28.04.2024 | Aleš Strouha | Zápas

Rezerva Sparty v derby porazila Žižkov a je šestá. Rozhodla v první půli

Foto: sparta.cz
Fotbalisté sparťanského béčka si v utkání 25. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY poradili se Žižkovem v poměru 2:0. Na trávníku epet ARENY poslal domácí celek do vedení po necelé půlhodině hry do vedení Lukáš Penxa, krátce před koncem prvního poločasu přidal gólovou pojistku Radek Šiler. Sparťané zvítězili ve čtvrtém z posledních šesti duelů F:NL a vyhoupli se na šestou příčku tabulky. Viktoria zapsala třetí jarní prohru a zůstává třináctá.
25' Penxa
44' Šiler
bez branek
41' Penxa
54' Vydra
82' Uhrinčať
31' Klusák
41' Richter
45+2' Sodoma
82' Toula
Sestavy
Nalezinek – Uhrinčať, Ševínský, Večerka – Hodouš (76. Váňa), Vydra, Horák, Penxa – M. Ševčík (76. D. Michl), Šiler (76. Hranoš), Mokrovics (76. Rus)
Na lavičce: Rodriguez, Holoubek, Jonáš
Trenér: Luboš Loučka
Bajza – M. Richter, Broukal, Divíšek, Klusák – Petrák (80. Kozojed), Jirásek (61. Toula) – Batioja (61. Hönig), Sixta, Muleme (46. Rosa) – Sodoma (61. Kovinić)
Na lavičce: Kotek, Ret
Trenér: Marek Nikl
Rozhodčí: Petřík – Šimáček, Ježek – Ulrich • Stadion: epet ARENA • Diváci: 1811

Komentář

Malé pražské derby hrané v epet ARENĚ na Letné začali aktivněji domácí fotbalisté, kteří byli v souboji s Viktorií Žižkov aktivnější. Přesto se do první velké šance v 16. minutě dostal Jiří Sodoma, který se řítil sám na gólmana Nalezinka. Mladý sparťanský brankář si se střelou hostujícího útočníka poradil a balon vytěsnil na rohový kop.

O deset minut později přišla první branka zápasu a radovali se domácí. Z pravé strany poslal střílený přízemní centr do vápna Petr Hodouš, na přední tyči nechtěně balon přizvedl David Klusák a na zadní tyči se míč snesl přímo k Lukáši Penxovi, který ve velké pohodě uklidil balon do sítě. Domácí měli následně další velké šance. Ve 28. minutě pálil tvrdě Vydra a zasahovat musel Bajza. O minutu později pak Vydra poslal do úniku Ševčíka, který si ale také vylámal zuby na pozorném brankáři Viktorie Žižkov.

Domácí fotbalisté ovládli i závěrečnou pětiminutovku první půle. Ve 42. minutě Ševčíka vyzval ke skórování Vydru, ten ale v gólové pozici na malém vápně zamířil mimo. Skóre se změnilo o dvě minuty později, když Ševčík ve vápně obral o balon Jiráska a poté nezištně přihrál Radku Šilerovi, který v pohodě uklidil balon do odkryté brány.

Ve druhém poločase fotbalisté Sparty kontrolovali vývoj zápasu a soupeře před svojí bránu nepouštěli. V 67. minutě mohl vedení domácích navýšit po přihrávce Vydry Ševčík, v gólové pozici ale trefil ranou bez přípravy jen obránce Richtera.

Dvě největší šance druhé půle se pak zrodily v závěrečné desetiminutovce. V 84. minutě byl sám před Nalezinkem Adam Toula, avšak brankáře Sparty překonat nedokázal. O tři minuty později pak domácí Michl po rychlém protiútoku vyzval ke skórování Hranoše, ten ale pouze holení poslal balon hodně mimo. I tak mohli být fotbalisté Sparty spokojeni, v malém pražském derby vyhráli nad Žižkovem 2:0.