15.03.2024 | Jiří Polášek | Zápas

Trápení lídra pokračuje! Vyškov prohrál v Olomouci, rozhodla trefa Šípa

Foto: sigmafotbal.cz
Fotbalisté vedoucího Vyškova nedosáhli na vítězství ani ve třetím duelu jarní části. V utkání 19. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY padli svěřenci Jana Kameníka na Andrově stadionu 0:1 s rezervou olomoucké Sigmy. Jedinou branku zápasu vstřelil čtvrthodinu před koncem Jáchym Šíp. Hanáci tak zvládli po zimní přestávce i druhé domácí klání. Vyškov, který ze tří letošních střetnutí vytěžil jediný bod, může již v sobotu přijít o svou vedoucí pozici v tabulce.
76' Šíp
bez branek
70' Fiala
24' Němeček
43' Delferriere
89' Štěpánek
Sestavy
Digaňa – Dohnálek, Sláma, Amasi (71. Zifčák), Israel, Fiala (71. Muritala), Matys, Hadaš (58. Šíp), J. Spáčil, Langer (58. Mikulenka), Křišťál
Na lavičce: Koutný, Galus, Cahel
Trenér: Tomáš Janotka
Stejskal – F. Štěpánek (90. Nghabo), Ilko, Němeček, Ab. Sylla – Lahodný (79. A. Svoboda), Mafwenta, Delferriere (46. Krška), Schön (34. Bayo), Diallo (34. Fomba) – Krollis
Na lavičce: Borek, Kamara
Trenér: Jan Kameník
Rozhodčí: Machálek – Pochylý, Ježek – Bělák • Stadion: Andrův stadion • Diváci: 339

Komentář

Devatenácté kolo soutěže otevřela páteční předehrávka v Olomouci. Sigma B poměřila síly s Vyškovem, který i po 18. kole soutěž stále vedl. Vyškovští ale do jara nevkročili vůbec dobře. Nejdříve prohráli v Kroměříži, kde ani nedokázali vstřelit gól, následně pouze remizovali doma s Vlašimí 2:2. Zato rezerva Sigmy si hned na úvod vyšlápla na Jihlavu, kterou doma porazila 3:0, jenže pak klopýtla s do té doby posledním Prostějovem, v olomoucké Holici mu podlehla 0:2.

Duel se rozjížděl pomalu, tempo ze začátku nebylo moc velké. Olomouc více držela míč, ale nedařilo se jí optickou převahu zužitkovat. Na druhé straně se už ve 13. minutě dostal do šance Schön, který se utrhl obraně, ale běžel až příliš blízko k Digaňovi, který mu skočil pod nohy a míč lapil.

Stejný hráč měl pak další příležitost ve 23. minutě, kdy si nabíhal v brejku na pravé křídlo, ale nepřihrál spoluhráči na středu, ani se nepokusil lobovat. Míč zakroutil po zemi přímo do Digani. A Vyškov nedokázal využít ani velice nezdařilý odkop olomouckého brankáře o šest minut později. Ten ho totiž poslal k jednomu ze soupeřů, který si chystal střelu, ale na poslední chvíli za ním doběhl Křišťál a balon mu odkopl.

V 35. minutě poprvé zahrozila také Sigma, Israel předvedl hezkou kličkovanou a zbavil se obránce v levé části vápna, ale pálil hodně vysoko. O sedm minut později zakroutil Fomba z levé strany míč na zadní tyčku, ale Krollis hlavičkoval těsně vedle. První poločas tak skončil bezbrankovou remízou.

Do druhého poločasu oba týmy vstoupily viditelně s větší vervou a chutí strhnout vedení na svou stranu. Opticky měl převahu spíše Vyškov, který hned z úvodu zahrozil skrze Krollise a hlavně Kršku, který rozehrál dobře volný přímý kop, kdy míč poslal k tyči, ale Olomouc zachránil brankář.

Následně však na druhé straně po pravé straně potáhl míč Israel, který centroval na malé vápno. Tam si seběhl Fiala, který ale míč netrefil. Chyběl opravdu kousek. Po hodině hry se dobře vysunul na levé straně Šíp, který poslal zajímavý centr na spoluhráče na malé vápno, ale do trajektorie se skluzem vložil jeden z hostů a zachránil Vyškov odkopnutím míče nad branku.

V 71. minutě přišel na hřiště Muritala, který měl v následujících minutách enormní vliv na hru. Na pravé straně vystřídal Amasiho a Olomouc na křídle hodně ožila. Už pět minut po příchodu na hřiště Muritala potáhl hru po pravé straně k vápnu. Hanák mohl střílet, místo toho ale zakroutil parádní přízemní centr k vzdálenější tyči, který přesně našel dobíhajícího Jáchyma Šípa, a ten tak už jednoduše poslal Olomouc v 76. minutě do vedení.

Na druhé straně mohl odpovědět Němeček, který se trochu nečekaně zjevil ve vápně a dostal se k hlavičce, kterou trefil břevno. Akci ale stejně předcházelo ofsajdové postavení hráče. Na druhé straně mohl opět potěšit trenéra Janotku Muritala, který se opět utrhl na pravé straně, ale tentokrát vyslal dobrý střílený centr, který letěl jen pár centimetrů pod víko.

I přes několik dalších, byť už menších šancí, se skóre nezměnilo. Olomouc dokázala doma porazit Vyškov a připsala si po zimní pauze druhou výhru ze tří zápasů. Naopak Vyškov na jaře stále strádá, ještě nepoznal pocit vítězství a ze tří zápasů získal pouze jeden bod.