24.11.2022 | Petr Komárek | Trenér měsíce

Od Karviné jsme šlapali. Trenér Kronďák o podzimu, práci v Chrudimi či zápasech s lídrem

Foto: Aleš Vladyka (mfkchrudim.cz)
Chrudim – Loni v prosinci přebíral Chrudim na chvostu tabulky a s pouhými deseti body. Radka Kronďáka čekal nelehký úkol, FORTUNA:NÁRODNÍ LIGU ale s Východočechy na jaře zachránil. Po premiérovém podzimu na jejich lavičce může analyzovat situaci, která je úplně odlišná. MFK patří ve druhé nejvyšší soutěži po šestnácti odehraných kolech průběžné šesté místo. Aktuálně dvaapadesátiletý Kronďák se navíc stal nejlepším trenérem měsíce října.

Jak jste s první polovinou sezony spokojení?
Spokojeni jsme určitě. Šesté místo je pro klub, jako je MFK Chrudim, vynikající umístění. I když při pohledu na tabulku je více než pozice šestého místa určitě důležitější počet uhraných bodů. A v tom případě si dovolím s pokorou říci, že nám prostě dva body chybí k úplné spokojenosti. Měli jsme určitě na to ty dva body získat. Ovšem zároveň přiznám, že naše předsezonní kalkulace a přání bylo dvacet bodů.

Například v říjnu jste sehráli pět zápasů a ani jednou neprohráli. Lze tento měsíc hodnotit jako povedený?
Brát to tak, že pouze říjen byl skvělý, určitě nejde. Počítáme body za celý podzim. Začátek nám neklapal úplně podle představ, hledali jsme správné složení mužstva (hlavně obranu), což se nám podařilo. Velmi důležité bylo utkání doma s Karvinou, které jsme dokázali po výborném výkonu otočit z 0:1 na 5:1 a od té doby to začalo opravdu „šlapat“. A když říkám „šlapat“, tak tím myslím hlavně dělat body, protože o tom to vše je! Dneska hodně slyším nebo čtu, jak někdo něco buduje, mužstvo pracuje, zlepšujeme výkonnost hráčů, zapracováváme talenty, ale já tvrdím: Hlavní jsou body! A teprve až máte body, tak se něco buduje a zlepšuje. Protože pak máte takzvaný klid na práci. Hráči si více věří, vy můžete v klidu i konstruktivně kritizovat hráče za věci, situace, které se vám případně nelíbí, protože v tu chvíli to berou vše lépe. Jestli totiž něco dnes našemu fotbalu chybí, tak jsou to podle mě hráči, kteří chtějí vyhrávat vždy a všechno, prostě vítězné typy! Plno věcí se jim totiž splní samo a nemusí opustit komfortní zónu svého života a bojovat o to. Ale zpět k otázce, v říjnu jsme udělali jedenáct bodů z celkových dvaceti tří bodů na podzim, což znamená, že to byl vynikající měsíc.

Zdá se, že jste expertem na série. V minulé sezoně na jaře jste neprohráli dvanáct zápasů v řadě. Co vy na to?
Myslím si, že žádný expert na série nejsem. Ovšem každý trenér ví, že když se nějaké série výsledků sejdou po sobě (a máte ty zmiňované body), tak stoupáte tabulkou. Potvrzovat získané body z venku je vždy nejtěžší a to se nám například na jaře nedařilo a bylo z toho hodně remíz. Ovšem stále bodujete a to je nejdůležitější.

Nemrzí vás ale říjnový domácí zápas s Olomoucí B, který nakonec skončil bez branek?
Remíza s Olomoucí B mrzí strašně moc. Ve zmíněném utkání, hlavně ve druhém poločase, jsme měli velkou převahu. Trefovali jsme tyče a břevna, ale gól jsme nedali a určitě jsme ztratili dva body, které nám chybí. Ovšem budeme opět pokorní a víme, že zase třeba v jiném utkání jsme měli více štěstí a asi to tak má být. Ale mužstvo v tomto utkání předvedlo výborný výkon, to musíme připomenout.

Máte teď v zimě větší klid na práci, než ve stejném období předešlé sezony? To jste museli řešit starosti se záchranou…
V zimě v Chrudimi vše pro mě a mé asistenty Jindru Tichaie a Romana Pavlíka začalo. „Deset bodů po podzimu, potřebujeme to zachránit,“ řekl nám ředitel klubu Tomáš Linhart. A bylo z toho angažmá na šest měsíců… Dnes jsme v angažmá v Chrudimi celý rok a jsme v tabulce na šestém místě, fantazie a můžeme vše hodnotit na výbornou. Musíme samozřejmě mluvit hlavně o hráčích, ušli jsme s nimi kus cesty a jsme za to rádi. Nevím o nikom, že by chtěl v mužstvu končit. To mi ukazuje, že nějaká chemie mezi námi vznikla a můžeme na tom stavět. Klub začal větší spolupráci s ligovými kluby, jako Viktoria Plzeň, Hradec Králové nebo Pardubice a vše můžeme hodnotit velmi kladně. Ovšem nesmíme zůstat na místě, musíme být pokorní a stále se zlepšovat. Jak už jsem zmiňoval, tabulka je letos velmi zamotaná a nikdo neví, co z toho může na jaře vzniknout.

