16.03.2024 | Jiří Polášek | Zápas

První jarní porážku Opavě uštědřily dvě trefy Sokola

Foto: sfc.cz
Líšeň - Souboj dvou sousedů v tabulce v rámci 19. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY daleko více potěšil fanoušky Líšně. Brněnský celek porazil Opavu výsledkem 3:0. Dvě branky domácích vsítil Pavel Sokol, definitivní razítko zasadil chvíli před koncem premiérovou druholigovou trefu po čtyřech minutách na hřišti Raab. Líšeň se posunula až na sedmé místo, Opava je jedenáctá.
63' Sokol
81' Sokol
87' Raab
bez branek
24' Gerža
57' Lutonský
81' Jokovič
90+1' Otrísal
24' Kopečný
62' Rezek
89' Srubek
Sestavy
Vajner – Otrísal, M. Jeřábek, Joković, Lutonský – Gerža (64. Rolinek), Aldin (82. Raab), Čermák, Mionić, Sokol (90. Hapal) – Polášek (90. Rimovičs)
Na lavičce: Šulla, Džupenjuk
Trenér: Petr Maléř
Číž – Kopečný (89. Pejša), Srubek, Janoščín, Hýbl – Omale (82. Ondráček), Blecha – Přichystal (75. Rataj), Málek, Rezek (75. Vaněček) – Velička (82. Kim)
Na lavičce: Richter, Helebrand
Trenér: Miroslav Brožek
Rozhodčí: Opočenský – Váňa, Pfeifer • Stadion: Areál SK Líšeň • Diváci: 712

Komentář

Devatenácté kolo svedlo dohromady týmy Líšně a Opavy. Týmy do zápasu šly jako tabulkoví sousedé, Opava z desátého a Líšeň z jedenáctého místa, přičemž hosté disponovali 25 body a Brněnští měli pouze o bod méně. Vstup do jara měl o něco lepší slezský klub, který získal čtyři body za domácí výhru nad Příbramí a remízu na Žižkově. Domácí nejdříve prohráli doma s Žižkovem, ale následně vyhráli právě v Příbrami.

Těsně před začátkem utkání potkala Brněnské velká nepříjemnost. Zranil se jim totiž jediný útočník, kterého v základní sestavě měli, a to teprve na rozehřívací rozcvičce. Adama Vlasáka tak musel nahradit Ibrahim Aldin, který měl původně začínat na lavičce.

Fotbal se rozbíhal dost pomalu, počasí se naopak měnilo dost rychle. Slunečné počasí vystřídaly mraky a začalo hustě pršet, což bylo na kvalitě fotbalu poznat. První větší šanci měl tak až ve 40. minutě opavský Velička, který dostal centrem přihrávku do vápna a míč si nachystal na half-volej, ovšem střela mu vůbec nesedla a brankář ho jednoduše vychytal.

První poločas, který přinesl bezbrankovou remízu, tak vystřídal o dost aktivnější vstup do druhé půle. Opava už v 52. minutě vstřelila úvodní branku po standardce, kdy zakončoval Srubek, ale situaci předcházel ofsajd, a tak branka nemohla platit.

Další šance přišla jen o čtyři minuty později. Přichystal potáhl míč podél lajny a dostal se za obranu. Pak ho poslal parádním centrem na Blechu, který mířil pod víko, ale Vajner míč nataženou rukou vyškrábl. 

A tak převzala iniciativu Líšeň. Po faulu Rezka, za který dostal hráč hostů žlutou kartu, si Líšeň přichystala standardku. A byla to podívaná. Pavel Sokol se totiž rozhodl zakončovat, přímou ránou poslal míč přímo do branky, přičemž ho otřel ještě o horní tyčku. 

Opava kontrovala už v 69. minutě, ale když se trefila podruhé, trefa jí nebyla uznána, opět kvůli ofsajdu. V 73. minutě zase Rezek z levé strany uvolnil Veličku, ale ten nestihl doběhnout míč, protože z branky vystartoval i Vajner, a těsně před hráčem Opavy se mu vrhl pod nohy a míč lapil.

V 81. minutě měla Líšeň k dispozici další volný přímý kop, tentokrát přímo od pravého růžku soupeřovy šestnáctky. K míči se znovu postavil Pavel Sokol a opět dokázal z přímého kopu skórovat. Tentokrát mu k tomu přispěla hostující obrana, která změnila trajektorii míče.

O šest minut později pak domácí slavili znovu, a tentokrát už naposledy. Jeden z hráčů fantasticky uvolnil na pravé straně Poláška, který se tak dostal za obranu, a následně dokázal vynikajícím centrem poslat míč na zadní tyč. Tam si seběhl Lukáš Raab, který ho už jen uklidil do sítě. 

Ve zbývajících sedmi minutách už žádná další branka nepadla. Líšeň dokázala doma porazit Opavu 3:0 a v tabulce poskočila na osmou příčku. Aktuálně tak disponuje 27 body. Opava se propadla na jedenáctou pozici s 25 body.