29.08.2019 | Martin Hruzík | Rozhovory

Vítkovický Paul: Mužstvo pracuje dobře. Věříme, že se to otočí

Foto: mfkv.cz
Ostrava – Fotbalisté Vítkovic neprožívají příliš povedený vstup do soutěže. V šesti zápasech FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY dokázali zvítězit pouze jedinkrát a k tomu přidali remízu s Prostějovem. Pryč jsou časy, kdy byl Městský stadion jen těžko dobyvatelnou tvrzí. V Ostravě dobře ví, že bude velmi těžké napodobit loňské osmé místo. Víru v to, že se výsledky otočí, si ovšem stále uchovává také asistent trenéra Miroslav Paul.

Faktem je, že po loňské velmi úspěšné sezóně, jsou dosavadní výsledky Vítkovic zklamáním. Ostravané vždy inkasují jako první a musí se snažit výsledky otáčet, návrat do utkání se jim povedl v domácích duelech s Vyšehradem a Prostějovem. Přesto to je málo. "Šest zápasů a čtyři body na kontě, ten začátek se nám zkrátka nepovedl. Na druhou stranu mužstvo pracuje dobře a stále si to ještě sedá, těch změn během krátké pauzy bylo opravdu hodně. Věříme, že jdeme správnou cestou a jednou se to otočí," vysvětluje hned na úvod asistent trenéra Miroslav Paul a dodává: "Velmi mě mrzí domácí utkání s Chrudimí, tehdy jsme měli alespoň remizovat a třeba by všechno bylo jinak. Teď je to ale již jedno. Určitě je výhodou, že FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA je nesmírně vyrovnaná soutěž, na druhou stranu potřebujeme rychle sbírat body, ať se odrazíme."

Nadějně vypadal už výkon v Brně, kde domácí se štěstím přežili dvě velké šance Ostravanů v samotném závěru a mohli slavit tři body. "Chtěli jsme Brno zaskočit vyšším pressingem, což se nám celkem dařilo. První půle bylo vyrovnaná, některé situace jsme přežili, avšak také jsme se dostávali do zajímavých příležitostí. Do vedení nás například mohl poslat Kovařík po centru Kanii. Bohužel od pětatřicáté minuty jsme Zbrojovce poskytli řadu standardních situací a z té poslední minutu před pauzou se soupeř prosadil. To byla obrovská škoda. O přestávce jsme si řekli, že chceme hrát jinak, důsledně napadat a nepustit Brno do zakončení. S postupem času se sice soupeři otevíraly možnosti k brejkům, ovšem to jsme zvládli a sami naopak v závěru mohli vyrovnat. Krásnou ránu Zorvana ale brankář vytěsnil, a když do prázdné brány hlavičkoval Chvěja, tak skvěle zasáhl obránce Kryštůfek. Celá situace navíc zaváněla penaltou. Klukům jsme po zápase poděkovali. Nesmíme však usnout na vavřínech. Uhráli jsme dobrý zápas, ale tím se nemůžeme uspokojit, to nám body nepřinese. Můžeme se od toho výkonu odrazit, ale s Pardubicemi to bude zase úplně o něčem jiném,“ vrátil se k minulému utkání asistent Jiřího Balcárka.

Jihomoravanům v zápase pomohla také nová posila – Jan Pázler. A právě pozice útočníka trápí Vítkovice nejvíce. Dá se očekávat nějaké posílení? "Nechtěl bych zmiňovat nějaká jména, ale stále se poohlížíme. Určitě se ovšem nechceme ukvapit a vzít prvního, koho nám agenti nabídnou, musí to být někdo, jehož angažování by nám skutečně dávalo smysl." Loni osmý celek tabulky v létě vyměnil polovinu kádru a k nejvýraznějším jménům jistě patřili plzeňský Jan Suchan a olomoucký Lukáš Buchvaldek, leč výkony obou hráčů zatím zůstávají za očekáváním. Ze zkušenějších posil zatím dostává nejvíce prostoru Filip Zorvan. "Sestavu se vždy snažíme ušít na míru našim možnostem a danému soupeři. Momentálně dostávají přednost jiní, u kterých si myslíme, že se do daných utkání hodí víc, případně mají lepší formu. Určitě ale všichni mají cestu do základní sestavy otevřenou, jen nás musí přesvědčit, ať už na tréninku, tak během své šance na hřišti. Takřka všichni již dostali příležitost, avšak ideální sestavu stále hledáme," dodává Miroslav Paul, jenž sám ještě aktivně hraje za divizní Tasovice. 

Ovšem jednatřicetiletý útočník se soustředí hlavně na trénování a Vítkovice v pátek čeká další těžká prověrka – na Městský stadion přijedou Pardubice. Ty Miroslav Paul označil za největší překvapení soutěže: "Fousek jim odešel do Brna, Petráň do Karviné. Myslel jsem si, že to pro ně po letech bude oslabení, leč ukazují, že mají konsolidované mužstvo, do kterého úspěšně zapracovali nově příchozí. Ale FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA je tak vyrovnaná, že za pár kol může být první někdo jiný."

45' Pavlík
bez branek
23' Fousek
63' Štěpanovský
65' Krška
83' Šural
20' Praus
21' Matěj
62' Holiš
83' Mikula
88' Surzyn
Sestavy
Floder – Šural, Pavlík, Kryštůfek, Eismann – Štepanovský, Bariš, Krška, Fousek (71. Pachlopník) – Růsek (76. Sedlák), Pázler (74. Přichystal).
Na lavičce: Halouska, Vintr, Bartolomeu, Magera
Trenér: Pavel Šustr
Květon – Surzyn, Mikula, Cverna, Praus (60. Chvěja) – Holiš (80. Buchvaldek), Kania – Zorvan, Matěj, Stříž – Kovařík (67. Martišiak).
Na lavičce: Simkanič, Motyčka, Suchan, Matoušek
Trenér: Jiří Balcárek
Rozhodčí: Dorušák – Caletka, Matoušek • Stadion: ADAX INVEST Arena • Diváci: 2463