30.04.2022 | Roman Zajíček | Zápas

Líšeň zvítězila nad Prostějovem a posunula se na příčku zajišťující baráž

Foto: sklisen.com
Brno – Fotbalisté Líšně si ve 27. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY poradili doma s Prostějovem 2:0 a minimálně do příštího zápasu se v tabulce posunuli na barážovou pozici. „Marvani“ jsou momentálně druzí, v případě bodového zisku Vlašimi z nedělního šlágru proti Zbrojovce mohou klesnout na třetí místo. Vítězný gól proti Hanákům vstřelili Jihomoravané těsně před přestávkou, kdy se prosadil jejich nejlepší střelec Málek. Pojistku přidal v závěru střídající Toutou Mpondo.
44' Málek
85' Toutou Mpondo
bez branek
80' Toutou Mpondo
59' Kušej
65' Bartolomeu
87' Kopřiva
Sestavy
Veselý – Pašek, M. Jeřábek, O. Ševčík, Lutonský – Otrísal – Ulbrich (69. Bednář), Málek, Černín (75. Minařík), Šumbera (69. Krška) – Zikl (79. Toutou Mpondo)
Na lavičce: Marek, Chládek
Trenér: Leoš Kalvoda
Bárta – Kopřiva, Schaffartzik, Urbanec, Bialek – Omale (82. Amobi), Jiráček – Hönig, Koudelka, Kušej – Bartolomeu
Na lavičce: Nemrava, Zukal, Gottwald, Pěček, Procházka
Trenér: Daniel Šmejkal
Rozhodčí: Krejsa – Melichar, Rosický • Stadion: Areál SK Líšeň • Diváci: 509

Komentář

Domácí nastoupili do prvního poločasu aktivně. Běžela třetí minuta a velkou šanci měl Šumbera, kterého ale vychytal Bárta včasným zmenšením úhlu. Líšeň hrozila po rozích a po jednom z nich pálil z první Černín těsně vedle brány. Následovala další možnost po standardce Málka, po které hlavičkoval Zikl o kousek mimo. Podobně dopadl Pašek, i jeho pokus nenašel prostor mezi třemi tyčemi.

Brňané se ale zasloužené odměny dočkali. Ve 44. minutě po kombinaci Šumbery, Zikla a zakončujícího Jaroslava Málka, mohly tribuny konečně bouřit. Ve výtečné formě hrající záložník si proklestil cestu velkým vápnem a prudkou střelou nedal Bártovi šanci.

Obraz hry se ve druhém poločase poněkud změnil, protože začal hrát i Prostějov. První vlaštovku vyslal na Veselého Koudelka, domácí brankář ale uprostřed brány jistil situaci. Následovala další akce. Hanáci si slušně pohráli ve vápně a Bartolomeu si počkal, až mu tam vběhne Urbanec. Ten po několika kličkách nakonec zvolil střelu pravačkou a Veselý se musel natáhnout ke své tyčce. O minutu později pálil těsně vedle Kopřiva a tím možnosti Hanáků ke srovnání skončily.

„Marvani“ provedli několik změn v sestavě, oživili své mužstvo a pomohlo to. Nejprve zavelel k šanci v 72. minutě Zikl a zakončující Lutonský, Bárta však ještě udržel přijatelný výsledek. V 85. minutě už ovšem zhasly prostějovské akcie na naprosté minimum, protože střídající francouzský záložník Martins Toutou Mpondo si naběhl do rychlého brejku a tvrdou ranou do šibenice rozvlnil síť. Zbytek zápasu si Líšeň pohlídala a po více jak měsíci vyhrála doma za tři body. Aktuálně jsou Jihomoravané na druhém místě tabulky F:NL a zase o něco blíž baráži.