20.10.2018 | Michal Sobecký | Zápas

Dvě červené, žádné branky. Vítkovice uhrály v Prostějově plichtu

Foto: 1skprostejov.cz
Prostějov – Přestože zápas 12. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY mezi Prostějovem a Vítkovicemi skončil bez gólů, v jeho úvodu tomu nic nenasvědčovalo. I přes absenci branek byl totiž k vidění pohledný fotbal s množstvím šancí na obou stranách. Utkání, po němž se body dělily, dohrávaly oba celky v deseti.
bez branek
bez branek
16' Sus
64' Sus
30' Končal
68' Pašek
79' Vasiljev
Sestavy
Bréda – Slaninka, Polák (90+2. Pernackyj), Kroupa, Koudelka – Šteigl (58. Hapal), Biolek, Sus, Žikol (90+1. Fládr) – Janíček, Schuster.
Trenér: Oldřich Machala
Šustr – Matěj, V. Cverna, Končal, Ožvolda (62. Súkenník) – Pašek, Vasiljev (86. Macej), Hýbl (46. Mišinský), Motyčka – Celba, Mikula.
Trenér: Jiří Balcárek
Rozhodčí: Proske – Lakomý, Mojžíš • Stadion: Stadion Za Místním nádražím • Diváci: 638

Komentář

Už ve 3. minutě se mohl po nahrávce Šteigla radovat Kroupa, ten však mířil do boční sítě. Dvě minuty na to na druhé straně Ožvolda těsně minul. A vysoké tempo pokračovalo. Po těchto akcích Ostravané načas přikovali domácí hráče na jejich půlce hřiště. Prostějov byl ale nebezpečnější. Například ve 12. minutě spálil obrovskou šanci Kroupa. Tentokrát totiž nastřelil tyč. Už v 17. minutě byl Kroupa opět ve velké šanci, hlavou ale minul. 

Tempo posléze opadlo. Ve hře se nově kupily nepřesnosti, střel naopak bylo najednou pomálu. Zejména ze strany hostujícího celku. Častěji na míči byli Prostějované. I oni se ale měli problém dostat do zakončení.

Jestliže pak první poločas byl ve znamení rychlé a aspoň místy vyrovnané hry, ten druhý patřil domácím. 49. minuta nabídla po dlouhé době šanci Vítkovic, Matěj ale poslal míč jen do brankáře.

Mezi 56. a 58. minutou pak nečetní diváci viděli hned několik náznaků šancí. Třeba od Biolka se Slaninkou, kteří hodně přispívali ofenzívě. Nebo od Koudelky. Ten byl oproti prvnímu poločasu hodně vidět.

Velká rána pro Prostějov ale přišla v 64. minutě. Sus totiž dostal žlutou kartu. A vzhledem k tomu, že jednu viděl už v prvním poločase, zápas pro něj skončil a Prostějov pokračoval v deseti. Nic na tom nezměnil ani řev, který se v tu chvíli snesl na hlavu rozhodčího ze střídačky a z tribun.

Domácí ale ukázali, že i oslabení mohou hrát atraktivní fotbal. Hned minutu po vyloučení Janíček s Hapalem spálili velkou šanci. A v 68. minutě se navíc hostující tým poroučel taky do deseti. Pašek sestřelil hned dva hráče soupeře a jeho pouť zápasem skončila.

Od té doby bylo prakticky na hřišti jen jedno mužstvo, to prostějovské. Hosté si sice připsali také pár střeleckých pokusů, třeba Mišinský byl velmi aktivní. Střely byly ale nepřesné.

Zato na druhé straně to před bránou často hořelo. Koudelka nejprve v 73. minutě připravil skvělou pozici Kroupovi, ale v minisouboji byl úspěšnější Šustr. Koudelka sám pak několikrát zahrozil, zejména sedm minut před koncem jeho střela volala po gólu, brankář ji ale vyrazil.

Ukázalo se navíc, že právě golman Šustr nakonec z velké části tvořil výsledek. Domácím se totiž na něj vyzrát nepodařilo. A musí být zklamaní. Přestože ve druhém poločase dominovali, střelecky se neprosadili. Zato pro hráče Vítkovic a hlouček jejich přítomných fanoušků měl bod cenu zlata.