02.12.2022 | Petr Komárek | Trenér měsíce

Od jara začínáme nanovo. Kouč Vyškova Trousil o ambicích i Afričanech v týmu

Foto: mfkvyskov.cz
Vyškov – Spolu s Příbramí nastříleli nejvíce branek v dosavadním průběhu FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. Vyškovští fotbalisté ztrácejí po podzimu na lídra tabulky jen dva body. Na nejvyšších pozicích by rádi zůstali, chtějí se totiž poprat minimálně o účast v baráži. Do jarních zápasů je povede stálice. Jan Trousil trénuje MFK od jara 2016. Na severu Jihomoravského kraje zažil ročníky ve třetí lize, postup o úroveň výš i povedenou nováčkovskou sezonu.

Šestačtyřicetiletý rodák z Kutné Hory se ve F:NL stal nejlepším trenérem za měsíc listopad. Jak ale řekl, aktuální druhé místo by jeho svěřence nemělo uspokojit. Hráčský kádr plánuje ve spolupráci s vedením klubu, kterému šéfuje Kamerunec Kingsley Pungong, doplnit.

„Žádnou revoluci nechystáme, ale víme, že na některých postech to potřebujeme. Od majitele jsme slyšeli, že bychom měli hrát o nejvyšší příčky. Pracujeme na příchodu třech, čtyř kluků,“ uvedl Trousil, někdejší dlouholetá opora brněnské Zbrojovky nebo Slovácka.

Podzim jste zakončili listopadovými výhrami nad Jihlavou a Spartou B, celkem jste jim vsítili šest gólů. Ideální tečka za polovinou sezony?
Ještě bych k tomu přidal pohárový zápas ve Zlíně, který jsme vyhráli 1:0. Byla to taková třešnička na dortu. Spokojenost po konci podzimní části sezony určitě je.

V MOL Cupu jste vedle Zlína vyřadili i Jablonec. Jak to pomůže sebevědomí týmu?
Sebevědomí už nám to teď prakticky nezvedne. Půlka sezony je pryč a vždycky říkám, že od jara začíná nová soutěž. Týmy momentálně vědí, v jakém se nacházejí postavení. Pokud jsou v tabulce nahoře, budou doplňovat kádry, aby se tam udržely. V případě mužstev, která chtěla být nahoře, ale nejsou, se budou kádry i přebudovávat. První část soutěže jsme zvládli na jedničku. Skončili jsme druzí, dva body za prvním. K tomu jsme postoupili do čtvrtfinále MOL Cupu. Všechno je to super, ale teď to skončilo. Od prvního března, kdy bychom měli hrát pohár, začínáme nanovo.

Co vás čeká teď?
Musíme udělat maximum, abychom neusnuli na vavřínech. Musíme opět postavit konkurenceschopný kádr. Kádr, který bude schopen splnit cíle, které jsme si dali. Žádnou revoluci nechystáme, ale víme, že na některých postech potřebujeme doplnit. Od majitele jsme slyšeli, že bychom měli hrát o nejvyšší příčky. Proto jsme si už v průběhu sezony vytipovávali posily. Pracujeme na příchodu třech, čtyř kluků. Pokud bychom je nepostavili přímo do základní sestavy, určitě by byli v šestnáctičlenném výběru hráčů, které v zápasech točíme.

Byly nejvyšší příčky cílem od začátku sezony?
Před sezonou jsme si řekli, že bychom chtěli tým stabilizovat. Minimálně na místech ve středu tabulky. Minulá sezona pro nás byla nováčkovská, ta druhá bývá vždycky náročnější. S ohledem na to jsme podepsali určité typy hráčů do středu hřiště. Jsme rádi, že se nám podařilo udržet Frantu Matyse, brankáře Tondu Kinského nebo Jardu Srubka. Na hostování se nám vrátil David Jambor. Šli jsme stejnou cestou jako v předchozím ročníku do FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. Tehdy jsme měli spoustu kluků ze třetí ligy, kteří druhou nejvyšší soutěž nikdy nehráli. Vybrali jsme si poctivé typy hráčů. Ti se potom zapříčinili o to, že nováčkovská sezona dopadla nad očekávání. Skončili jsme dvanáctí a hráli jsme docela dobrý fotbal. Chtěli jsme na to navázat a v tabulce se posunout trochu výš.

Majitel klubu se ale už před sezonou nebál mluvit o postupu…
Pan majitel přiletěl na předsezonní tiskovou konferenci a vyslovil přání, že by chtěl do dvou let postoupit do FORTUNA:LIGY. A kdyby to šlo, tak klidně hned letos. Sedli jsme si s vedením, které máme tady v Česku. Proč nemít konkrétní cíle? Shodli jsme se, že je to lepší, než jít do soutěže bez cílů. Šli jsme zápas od zápasu. Chytili jsme začátek, z prvních pěti kol jsme posbírali deset bodů. S realizačním týmem, ve kterém se mi perfektně spolupracuje s asistenty Pepou Mazurou a Rosťou Horáčkem, jsme si dali cíl, že bychom to chtěli každých pět kol opakovat. Uteklo nám to o jediný bod, ale musím říct, že kluci pracovali fantasticky. Díky nim jsme na druhém místě. A jak už jsem říkal, třešničkou toho všeho je MOL Cup.

