29.09.2018 | Michal Sobecký | Zápas

Prostějov stáhl dvoubrankové manko a bere s Pardubicemi bod

Foto: Radek Klier (fkpardubice.cz)
Prostějov - Velkým dramatem končilo sobotní utkání Pardubic s Prostějovem. V prvním poločase tomu ale nic nenasvědčovalo. Hosté vedli dva nula a zdálo se, že si náskok pohlídají. Domácí však hru zlepšili, vyrovnali a v nastavení málem utkání otočili.
55' Kroupa
84' Klíma (vl)
10' Fousek
26' Čelůstka
86' Polák
4' Jeřábek
58' Čelůstka
Sestavy
Bréda – Kroupa, Slaninka, Polák, Machynek (78. M. Kovařík) – Hapal (74. Šteigl), Schuster, Koudelka, Žikol – Sus, Langer (46. Janíček).
Na lavičce: Jícha, Pernackyj, Fládr, Pančochář
Trenér: Oldřich Machala
Letáček – Zukal, Jakub Klíma, Šejvl, T. Čelůstka – Jeřábek (C) – Kovář, P. Černý (63. Mužík), Tischler, A. Fousek – Petráň (82. Sokol).
Na lavičce: Knobloch, Čmelík, Kühnel, Huf, Šafařík
Trenér: Jaroslav Novotný
Rozhodčí: Adámková - Šimáček, Pfeifer • Stadion: Stadion Za Místním nádražím • Diváci: 688

Komentář

Úvod utkání zastihl Prostějov často s míčem na kopačkách, ovšem bez šancí. Domácí se přes dobře poskládanou obranu nemohli dostat. Výjimkou byla střela Suse, který se ve 4. minutě z osy netrefil. Pološance domácích ale v 10. minutě utnul pardubický Adam Fousek, který se parádně trefil z hranice vápna a otevřel skóre. Moravanům se v dalších okamžicích nadále nedařilo. Ilustrovat to může i počet rohů po čtvrthodině hry, poměr zněl 5:1 pro Pardubice. Ty navíc ve 21. minutě mohly skóre navýšit, Bréda ale včas vytáhl skvělý zákrok. O čtyři minuty už byl ale krátký na další prudkou ránu, kterou se prezentoval Tomáš Čelůstka.

Prostějov měl problém. Velmi aktivní byli v průběhu prvního poločasu právě oba střelci. A přidal se k nim i Černý, který nastřelil boční síť. Ránou pak ještě zvedl diváky ze sedaček Machynek, vzápětí si ale masa fanoušků opět zklamaně sedla, domácí šestnáctka totiž minula.

Druhý poločas byl ovšem o něčem jiném. Prostějov se začal dostávat častěji do šancí, soupeř se naopak nemohl s míčem před jeho bránu dostat. Na druhé straně v 55. minutě už padl gól. Karel Kroupa se dostal přes soupeře, dva stopeři ho neubránili, a tak poslal míč přízemní střelou do brány. O pět minut později navíc mohl přidat další branku obtočením kolem soupeře, ale klid na přesnou střelu nezískal. Odpovědět mohl Petráň, míč avšak ze vzduchu netrefil ideálně. Ještě blíž ale byl hned po něm Zhykol, který po přistrčení od Poláka těsně přestřelil.

V dalších minutách vzrůstala aktivita Prostějova a Pardubicím nezbylo než bránit. Ale bránily velmi dobře, včas přistupovaly k hráčům a moc je nepouštěly do zakončení. Klíčový moment přišel mezi 84. a 85 minutou. Nejprve se Fousek dostal k míči osamocený před bránou, avšak netrefil. Mrzet ho to muselo hned dvakrát. Kromě toho, že nedal možná rozhodující gól, přišel kontr. A přesně zakončený, Jan Štehl, jenž byl na hřišti teprve jedenáct minut, se dostal ke Kroupově nahrávce a prostřelil, za zatajeného dechu fanoušků, brankáře. Kroupa navíc mohl vzápětí otočit skóre, ale tečoval míč mimo.

Utkání gradovalo. Nelibost diváků si vysloužila snaha kouskovat a zdržovat hru ze strany hostí. Východočeši si vytvořili tři rohové kopy, ale z nich příležitost nepřišla, po nich však následovala obrovská šance Koudelky. Ten nejprve nepřekonal brankáře, míč se k němu však odrazil. V tu chvíli se ale objevil Tomáš Čelůstka, který doslova sebral domácím vítězství. Prostějov tak sice urval bod, když srovnal z 0:2 na 2:2, nakonec však dokonce mohl rozhodnout.