26.11.2017 | Tomáš Secký | Zápas

Varnsdorf zakončil podzimní část ligy vítězstvím nad Žižkovem

Foto: Tomáš Secký
Varnsdorf – Fotbalisté FK Varnsdorf potvrdili skvělou formu v závěru podzimní části Fortuna národní ligy poté, co v posledním domácím utkání porazili FK Viktoria Žižkov poměrem 3:2. Vítěznou trefu vstřelil osm minut před koncem střídající Rudnytskyy.
16' Breda
45' Barac
82' Rudnytskyy
43' Volek
75' Toml
27' Da Silva
39' Pardubský
58' Kodeš
Sestavy
Porcal – Bílek, Kozma, Zbrožek, Chlumecký – Barac, Bláha, D. Breda (65. Kocourek), Dordič (85. Král) – W. Da Silva (71. Rudnytskyy), Klobása
Na lavičce: Vaňák, Švantner
Trenér: Zdenko Frťala
K. Hrubeš – Šandera, Toml, V. Mareš, Pardubský – Kodeš – Engelmann, M. Čermák, Podrazký (83. Pavlata), Galuška (18. Volek) – Jelínek (85. Švejdík)
Na lavičce: Řehák, Hašek, Hurka
Trenér: Bohuslav Pilný
Rozhodčí: Houdek – Vitner, Pečenka • Stadion: Městský stadion v Kotlině • Diváci: 620

Komentář

Lepší výchozí pozici pro poslední duel podzimní části Fortuna národní ligy měli rozhodně fotbalisté FK Varnsdorf. Ti prolomili střelecké trápení, neboť v posledních pěti zápasech získali deset bodů a nestříleli jedenáct branek. Naopak FK Viktoria Žižkov, nacházející se před zápasem bod před Varnsdorfem, zažila sérii tří proher.

Úvod zápasu patřil jednoznačně Varnsdorfu. Hostům se naopak nedařilo udržet míč na kopačkách. Dlouhé centry končily na nohou domácích, kteří udeřili již v patnácté minutě. Celou akci měl na svědomí David Breda, který přenesl hru ze středu hřiště na Kozmu, ten posunul na Bílka, následně na Barace, který dokázal odcentrovat do vápna. Tam se nejlépe zorientoval Da Silva, který zkusil střelu z otočky. Odražený míč ale skončil právě u strůjce akce, jež se z blízkosti nemýlil, a střelou k tyči otevřel skóre utkání.

 Až do 40. minuty jsme však sledovali hru především na polovině hřiště. Řada nepřesných přihrávek a blokovaných střel. Až poslední pětiminutovka v závěru prvního poločasu nabídla skvělou podívanou. Nejdříve Chlumecký centroval do vápna hostů, kde si na hlavičku naběhl Klobása. Připravený Hrubeš likvidoval velkou šanci domácích. Hosté se radovali ve 42. minutě, když se dostali k centru z pravé strany, který našel osamoceného Zdeňka Volka. Ten první střelou Žižkova v utkání srovnal stav na 1:1.

Varnsdorf chtěl ještě do poločasu odpovědět, což se mu povedlo ve 45. minutě, když na střed hřiště dostal míč Jakub Barac, který udělal dva rychlé kroky a přízemní střelou před vápnem k levé tyči poslal domácí opět do vedení.

Do druhého poločasu vstoupili Pražané jako vyměnění a diktovali tempo hry. V 68. minutě mohlo být vyrovnáno, ale ani Jelínek, ani Toml nedokázali z bezprostřední blízkosti prostřelit Porcala, který držel svůj tým ve vedení. O čtyři minuty později rozehrával standardní situaci domácí Kocourek, jehož centr propadl na Klobásu, který skóroval. Oslavy domácí tribuny však utnul hlavní sudí Houdek. Byl signalizován ofsajd. A tak z rychlého protiútoku, který skončil rohovým kopem, těžila Viktoria Žižkov. Podrazský přesně našel Martina Tomla, jenž se trefil hlavou.

Domácí inkasovaný gól nakopl k větší aktivitě a v 78. minutě přidali další branku. Ale i tentokrát byl pomezním rozhodčím odmáván ofsajd. Jen o pár minut později bylo vše dle regulí. Chlumecký se trhl na levé straně hřiště, kde unikl hostující obraně a dokázal odcentrovat na zadní tyč, kde si na hlavičku vyskočil nejmenší hráč na hřišti Pavlo Rudnytskyy. Domácí své těsné vedení udrželi a mohli slavit třetí vítězství v řadě.

Varnsdorf se vítězstvím posunul na dvanácté místo tabulky s osmnácti body. Viktoria Žižkov klesla na místo třinácté s šestnácti body.