15.03.2024 | Filip Lefenda | Zápas

Vlašim po pěti měsících vyhrála, po obratu zdolala Prostějov

Foto: František Borek (fcsbvlasim.cz)
Fotbalisté Vlašimi porazili v utkání 19. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY 2:1 Prostějov a ukončili šestizápasové čekání na soutěžní výhru. Vše podstatné se událo po změně stran. Do druhého poločasu vstoupili lépe Hanáci, krátce po rozehrávce je poslal do vedení Malec. Domácí ale dokázali rychle reagovat Vachouškem, jenž proměnil pokutový kop. Dvacet minut před koncem pak stejný hráč odcentroval od rohového praporku a Osuagwu dokonal obrat. Svěřenci trenéra Hyského tak zaznamenali první ligovou výhru od 7. října loňského roku a polepšili si v neúplné tabulce na pátou příčku. Prostějov setrval na patnáctém místě.
52' Vachoušek (pen)
73' Osuagwu
47' Malec
53' Kulhánek
76' Beran
51' Vejmola
Sestavy
Vágner – Kurka, Breda, Kareem (82. Heppner), Kulhánek – Beran, Planka – Pikul (89. Kneifel), Vachoušek (90+3. Musil), Nogha – Osuagwu
Na lavičce: Kolář, Tichý, Pernica, Šubert, Biegon
Trenér: Martin Hyský
Vejmola – Rudzan, Matocha (77. Jamiu), Štěrba, P. Jaroň (77. Zapletal) – Harušťák, R. Látal – Habusta, Bartolomeu (68. J. Matoušek II) – Malec, Koudelka (68. Slaměna)
Na lavičce: Krynskyj, Mucha, Bednár, Mach
Trenér: Radim Kučera
Rozhodčí: Trska – Černoevič, Malimánek • Stadion: Stadion v Kollárově ulici • Diváci: 415

Komentář

Na první vážnější šanci se ve Vlašimi čekalo do poloviny úvodního dějství. Hosté zahrozili ve 22. minutě po centru hlavičkou těsně nad břevno a Vágner se pořádně protáhl. První domácí šance vzešla něco málo po půlhodině hry z kopačky Bredy. Odhodlal se ke krásné střele zpoza šestnáctky a poslal míč jen těsně za vzdálenější tyčku.

Krátce před pauzou se po zmatcích v domácí obraně dostal ke střele Rudzan. Naštěstí pro Vlašim zamířil z bezprostřední blízkosti vysoko nad branku.

Vše podstatné se tak stalo na stadionu v Kollárově ulici až po přestávce. A že se po ní začalo pěkně zostra. Neuběhly ani dvě minuty a Prostějov šel do vedení. Rohový kop dopadl přesně na hlavu Tomáše Malce a ten poslal balon za Vágnerova záda. Vlašim mohla hned z následné akce vyrovnat. Z pravé strany odcentroval Kareem na Vachouška, ten ale v pádu zakončoval vedle.

Jen o tři minuty později už se mohl dvacetiletý útočník, jenž je ve Vlašimi na hostování z Teplic, radovat. Vejmola se vrhl pod nohy Osuagwuovi a Tadeáš Vachoušek proměnil pokutový kop, když poslal míč po zemi do levého spodního rohu zařízení. Prostějovský brankář skočil na opačnou stranu.

Jen o čtyři minuty později mohla Vlašim dokonat obrat. Kareem zakroutil hezkou střelu na tyčku. V 72. minutě se dostal na hranici malého vápna k halfvoleji Breda, z ideální pozice mířil vedle. O minutu později už bylo ve Vlašimi znovu veselo. Vachoušek rozehrál centrem rohový kop. Hlavičku Bredy dopravil definitivně do sítě rovněž hlavou Victor Osuagwu.

Hosté se ve zbylém průběhu k žádnému vážnému ohrožení branky nedostali, a tak odjeli z Vlašimi bez bodu. Domácí naopak slaví ligový triumf po více než pěti měsících.