26.02.2021 | Petr Komárek | Aktuální zprávy

Peterka po letech vyměnil Ústí za Duklu. Ta podepsala i účastníka mistrovství Afriky

Foto: fkdukla.cz
Praha – Pět posil přivedli zatím před jarní částí FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY fotbalisté Dukly Praha. Na Julisce budou působit obránce Trávníček, záložníci Peterka a Barac a nigerijský útočník Faleye. Svou první profesionální smlouvu pak s klubem z Dejvic podepsal syn olympijského vítěze a trojnásobného mistra světa Romana Šebrleho Štěpán. Duklu naopak opustili obránce Preisler a záložník Dancák. Oba zamířili do Mladé Boleslavi – Preisler na hostování, Dancák na přestup. Trenér Skuhravý nemůže pro jaro počítat ani se záložníkem Jakabem, který odešel hostovat do jiného pražského klubu – Vyšehradu.

Příchod Sundaye Faleyeho oznámila Dukla v první polovině ledna. Dvaadvacetiletý útočník z Nigérie podepsal s aktuálně osmým týmem FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY smlouvu do června 2024. Rodák z Lagosu naposledy oblékal dres účastníka druhé rakouské ligy Innsbrucku. V roce 2018 reprezentoval Nigérii na africkém kontinentálním šampionátu. „Jsem nadšený, že jsem se stal součástí Dukly. Budu se snažit, abych na hřišti odvedl maximum a pomohl týmu k zisku co nejvíce bodů,“ uvedl Faleye pro web fkdukla.cz.

Podle sportovního ředitele Pražanů Jana Staňka zvýší africký fotbalista nebezpečnost v útoku Dukly. Chválí si také jeho sílu v soubojích jeden na jednoho, ty Faleye navíc vyhledává. „Nám větší odvaha v těchto momentech na podzim občas chyběla a Sunday by nám měl jednoznačně pomoct. Většina soupeřů proti nám brání, proto potřebujeme hráče, kteří nám dokáží přinést výhodu a přečíslení,“ zmínil Staněk.

Do jarní části F:NL půjdou vojáci i se slavným jménem. Premiérový profesionální kontrakt kariéry u nich podepsal Štěpán Šebrle, syn desetibojaře Romana Šebrleho. Osmnáctiletý útočník hraje za Duklu od dětství, na podzim nastoupil do dvou zápasů za její rezervu. O příběhu Štěpána Šebrleho se můžete dočíst v samostatném článku.

Z Varnsdorfu přestoupil na Julisku Jakub Barac, červenožlutým se upsal do června 2023. Liberecký odchovanec má s F:NL zkušenosti z Varnsdorfu, kde v letech 2017–2020 zaznamenal 73 startů a vstřelil pět branek. Během podzimu letošní sezony zasáhl čtyřiadvacetiletý záložník do tří duelů FORTUNA:LIGY za Liberec. Proti Olomouci, Pardubicím a Příbrami pobyl na hřišti dohromady osmdesát minut. Minutu si pak za Slovan připsal v utkání Evropské ligy na půdě Crvene zvezdy Bělehrad.

„Jakub je typ hráče, který zapadá do naší strategie. Je silný na míči, chytrý fotbalista. Je mladý, takže má dobrý potenciál, ale zároveň už má také něco odehráno. Dukla ho dlouho skautovala a jeho výhodou je, že může hrát na více pozicích, což nám umožní větší variabilitu,“ komentoval pro klubové stránky Staněk.

Na půlroční hostování s opcí na přestup přišel do Dukly z Hradce Králové Michal Trávníček. Třiadvacetiletý obránce ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE dosud nasbíral tři desítky zápasů, v nichž jednou skóroval. Druhou nejvyšší soutěž si nejprve vyzkoušel v Hradci, jehož je odchovancem. Následně odešel hostovat do Žižkova, odkud se vrátil zpět pod „lízátka“. Polovinu ročníku 2019/20 strávil v třetiligovém Chlumci nad Cidlinou, poté se na úroveň F:NL vrátil v kádru Chrudimi.

„Michal je šikovný fotbalista, který by měl do našeho kombinačního stylu hry zapadnout. Zároveň se nebojí hrát a má velmi dobrý centr. Díky jeho kopací technice budeme mnohem nebezpečnější ze standardních situací,“ řekl Staněk.

Zatím nejzkušenější zimní posilou pro výběr Romana Skuhravého je Jan Peterka. Třicetiletý záložník přestoupil do Dejvic z Ústí nad Labem, s Duklou si plácl do poloviny roku 2024. „Dukla je tradiční klub, který má u nás velké jméno. Líbí se mi také styl a filozofie, jakou se Dukla prezentuje. Bylo vidět, že o mě v klubu hodně stáli a já jsem rád, že jsme se nakonec na všem domluvili,“ svěřil se pro fkdukla.cz Peterka. „Bude to pro mě nová zkušenost, jelikož jsem drtivou většinu kariéry strávil v jednom klubu. Těším se ale, že budu zažívat něco nového a nasbírám další zkušenosti,“ doplnil.

Defenzívní štít druhou nejvyšší soutěž pravidelně kopal v barvách ústecké Army. Za deset sezon za ni nastoupil do 226 střetnutí s bilancí sedmi tref. „Honza měl více nabídek a my si moc vážíme toho, že se rozhodl pro Duklu. Původně jsme měli transfer v plánu až na léto. Jeho možný příchod a přínos pro tým jsme však dále diskutovali a nakonec jsme se rozhodli, že o přestup zkusíme zabojovat již teď v zimě. To se nakonec k naší radosti povedlo. Honza je osobnost, která našemu mladému týmu pomůže. Chceme na jaře jít tabulkou co nejvýše a i v případě, že by to nevyšlo až na úplný vrchol, tak chceme, aby se tým dával dohromady na příští sezonu,“ sdělil sportovní ředitel Jan Staněk.

Z celku, který má po dvanácti utkáních na kontě sedmnáct bodů, odešli před startem jara ve F:NL Samuel Dancák, Dominik Preisler a Josef Jakab.

Dvaadvacetiletý slovenský záložník Dancák odehrál za Pražany kompletní druholigový podzim, přičemž jednou skóroval. Od ledna patří týmu z FORTUNA:LIGY – Mladé Boleslavi. Do stejného klubu odešel formou hostování také pětadvacetiletý obránce Preisler. Ten kromě Dukly oblékal ve F:NL i dres Jihlavy. Elitní českou soutěž však zažil zejména na Julisce, kde ve čtyřech sezonách zapsal 37 duelů a čtyři góly. Na podzim odehrál pod koučem Skuhravým devět zápasů a vstřelil jednu branku. Třiadvacetiletý záložník Jakab se pak přesunul k městskému rivalovi Vyšehradu. V klubu, kde předtím působil v ročníku 2017/18, bude majitel čtyř podzimních startů ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE hostovat do června letošního roku.