15.09.2018 | Michal Sobecký | Zápas

Prostějov zdolal lídra soutěže, rozhodl v nastaveném čase

Foto: 1skprostejov.cz
Prostějov – V Pořádné drama se proměnil souboj prvního Ústí nad Labem se šestým Prostějovem v rámci 8. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. A napětí na hřišti i na tribunách rostlo společně s počtem faulů, minutami na časomíře a hlavně skóre. To až do čtvrté minuty nastavení bylo nerozhodné, Prostějov však na poslední chvíli zápas urval pro sebe a slaví.
90' Fládr
bez branek
28' Pančochář
72' Polák
80' Koudelka
66' Matějka
87' Miskovič
Sestavy
Bréda – Slaninka, Polák, Kroupa, Schuster – Sus, Koudelka, Biolek (74. Machynek), Píchal (56. Šteigl) – Žikol (88. Fládr), Pančochář.
Na lavičce: Jícha, Langer, Hapal, Kovařík
Trenér: Oldřich Machala
Lindr – Brak, Pimpara, Krátký (65. M. Bílek), D. Richter (76. R. Dvořák) – Leibl, J. Peterka, D. Procházka, Miskovič – Strada, Šup (59. Matějka).
Na lavičce: Tvrdoň, Nágl, Drame, Výborný
Trenér: Aleš Křeček
Rozhodčí: Mikyska – Vít, Poživil • Stadion: Stadion Za Místním nádražím • Diváci: 985

Komentář

Úvod utkání Prostějova s Ústím nad Labem ukázal, že papírové předpoklady platit vždy nemusí. Od prvních vteřin byl o něco lepší Prostějov, který se častěji ocital v držení míče. Šancí se však nedočkal, tu první ztratil nějakých deset metrů před bránou Píchal, kterého dostihl soupeř. V 16. minutě tentýž hráč mohl od tyče dát gól, ale těsně minul.

Hned v následné šanci se ale mohli prosadit hosté. Procházka využil nabízený prostor, od postranní čáry se vytočil ke střele a jen těsně minul. První varování však nestačilo, akce navíc jakoby Ústecké nakopla. Ve 21. minutě tak například Procházka s Richterem zle zatopili chytajícímu Brédovi, kterému propadl míč před bránu.

Po zhruba pěti minutách ale opět iniciativu přebrali domácí. Na šance však diváci čekali až do 35. minuty, kdy mířil Koudelka do růžku, ale brankář pokus vykryl. Právě Koudelkovi však patřil závěr poločasu. Nejprve si narazil s Polákem a druhý jmenovaný zblízka minul. Následně sám poslal míč nad břevno. Nechyběl pak ani ve 45. minutě při obrovské šanci Kroupy a po následném zmatku před bránou i nabíhajícího Schustera. Přes tyto šance se však skóre v prvním poločase neměnilo.

Ten druhý začal z pohledu domácích vlažněji. Odvíjel se sice zprvu ve vysokém tempu, dojem však kazila řada nepřesností na obou stranách. A šancí tak také bylo poskrovnu, pokaždé končily jen náznakem. Třeba spolupráce Koudelky s Kroupou byla brzy pokažená ústeckými hráči, hostující Miskovič pak ukázal skvělou techniku, ke střele už se ale nepropracoval.

V 55. minutě pak Píchal načal střídající maraton, který se brzy rozběhl na plné obrátky. Jak se navíc ukázalo, právě jeden ze střídajících hráčů měl výrazně promluvit do dění na hřišti. Ještě předtím však v 66. minutě poznamenal zápas faul na Suse, který skončil na dobré tři minuty na trávníku v nefotbalové poloze. Přinesená nosítka ale nakonec nebyla potřeba a Sus se záhy zapojil do hry.

Pauza však jakoby Prostějovu zprvu nesvědčila. Ztrácel míče, nedařilo se mu probít dopředu. Domácím ale pomáhalo, že se ani Ústí nedařilo najít recept na svého soupeře. Ze zápasu se na deset minut stala zákopová válka, která nevedla nikam. Až v 80. minutě se dostal do skvělé šance Miskovič, který mohl hlavičkou rozhodnout. Z dobré pozice však minul. Kromě této šance pak emoce rozviřovaly hlavně některé verdikty rozhodčího, které se opakovaně nelíbily střídačce Prostějova ani divákům.

To v 82. minutě byli málem u vytržení, ale Žikol skvělou střelou neprostřelil dobře chytajícího Lindra. Byla to nejvýraznější šance závěru základní hrací doby, ne však jediná. Ústí se zatáhlo na svou polovinu a nedařilo se mu vymanit zpoza tlaku. Stoprocentní šance se ale ne a ne objevit.

V 88. minutě však přišel na hřiště Zdeněk Fládr. A jak se ukázalo, od trenérů domácích to byl skvělý tah. Rozhodčí nastavil pět minut a necelou minutu před koncem přišla chvíle právě prostějovské sedmnáctky. Zdeněk Fládr se totiž dostal v pohybu k míči, udělal pár rychlých kroků a střelou ke vzdálenější tyči vyšachoval brankáře. Radost byla obrovská, tím větší, že rozhodčí hned vzápětí ukončil zápas. Prostějov po něm mohl slavit: obral o body první tým tabulky. Hosté naopak pochopitelně radost nesdíleli. Nepotvrdili roli favorita, ani produktivního týmu.