27.04.2024 | Martin Augustin | Zápas

Prostějov vybojoval důležité body s Jihlavou, rozhodla první půle

Foto: 1skprostejov.cz
Fotbalisté Prostějova v rámci 25. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY porazili Jihlavu 3:0. Prostějovští rozhodli už v prvním poločase, kdy se nejprve prosadil Ondřej Ševčík a na jeho trefu poté navázal i Marek Mach. V závěru ještě výhru domácího týmu pojistil Petr Jaroň. Kučerův tým po dvou prohrách znovu vyhrál a na první nesestupovou příčku ztrácí pět kol před koncem pouhý bod. Vysočina je průběžně na jedenáctém místě tabulky.
13' Ševčík
28' Mach
90+3' Jaroň
bez branek
58' Šimek
63' Lacko
74' Novák (vedoucí týmu)
78' Šancl
Sestavy
Mucha – R. Látal, O. Ševčík, Štěrba, Harušťák – M. Mach, P. Jaroň, Koudelka (89. Matocha), Šimek (90+3. Bednár), Bartolomeu (85. Slaměna) – Malec
Na lavičce: Vejmola, Rudzan, Zapletal, Jamiu
Trenér: Radim Kučera
Soukup – Piško, Vedral, Sládek – Chytrý (66. T. Svoboda), A. Pešek, Lacko (85. Sagna), Farka (85. Shudeiwa) – Šancl – T. Franěk (57. Selnar), Araujo-Wilson (57. Křehlík)
Na lavičce: Mastný, Tureček
Trenér: David Oulehla
Rozhodčí: Orel – Pospíšil, Malimánek • Stadion: Stadion 1.HFK Olomouc • Diváci: 450

Komentář

Prostějov nastoupil do utkání, které potřeboval nutně vyhrát, nervózně, a lépe tak zahájila Vysočina. Hned v úvodu poslal Araujo-Wilson do samostatného úniku Fraňka, který obešel vybíhajícího brankáře Muchu, ale následně zamířil jen do boční sítě odkryté brány.

Domácí naopak skórovali hned z první nebezpečné akce. Standardku z poloviny hřiště rozehrál kapitán Koudelka. Jeho nákop byl sklepnut doleva k Bartolomeuovi, jehož centr proměnil hlavou Ondřej Ševčík. Ten nastoupil v prostějovských barvách vůbec poprvé po zimním příchodu z prvoligového Hradce.

Jihlavské inkasovaný gól na několik minut zmrazil, a když už to vypadalo, že se vracejí zpátky do tempa, přišel druhý domácí úder. Centr ze standardní situace přizvedl na okraji šestnáctky hlavičkující Marek Mach tak, že balón přelétl přes marně se natahujícího gólmana Soukupa až do sítě. Hráči Vysočiny si poté s obranou soupeře již nevěděli příliš rady a domácí tak dvougólové vedení do pauzy uhájili.

Po změně stran si domácí náskok celkem v klidu hlídali a nepouštěli soupeře do šancí. Sami naopak zahrozili po rohovém kopu Bartolomeua, po němž hlavičkoval jeden z nabíhajících hráčů nad. Až v 71. minutě se připomněla i ofenziva Vysočiny, když se na levé straně dostal k míč Farka, ovšem jeho nabídku na zadní tyč před prázdnou bránou nikdo ze spoluhráčů nezasáhl.

Největší příležitost pak v závěru řádné hrací doby hostům daroval nepovedeným odkopem brankář Mucha. Ten balón namazal Selnarovi, jenž ho však vzápětí nedokázal v souboji tváří v tvář překonat. V nastaveném čase tak přišlo razítko Hanáků na výsledek. Hostující obraně unikl Petr Jaroň, který chladnokrevně zakončil na vzdálenější tyč.

Prostějov tedy zvítězil 3:0 a drží naděje na záchranu. Právě Jihlavě se navíc přiblížil na rozdíl pouhých tří bodů.