23.09.2023 | Michal Nussbauer | Zápas

Dukla i díky dvougólovému Matějkovi porazila doma Kroměříž

Foto: fkdukla.cz
Fotbalisté pražské Dukly v 10. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY zvítězili nad Kroměříží 3:1. Domácí se radovali dvakrát v úvodní půli, když se nejdříve trefil Peterka a po něm Matějka. Ten svým druhým gólem v zápase po pauze zvýšil vedení domácích už na 3:0, ale hosté zaznamenali alespoň čestný úspěch díky gólu Chwaszcze v polední desetiminutovce.
13' Peterka
22' Matějka
71' Matějka
82' Chwaszcz
54' Hrubeš
90+3' Vondrášek
7' Oulehla
61' Jeleček
73' Jaroň
Sestavy
Šťovíček – Hašek, Peterka, Ullman, Hrubeš (81. Vondrášek) – Moulis, Barac, Kozel (90. J. Jeřábek), Douděra (69. Šebrle) – Matějka (81. Lehký), M. Červenka (69. Zeronik)
Na lavičce: Rada, Škoda
Trenér: Petr Rada
J. Dostál – T. Matoušek (60. M. Jaroň), Zavadil, Tiahlo, Jeleček (75. Vyhlíd) – Cupák, Houser (60. Dočkal) – Oulehla, Hrdlička, Fulnek (46. P. Červenka) – Chukwudi (60. Chwaszcz)
Na lavičce: Gergela, Stoklásek
Trenér: Bronislav Červenka
Rozhodčí: Opočenský – Arnošt, Cichra • Stadion: Stadion Juliska • Diváci: 842

Komentář

Domácí Dukla od úvodních okamžiků ukazovala touhu jak po vítězství, tak po zlomení třízápasové série bez vstřelené branky. Po třinácti minutách hry neměla Juliska k radosti daleko, jenže hlavičku Ullmana po centru od praporku gólman Dostál parádně vytáhl na roh. Jenže po něm už Dukla mohla slavit. Hrubeš našel přesně hlavu kapitána Jana Peterky, jehož tečované zakončení si našlo cestu do sítě. 

Fotbalisté domácího celku i nadále pokračovali v herní převaze, kterou podruhé zúročili ve 31. minutě. Moulis našel přihrávkou ve do vápna Marka Červenku, který vyzval k centru Haška. Jeho střílená přihrávka směřovala přesně do prostoru, kde číhal připravený Lukáš Matějka. Toho sice jeden z obránců ještě přes střelou srazil k zemi, od ležícího těla útočníka Dukly se ale míč i tak odrazil za brankovou čáru.

Hosté z Kroměříže v prvních pětačtyřiceti minutách prakticky žádné vrásky na čelo brankáři soupeře nepřidělali. A když už pět minut před pauzou Oulehla natahoval k nebezpečné střele z první, promáchl, takže Šťovíček i tak mohl zůstat v klidu a spolu se svými kolegy jít do kabin s dvoubrankovým vedením v zádech.

Krátce po přestávce se k odraženému míči v šestnáctce dostal Matějka, možností vstřelit druhou branku v utkání ale pohrdl. Levačkou tváří v tvář Dostálovi totiž vysoko přestřelil. Dvacet minut před koncem pak Lukáš Matějka přeci jen rozšířil svůj gólový účet, a to paradoxně z daleko obtížnější pozice. Poté, co mu střídající Zeronik připravil míč na hranici vápna, se totiž prosadil parádním obstřelem na zadní tyč a Duklu tak ještě více uklidnil. 

Prakticky ihned po třetí brance mohli domácí přidat čtvrtou. Moulise po pěkné kličce ale vychytal Dostál, následné dorážky Matějky a Zeronika pak ztroskotaly buď na skvěly chytajícím gólmanovi hostí, nebo na bloku bránících těl. Kroměříž pak zařadila vyšší rychlostní stupeň a pokoušela se alespoň o čestný zásah, jehož se dočkala v 82. minutě. Patrik Červenka si sice míč k zakončení nepřipravil ideálně, vybíhajícího Šťovíčka ale i tak překonal a z bezprostřední blízkosti balonu ještě do sítě pomohl žolík Šimon Chwaszcz. Na další zdramatizování výsledku se ale hosté již nezmohli, naopak mohli ještě jednou inkasovat, Zeronik ale z malého vápna přestřelil a k asistenci na druhém gólu Matějky tak vstřelenou branku nepřidal.

Dukla se díky tříbodovému zisku dotáhla na první Vyškov, který má ale zápas k dobru. Kroměříž naopak podruhé v řadě prohrála a propadla se na třináctou příčku.