06.10.2023 | Daniel Kinc | Zápas

Televizní souboj exligistů pro Příbram, Brnu uštědřil třetí porážku v řadě Nečas

Foto: fkpribram.cz
Fotbalisté Příbrami porazili v páteční předehrávce 12. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY nejtěsnějším rozdílem 1:0 Brno a zaznamenali ve druhé nejvyšší soutěži už čtvrtou výhru v řadě. Jedinou branku utkání vsítil před kamerami České televize ve 21. minutě ex-brněnský Jakub Nečas, jenž se prosadil krásnou trefou z voleje. Zbrojovka dohrávala od 76. minuty bez vyloučeného Koželuha, na vyrovnání už i vinou Řezníčkovy střely do tyče nedosáhla a prohrála třetí ligový duel za sebou. Oba týmy mají aktuálně stejný počet devatenácti bodů, Brno je před Příbramí třetí už jen o skóre.
bez branek
21' Nečas
69' Koželuh
75' Koželuh
90' Smejkal
34' Jandera
41' Jahić
90+3' Antwi
Sestavy
Berkovec – Hamza (84. Divíšek), Endl, Šlapanský – Koželuh, Hellebrand (46. Smejkal), Mara, Granečný (64. Gaszczyk) – Alijagić, Jak. Řezníček, Fousek (73. Martinek)
Na lavičce: Šiman, Strnad, Juritka
Trenér: Luděk Klusáček
Melichar – Vokřínek (32. F. Matoušek), Jahić, Fišl, Antwi – Švestka, Dudl (84. Dav. Krch) – Nečas (84. Anih), Hušbauer, Nkwinga (84. Brabec) – Jandera (55. Andronikou)
Na lavičce: Babka, Biricz
Trenér: Karel Krejčí
Rozhodčí: Radina – Kotík, Dresler – Zaoral • Stadion: ADAX INVEST Arena • Diváci: 2508

Komentář

Oba celky do předehrávky 12. kola vstupovaly v odlišném rozpoložení. Zatímco domácí sčítali zraněné a vykartované plus spolu s domácím pohárem sérii tří proher v řadě, Příbram na jih Moravy přijela posílena třemi ligovými výhrami po sobě.

Jako první v utkání zahrozili hned v úvodu domácí, když Koželuh sklepl přetažený centr pro Řezníčka, ten se uvolnil přes dva soupeře, ale z ideální pozice na penaltě přestřelil. Po čtvrthodině poprvé zahrozili i hosté, když Vokřínek kolem Granečného vysunul do vápna Nečase, ten zkusil přelobovat Berkovce, ale i v pádu dokázal domácí gólman jeho pokus vychýlit mimo tři tyče.

Co nevyšlo napoprvé, klaplo napodruhé. Právě aktivní Jakub Nečas se dostal za vápnem k odraženému míči, dvěma doteky hrudí si připravil ránu z voleje a náramná střela zapadla přesně k pravé tyči mimo dosah Berkovce – 0:1. Po vstřelené brance byli hosté více na míči, naopak aktivita domácích opadla.

Zkraje druhé půle byla Zbrojovka blízko vyrovnání, když po Fouskově rohu pálil placírkou střídající Smejkal. Vyražený míč se v pádu snažil špičkou kopačky dorazit do sítě Řezníček, Dudl však výtečně zasáhl na brankové čáře. Po hodině hry pak Řezníček kolmicí vysunul za stopery Alijagiče, ani ten ale ze strany ranou po zemi nepřekonal Melichara.

Brno dál tlačilo a další možnost si mohl vypracovat po centru Hamzy ve vápně volný Fousek, ale místo střely ještě přihrával a nikoho ze spoluhráčů nenašel. Velmi podobně pak vypadala i akce Příbrami ze 75. minuty, kdy Hušbauer krásně kolmicí vysunul do vápna Nečase, ten však místo přímé rány ještě nahrával Antwimu, kterému střela nesedla.

Velká komplikace pro domácí přišla vzápětí, Koželuh stáhl na polovině Švestku a po druhé žluté kartě musel předčasně do sprch. Chvíli nato si však Zbrojovka vytvořila paradoxně největší šanci utkání, když Smejkalův centr proletěl vápnem na nabíhajícího Řezníčka, který zblízka v tutovce orazítkoval tyč.

Pojistku výhry mohli Středočeši přidat osm minut před koncem. Po signálu z rohu a centru Hušbauera pálil z voleje Matoušek, rána Berkovce pořádně pozlobila, nicméně dorážka nepřišla. V závěru pak domácí, kteří už hráli all-in směrem dopředu, zahrozili po Řezníčkově centru, Smejkal na něj nedosáhl. Příbram v závěru doslova ubojovala a ubránila nejtěsnější výsledek a z Brna veze svou čtvrtou výhru v řadě. Domácí naopak v součtu s pohárem počtvrté v řadě padli.