05.11.2022 | Roman Zajíček | Zápas

Líšeň se rozešla smírně s béčkem Slavie a poskočila do čela. Pražané jsou poslední

Foto: sklisen.com
Brno – Mužstvo Líšně si v duelu 15. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY chtělo napravit reputaci z předchozích dvou domácích zápasů, ve kterých padlo. V utkání s rezervou pražské Slavie ovšem nedokázalo skórovat, což se nepovedlo ani hostujícímu celku, byť v závěru měly šance oba týmy. Zápas nakonec branku nenabídl, a tak se body dělily. Líšeň se díky tomu posunula na první místo tabulky, kde má náskok bodu před druhou Příbramí, ta má ovšem zápas s béčkem Sparty k dobru. Sešívaní jsou poslední.
bez branek
bez branek
14' Čermák
37' Laczkó
51' Sokol
32' Planka
41' Šmiga
Sestavy
Vajner – Pašek, Černín (74. M. Jeřábek), Laczkó, Lutonský – A. Čermák – Ulbrich (63. Reteno Elekana), Matocha, Machalík, Sokol (90+2. Weber) – Vandas (74. Zikl).
Na lavičce: Marek, Otrísal
Trenér: Petr Maléř
Sirotník – Nikl, Trédl (65. Singhateh), Hunal, Labík – Kopáček (74. Alrashdi) – Šubert (74. Žitný), Planka, Beran, A. Pudil – Šmiga (90+2. Osuagwu).
Na lavičce: Slavata, Pudil, Biegon
Trenér: Marek Jarolím
Rozhodčí: Kotala – Poživil, Mikeska • Stadion: Areál SK Líšeň • Diváci: 639

Komentář

Dost možná překvapivě patři úvod zápasu hostující Slavii. Již v deváté minutě zkoušel technickou střelou překvapit brankáře Vajnera kapitán Kopáček. Pražané byli i nadále aktivnější a drželi častěji míč na svých kopačkách, ovšem své náznaky a dobré střelecké pozice nedokázali přetavit v gólový efekt. Vše se začalo lámat okolo třicáté minuty, kdy se doposud nevýrazní Marvani konečně dostali do hry. Ulbrich dostal přesný centr na malé vápno a vyběhnuvší Sirotník musel zakročit. 

Ve dvou následujících případech měl i pořádnou kliku, neboť za něj dvakrát suplovalo břevno. Nejprve předvedl parádní sólo Sokol, který prošel přes tři hráče a krásnou střelou orazítkoval konstrukci. A totéž pak předvedl po rohu Matochy hlavičkující Vandas. Brňané byli v závěru poločasu lepším mužstvem a měli více ze hry, skóre se však nezměnilo.

A nezměnilo se ani ve druhém poločase. Líšeň měla sice optickou převahu a menší nápor, ale tentokrát už si mnoho gólových situací nevypracovala. Výjimku tvoří bojovnost Lutonského, který v tísni našel střílejícího Čermáka. Jeho pokus Sirotník vytáhl na roh. A o pár minut později mu pomohla obrana, když Reteno Elekana propasíroval míč až před brankou čáru, stopeři jej však v poslední chvíli odvrátili do bezpečí.

Rozhodující chvíle mohly přijít v samotném závěru, respektive v nastavení. Nejprve v devadesáté minutě neproměnil tutovku střídající Singhateh, který nepropálil Vajnera a posléze zahodil velkou šanci Zikl, jehož hlavičku brankář Pražanů lapil do rukavic. V souboji nejlepší a nejhorší obrany v lize tak duel skončil nerozhodně 0:0.

Ohlasy trenérů

Milan Valachovič (SK Líšeň 2019): „Soupeř bere bod s pokorou, já spokojený nejsem. Šancí jsme měli dostatek, ať už to bylo břevno nebo tyčka. Efektivita nás stála výhru. Slavia se ukázala jako kvalitní soupeř, v závěru jsme se ještě báli o výsledek, protože soupeř měl možnost rozhodnout. My mohli také v závěru rozhodnout Ziklem, je to škoda. Možností bylo dost, dojeli jsme na nevyužité šance.“

Marek Jarolím (SK Slavia Praha B): „Prvních pětadvacet minut jsme byli aktivnější týmem. Líšeň nám dala prostor, měli jsme i celkem slušné situace, například dobrá střela Kopáčka. Líšeň má výbornou obranu, moc často neinkasuje, devět gólů mluví za všechno. Čekali jsme, že budeme muset být efektivní, což se bohužel nepodařilo. Zápas se postupně přelil na stranu domácích, síly ubývaly a mohlo to skončit všelijak. Mohli jsme vyhrát, ale i prohrát. Bylo to v závěru nahoru dolů, s pokorou bod bereme, má pro nás velkou cenu. S mladým mužstvem jsme obstáli proti tak zkušenému mužstvu.“