitosti budou připravovat.“

Mráz po celou sezónu

První jarní kolo, sedmnácté celkově, zavede fotbalisty Baníku do Tábora, kde se v sobotu odpoledne utkají s Táborskem. Jedna z otázek na tiskové konferenci tak mířila na to, jak se v aktuálních mrazech tým připravuje. „My máme výhodu, protože u nás v šatně je mráz celou sezónu,“ odlehčil atmosféru Pavel Horváth, který následně už pokračoval ve vážném tónu. „Na víkend není ideální předpověď, takže se zařídíme podle toho, jestli se hrát bude nebo ne. Připravujeme se však normálně, nic se pro nás zatím nemění. Ale samozřejmě platí, že pro kvalitnější hráče bývá takový terén nevýhodou, zatímco pro ty bojovnější fotbalisty to představuje menší problém.“

Na jarní premiéru před domácími fandy si baníkovci musejí počkat do 18. kola, kdy na západ Čech přijede favorizovaná Opava. A utkání se navíc bude hrát před televizními kamerami.