16.09.2018 | Filip Kortus | Zápas

České Budějovice zdolaly Vítkovice 3:0 a vyšvihly se do čela tabulky

Foto: Pavel Kacerovský (dynamocb.cz)
České Budějovice v utkání 8. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY daly zapomenout na prohrané utkání v Pardubicích a spravily si chuť. Na domácí půdě totiž zdolaly Vítkovice 3:0 a díky této výhře se navíc posunuly do čela tabulky F:NL. Vítkovice, které dohrávaly bez vyloučeného Končala, padly po čtyřech ligových zápasech.
25' Grajciar
48' Helešic
63' Havel
bez branek
bez karet
13' Končal
45' Macej
59' Cverna
60' Mikula
69' Končal
Sestavy
Křížek – Kladrubský, Havel, Novák, Helešic – Havelka (66. Čavoš), Javorek – Kovaľ (62. Wermke), Grajciar (74. Táborský), Mršić – Ledecký.
Na lavičce: Staněk, Řezáč, Gebert, Šplíchal
Trenér: David Horejš
Šustr – Celba, Mikula, Cverna, Končal – Pašek (61. Mrázek), Matěj, Súkenník (81. Ožvolda), Vasiljev – Mišinský (73. Hýbl), Macej.
Na lavičce: Simkanič, Cverna, Bzirský
Trenér: Jiří Balcárek
Rozhodčí: Orel – Blažej, Leška • Stadion: Fotbalový stadion Střelecký ostrov • Diváci: 1569

Komentář

Aktivněji vstoupilo do utkání favorizované Dynamo, ale první střelecký pokus si vypracovaly Vítkovice. Z těžké pozice střílel Jan Matěj, ale branku netrefil. Na druhé straně se nebezpečnou střelou prezentoval Grajciar a Šustr s vypětím všech sil vyrazil balon na roh.

Velkou šanci spálil Ledecký, když nabíhal sám na vítkovickou branku, ale na zadní tyč se netrefil. Skóre otevřel o dvě minuty později Peter Grajciar. Natáhl z přímého kopu a hostující gólman nedokázal vytěsnit míč mimo tři tyče. Navýšit vedení domácího celku mohl „hroťák“ David Ledecký. Jenže nejprve jeho hlavičku vykopl na brankové čáře Mikula, o chvíli později jeho pokus skončil o pár centimetrů vedle tyče.

Do druhého poločasu vstoupilo Dynamo výborně a brzy dokázalo navýšit svůj náskok. Nejprve se mohl trefit Grajciar, jehož pokus vyrazil Šustr k Mršičovi, kterého dokázal vítkovický brankář rovněž vychytat. Trefil se až Matěj Helešic. Doletěl k němu centr Kladrubského a krajní záložník se ve velké šanci nemýlil. Na druhé straně mohl snížit Jan Matěj, jenže jeho sražený pokus skončil na břevně.

Po faulu na Roberta Kovaľa nařídil sudí v 60. minutě pokutový kop. Toho se ujal Lukáš Havel, jenže Šustr vystihl směr a pokus vyrazil. Tentýž hráč se ale branky dočkal, když o pár minut později hlavičkoval přesně po rohovém kopu. Vítkovicím se utkání opravdu nevydařilo, což podtrhl Matěj Končal. Dostal druhou žlutou kartu a utkání pro něho předčasně skončilo. Dynamo se tak po hladké výhře vyšvihlo do čela tabulky.

Ohlasy trenérů

David Horejš (trenér Dynama): „Čekali jsme, že budeme soupeře dobývat. Pomohla nám první branka, po ní jsme zápas hlídali a přidali i další góly. Branek jsme mohli dát i víc. Vyhráli jsme zaslouženě a věřím, že v podobných výkonech budeme pokračovat i nadále. Zapojili jsme do hry i další hráče, kteří minutáž zatím neměli takovou. Musíme poděkovat i divákům, kteří začali chodit a hráči je strhli kvalitními výkony.“

Jiří Balcárek (trenér Vítkovic): „Nevstoupili jsme do zápasu dobře. Chyběl mi v naší hře pohyb, ale bylo to dáno výbornou hrou Dynama, které je jinde než ostatní soupeři. Je to tým, který patří na pozici, na kterou se po zápase s námi dostal. Domácí hráli trpělivě, moc pěkně se nabízeli v útočné fázi. Pak už to šlo ráz na ráz. Mrzí mě vyloučení Matěje Končala i vzhledem k dalšímu zápasu s Chrudimí. Kádr nemáme široký a někteří hráči hráli s lehčími zraněními.“