Jako jediní jste dokázali porazit Příbram, lídra soutěže. Jak to potěší a co na Příbram platí?
Potěší to velmi. Za tento kalendářní rok jsme s Příbramí hráli už třikrát – jednou na jaře a dvakrát na podzim. Doma jsme vyhráli 3:0 a v Příbrami jsme dvakrát remizovali. Příbram hraje zajímavý fotbal, který je dovedl až na první místo (za což jim gratuluji), ale myslím si, že jsme je správně „přečetli“ a dokázali eliminovat jejich přednosti. Oni o nás mluví jako o mužstvu, které postaví „autobus“ a nechce hrát. Já se za své mužstvo postavím a určitě nesouhlasím, prostě jsme nějaké mužstvo a hrajeme na brejky. A jsem přesvědčen, že ve zmíněném utkání jsme měli více nebezpečných situací než soupeř. Živě jsme Příbram viděli v několika utkáních a dobře se připravili. Myslím si, že i to je přeci umění – soupeře „načíst“ a pak si to s ním rozdat. Důležité je si vyhodnotit, na co vaše mužstvo má a jak se v utkání dají získat ty zmiňované body, o které jde. Ne si jít zahrát nebo něco zkoušet. Příkladem může být třeba FC Viktoria Plzeň. Všichni říkají, že by měli hrát jinak, ofenzivněji. Trenér Michal Bílek se něčeho drží a má titul a hráli Ligu mistrů. Prostě má výsledky a body a tím je úspěšný. Věřte mi, že tu Ligu mistrů by chtěl hrát opravdu každý, i když je to pekelně těžké!

K jednomu konkrétnímu hráči. Brankář Jiří Floder odchytal všech šestnáct utkání, v říjnu třikrát vychytal čisté konto, v Příbrami chytil penaltu. Je právě on ten základní stavební kámen týmu, potažmo úspěchu?
Ano, Jirka je důležitým stavebním kamenem našeho mužstva. Jsem rád, že jsme si jej letos v lednu vybrali, když byla možnost jej získat ze Zbrojovky Brno. On nám to bohatě vrací. Věřím, že Jirku v budoucnu čeká opět FORTUNA:LIGA, je to brankář, který umí chytit něco „navíc“. Ale také ví, kde je potřeba se ještě zlepšovat a plně na tom pracuje a zlepšuje se. Také se v jeho případě ukazuje, že někdy je lepší třeba vzít raději nižší soutěž a pravidelně chytat, než sedět na lavici. Vše ale nestálo jen na Jirkovi, máme více hráčů, o kterých je třeba také mluvit jako o stavebních kamenech. Jako je Honza Řezníček, Honza Záviška, Petr Průcha, Dominik Hašek, nově příchozí Michal Skwarczek či navrátilec Vašek Míka. Nevyjmenoval jsem všechny hráče, ale všichni v kabině znají naše motto, že tým je víc než jednotlivec!

V květnu a říjnu letošního roku jste obdržel ocenění pro nejlepšího trenéra měsíce FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. Jak si toho vážíte a co k tomu můžete říct?
Po nějaké odmlce jsem začal opět trénovat a jsem velmi spokojen. Našel jsem výborné zmiňované asistenty Jindru a Romana, rodinný klub, který nám dal prostor, a snad za to odvádíme spolehlivou práci. Myslím, že díky věku už nějakou zkušenost mám a vždy je důležité, jak si v začátku vše nastavíte. Když se například dozvíte, že klub nedisponuje GPS systémem (na sledování tréninkového procesu), tak se holt musíte přizpůsobit a dělat věci takzvaně po staru. Věřit si, že to trefíte. A výsledek? Myslím, že fyzicky jsme nepropadli v žádném utkání a se zraněními z přetíženosti jsme problémy také neměli. Prostě tím chci říci, že trenéřina není jen o datech (i když je nezpochybňuji), ale také o chemii. Prostě to mužstvo musíte cítit. Zde v Chrudimi to zatím vychází a věřím, že to bude pokračovat. Musím tímto opravdu moc poděkovat mužstvu, realizačnímu týmu, všem pracovníkům v klubu. Za to, že jsem mohl tyto ceny dostat a moc si jich vážím. A jen opět připomínám – ta ocenění jsou za nejvíce bodů...