19.10.2018 | Zdeněk Kamínek ml. | Zápas

Přepište dějiny! Ústí zlomilo prokletí a poprvé v historii porazilo Táborsko

Foto: fkusti.cz
Ústí nad Labem – V jednom ze tří pátečních střetnutí 12. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY hostila Arma neoblíbeného soupeře Táborsko. Fotbalisté Ústí nad Labem v historii při mistrovských utkáních Jihočechy ještě nikdy neporazili, na třináctý pokus se již ale zadařilo. O zisku tří bodů pro domácí rozhodli v prvním poločase dvěma brankami Lukáš Matějka a jedním přesným zásahem Daniel Procházka.
10' Matějka
18' Matějka
20' Procházka
bez branek
41' Richter
43' Miskovič
45' Hasil
64' Březina
88' Šandera
Sestavy
Lindr – Strada, Brak, Pimpara, Leibl (86. Nágl) – J. Peterka – Krátký, D. Richter, Miskovič (76. M. Bílek), D. Procházka – Matějka (79. Drame).
Na lavičce: Tvrdoň, Dvořák, Kingue, Výborný
Trenér: Aleš Křeček
Toma – Šandera, Navrátil, Zárybnický, Hasil – M. Kučera, Březina, Ch. Frýdek (46. Pfeifer) – Ndiaye, Musiol (66. Vandas), P. Pilík.
Na lavičce: Zadražil, Klusák, Ngimbi, Berešík, Nerad
Trenér: Kamil Tobiáš
Rozhodčí: Zelinka – Myška, Hock • Stadion: Městský stadion v Ústí nad Labem • Diváci: 1066

Komentář

Svěřenci Aleše Křečka nastoupili do utkání jako utržení ze řetězu, již po třiceti sekundách z pravé strany Daniel Richter těsně minul. Na tribuně to znovu zahučelo o dvě minuty později, kdy ze závaru vytěžili domácí jen rohový kop. Do listiny střelců se zapsal až v 10. minutě Lukáš Matějka, jenž využil centr Marka Krátkého, který vybojoval téměř ztracený míč u postranní čáry, a poslal domácí do vedení.

Uběhlo osm minut a po pohledné kombinaci mohli Ústečtí slavit znovu, když po přenechání balónu Daniel Richter zprava adresoval přihrávku Lukáši Matějkovi, který zblízka překonal Michala Tomu. Již ve 20. minutě se navíc uvolnil po levé straně Daniel Procházka, který své sólo zakončil přesně mířenou střelou.

Arma nepolevila a pokračovala v tlaku i nadále, největší brankové příležitosti spálili ve 40. minutě Jiří Miskovič, proti jehož pokusu se blýskl skokem Michal Toma, za minutu v tutové šanci hlavičkoval Daniel Procházka vedle. Po úvodním dějství tak platil stav 3:0.

Lepší vstup do druhého poločasu zažili rovněž fotbalisté Army. Ve 49. minutě nevěděli hosté, kde jim hlava stojí, když postupně odmítl z brejku dokonat hattrick Lukáš Matějka, poté nastřelil tyč Daniel Richter a následná dorážka Jiřího Miskoviče skončila na rohu.

Hra se mírně uklidnila, když v 68. minutě se mohl opět blýsknout Lukáš Matějka, svůj samostatný únik ke vstřelení hattricku nevyužil, neboť bránu soupeře minul. Za čtyři minuty zastavil v pokutovém území míč Marek Krátký a počkal si na seběhnutí Daniela Richtera, který se zasloužil alespoň o rohový kop. V 85. minutě ještě po přihrávce Richtera orazítkoval Youba Drame levou tyč.

Na první historickou výhru si Ústí nad Labem nad Táborskem muselo počkat třináct vzájemných duelů, prokletí je tímto prolomeno. Tři body zůstávají na severu Čech, celek pod vedením Kamila Tobiáše odjíždí s prázdnou.

Ohlasy trenérů

Aleš Křeček (FK Ústí nad Labem): „Poslední věta v předzápasové přípravě byla, že si zápas můžeme udělat hodně složitý, nebo jednodušší. Jsem rád, že si tuto větu hráči vzali k srdci. Utkání nebylo jednoduché, v takový začátek jsme ani nedoufali. Hodně nám pomohlo, že jsme se z prvních akcí prosadili. Chtěli jsme být aktivní stejně jako v ostatních střetnutích, nechtěli jsme nic měnit, náš herní styl je jasně daný. Náš dobrý vstup dal dobrý ráz vývoji zápasu. Šancí a pěkných akcí, kdy jsem tleskal, bylo hodně. Pokud by zápas nebyl 3:0, byli bychom více naštvaní, takto jsem se mohl usmívat. Za stavu 1:0 bych nadával (smích). Fotbal jsem si užíval, cítil jsem velkou vnitřní sílu v týmu. Nevěděl jsem, že jsme Táborsko nikdy neporazili. Věděl jsem, že soupeř do tohoto utkání hodně investoval, přijel na dva dny a potřeboval body. Připravovali jsme se, že bude hrát Táborsko o život a zápas jsme chtěli za každou cenu zvládnout.“

Kamil Tobiáš (FC MAS Táborsko): „Zápas jsme hrubě nezvládli, ve dvacáté minutě jsme prohrávali 0:3. Neplnili jsme vůbec to, na co jsme se připravovali, propadali jsme v defenzivě, nechávali domácím hodně volného prostoru a nechávali jsme hráče v malém vápně, kteří zakončovali. Domácí si vytvořili další šance, které mohli proměnit. K tomu není co dodat, z naší strany to byl výbuch. Porážka 0:3 milosrdná není nikdy, Ústí nad Labem si ale vytvořilo i další brankové příležitosti, které naštěstí nevyužilo. O naší dobré bilanci proti Armě jsem netušil, statistiky ale často zkreslují. Hledím na momentální formu mužstva. Věděli jsme, že se domácí dostali zpět na koně po vítězství s Vítkovicemi. Z naší strany je náš výkon neomluvitelný. Podzim nám nevychází podle představ, jsme téměř na konci tabulky, hrajeme o záchranu, což jsme nechtěli. Musíme se s tím nějak popasovat.“