27.04.2024 | Roman Zajíček | Zápas

Zbrojovka v premiéře pod novým vlastníkem padla. Výhru Opavy zařídil Srubek

Foto: sfc.cz
Fotbalisté brněnské Zbrojovky v rámci 25. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY padli na domácím stadionu 0:1 s Opavou a i nadále padají tabulkou. První výhru Slezanů v Brně po třinácti letech zařídil brankou chvilku před pauzou Jaromír Srubek, který se v dresu Opavy trefil vůbec poprvé. Hlavní rozhodčí Volek v utkání vytasil hned dvě červené karty, za domácí byl vyloučen Smejkal a za hosty Rezek. Brno prohrála popáté z posledních sedmi zápasů je průběžně desáté, Opava naopak poskočila na osmou příčku.
bez branek
43' Srubek
20' Šural
43' Kříž (trenér)
54' Smejkal
62' Smejkal
64' Granečný
88' Zúbek (asistent trenéra)
88' Zúbek (asistent trenéra)
52' Rezek
58' Rezek
72' Blecha
76' Kolínek (asistent trenéra)
88' Richter
Sestavy
Sváček – Nový, Lu. Pernica, Šural, Hamza (86. Gyamfi) – Granečný – Fousek (65. Texl), Potočný, Smejkal, Alijagić (71. Juritka) – Jak. Řezníček
Na lavičce: Hložánek, Kohoutek, Mara, Štěpanovský
A. Richter – Kopečný, Srubek, Janoščín, Hýbl – Ondráček (86. Velička), Blecha – Málek, Haitl (71. Přichystal), Rezek – Rataj (79. Kadlec)
Na lavičce: Číž, Helebrand, Pejša, Vaněček
Trenér: Miloslav Brožek
Rozhodčí: Volek – Dohnálek, Mojžíš • Stadion: ADAX INVEST Arena • Diváci: 2097

Komentář

V prvním poločase sledovaly spoře zaplněné tribuny vyrovnané utkání. Mírnou převahu měla Opava, která zahrozila nebezpečnou ranou z voleje v podání Málka. Následovala akce Rezka, jenž se uvolnil na hranici velkého vápna a pořádně protáhl Sváčka. Brňané poprvé vážně zahrozili až v pětadvacáté minutě, kdy Alijagič vysunul Řezníčka. Zkušený útočník se dostal ideálně za obranu a upaloval sám na Richtera. Ten mu ale dokázal zmenšit úhel a jeho pokus vyrazit. Následně se ještě o dorážku pokoušel Alijagič, leč bez úspěchu.

O šest minut později měl velkou šanci útočník Opavy Jakub Rezek. Míč si navedl ideálně do středu velkého vápna a snažil se obstřelit Sváčka střelou na zadní tyč. Jeho pokus měl slušné parametry, ale o kousíček minul zařízení. Vzápětí mohlo udeřit i na druhé straně. Velkou šanci měli i Brňané po trestném kopu. Nejprve střílel Řezníček, odraženého balonu se chopil Potočný a z jasné pozici přestřelil opavskou svatyni. A tak udeřilo v samotném závěru poločasu. Opava se dočkala „šatňáka“ dvě minuty před koncem. Po rohovém kopu se nejlépe zorientoval v pokutovém území Jaromír Srubek a jeho přesná hlavička otevřela účet utkání – 0:1.

Ve druhém poločase toho mnoho k vidění nebylo. Šancí poskrovnu, hezkých akcí jako šafránu. Ovšem žlutých karet jako v mariáši. Po hodině hry měl velkou příležitost vyrovnat Fousek, který ale zamířil těsně vedle pravé tyče. Zbrojovce byla nabídnuta také přesilovka, po dvou žlutých kartách odešel do sprch Rezek. Jenže početní výhoda netrvala dlouho, přesně čtyři minuty. To vyfasoval druhou žlutou také brněnský Smejkal. V 84. minutě mohlo být přeci jen v domácím táboře veselo. K odraženému míči se dostal Roman Potočný a jeho bomba letěla přímo do opavské brány. Jenže na brankové čáře zakročil v pravý moment kapitán Jiří Janoščin. V hektickém závěru ještě vyfasoval červenou kartu asistent trenéra Marek Zúbek a definitivní rozhodnutí mohl po brejku Málka dát Kopečný, ale skvělý zákrok Sváčka výsledek už nezměnil. Brno tak doma padlo 0:1.