Na rozdíl od vedoucí Příbrami jste nevyměnili trenéra. Může to být výhoda do jara?
Ve Vyškově budu za chvíli začínat osmý rok na pozici hlavního trenéra. Klubu vděčím mnohé za to, že mi dal šanci už ve třetí lize. Tehdy jsem ve čtyřiceti ještě půl rok hrál a ze dne na den jsem přešel do role hrajícího trenéra. Rád jsem ji přijal, odehrál jsem ale už jenom tři zápasy. Potom jsem řekl, že se chci naplno věnovat trénování. Tři čtyři kluci jsou tu se mnou od začátku. Kvalitu na F:NL mají, a proto s námi zůstávají. Kádr doplňujeme o mladé, hladové kluky, kteří chtějí mezi elitu. Z klubů FORTUNA:LIGY u nás hostují třeba zmiňovaní Tonda Kinský, Franta Matys, Jarda Srubek nebo David Jambor. První tři podávají výborné výkony. U Davida věřím, že se po zranění zvedne a pomůže nám ještě více. Vhodné a důležité doplnění pro nás představují i hráči z Afriky. Hlavně do ofenzívy, kde dělají rozdíl jak v kvalitě v zakončení, tak v proměňování šancí, potažmo v zápasech. Gólů a gólových asistencí mají dost.

Jak vůbec probíhá váš skauting afrických fotbalistů? Přes majitele, který je z Kamerunu?
Není to jen pan Kingsley, s kterým denně nebo ob den řešíme, co je potřeba. Tipy na africké posily a doplnění kádru chodí také od skautů ze skupiny Rainbow, pod kterou spadáme. Iks lidí nám posílá doporučení na hráče, které mají prověřené. Pak záleží jen na nás, jestli se nám typologicky hodí, kdy dostanou vízum a přiletí. Teď je pro nás důležité, abychom tu kluky z Afriky měli na začátek zimní přípravy. Víza musejí být do konce prosince, nejpozději zkraje ledna vyřízená, aby s námi devátého ledna mohli začít přípravu. I když přechod z tepla do zimy a aklimatizace pro ně bude těžší, od začátku přípravy to zvládnou lépe. První měsíc rozmrzají, mají problém se rozeběhnout, nejsou zvyklí nosit čepice. Potom si ale zvyknou a druhý měsíc už většinou začnou ukazovat své kvality. Tím pádem jsou na start jara nachystaní daleko více, než když přiletí v půlce února nebo v první polovině března.

Z Afriky pochází i Bienvenue Kanakimana, s devíti brankami jeden z nejlepších střelců soutěže. Jaká byla jeho cesta do Vyškova?
Po postupu do FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY jsme s majitelem řešili, že budeme potřebovat rychlé krajní hráče. Přišlo několik tipů a právě Benny přiletěl hned na začátek přípravy. Byl s námi od června a začal stejným způsobem jako ostatní afričtí hráči. Výjimkou je Alex (útočník Alexis Alégué Elandi – pozn. red.). Ten hned od prvního dne ukazoval, že je komplexní fotbalista, takže nebyl problém jej okamžitě postavit do základní sestavy. Splácí nám to, hraje výborně. Benny nicméně dorazil jako mladý a sžíval se s novým prostředím. Měl jednu obrovskou přednost, která mu vydržela doteď. Je hrozně rychlý, což potvrzoval už v přípravných zápasech.

Tým byl tehdy vyjukaný. Druhá nejvyšší soutěž nám „spadla“ do klína. Najednou jsme měli třicet kluků z třetí ligy nebo divize, které jsme zkoušeli, jestli budou konkurenceschopní. Od týmů z FORTUNA:LIGY, jako je Slovácko nebo Olomouc, jsme dostávali pět, šest gólů. Nebylo to příjemné, kluci se v tom příliš neorientovali, každopádně Benny zůstal. Prvních pár zápasů strávil převážně na lavičce, na hřiště šel vždycky na deset minut. Potom ale přišel zásadní zlom. V poháru jsme porazili divizního soupeře a Benny dal dvě branky. Další ligové kolo jsme jej hned postavili do základu ve Varnsdorfu. Gólem z 90. minuty jsme sice prohráli, ale on se opět prosadil. Všem utekl od půlky a přesně zakončil. Od té chvíle si začal věřit. Potom jsme vyhráli doma nad Prostějovem, na Žižkově, v Příbrami.

To zní jako happyend…
Benny nás zaujal, jenže se musel vrátit do Afriky pro vízum. To jej zdrželo, chyběl nám zhruba od desátého kola minulé sezony do pátého kola na jaře. Pořád jsme však věřili, že vízum dostane a vrátí se. To se nakonec stalo. Benny přiletěl a celý příběh se opakoval. Znovu měl problém technického rázu – vůbec se zapojit do hry. Dva zápasy si počkal na lavičce a následně opět začal ukazovat své přednosti. Zůstal u nás, navíc mu pak přišli další spoluhráči z Afriky. Má skvělou povahu, miluje lidi ve Vyškově. Když se někoho zeptáte na Vyškov a na Afričany, všem se hned vybaví právě on. Je strašně mírumilovný. Rád se s lidmi vyfotí, popovídá si s nimi, už i trochu začíná umět česky. Pro fanoušky i pro nás je super, že máme takového hráče. Ptá se na něj dost týmů z nejvyšší soutěže, ale strategie je jednoznačná. Vzhledem k tomu, že ve Vyškově máme vytyčený určitý cíl, by Benny ani žádný další africký hráč neměl teď odcházet. Chceme se pokusit hrát do konce soutěže minimálně o baráž. Pokud to půjde, zabojujeme i o celkové vítězství.