12.03.2017 | Johan Čáp | Zápas

Olomouc zvyšuje náskok! Plškova šestnáctá branka rozsekla zápas s Vlašimí

Foto: sigmafotbal.cz
Olomouc – Zápas mezi Sigmou a Vlašimí dostal během víkendu další zajímavý náboj. Díky sobotní ztrátě Baníku mohla Olomouc zvýšit svůj náskok na druhou příčku už na sedm bodů, jenže stál před ní soupeř z první pětky. V utkání s mnoha chybami na obou stranách však nakonec přece jen zvítězil předzápasový favorit, když vše rozsekl už ve 20. minutě Jakub Plšek svou šestnáctou brankou v letošním ročníku Fortuna národní ligy.
20' Plšek
bez branek
bez karet
66' Hadaščok
Sestavy
Reichl – Sladký, Škerle, Radaković, Vepřek – Zahradníček (87. Manzia), Houska, Plšek, Falta (90. Štěrba) – Buchvaldek (41. Hála) – Chorý
Na lavičce: Spurný, Antl, Petr, Yunis
Trenér: Václav Jílek
Nguyen – Wiesner, J. Štochl (80. Jeslínek), Piško, Tusjak – Reiter (46. Hašek), Kulhánek, Janda, Kučera (87. Březina) – Vyhnal, Hadaščok
Na lavičce: Le Giang, Kadlec, Duga, Hrebeniuk
Trenér: Martin Hašek
Rozhodčí: Mrázek – Vlasjuk, Caletka • Stadion: Andrův stadion • Diváci: 2421

Komentář

V úvodu televizního utkání se oba celky spíše oťukávaly. Olomoučtí fanoušci už ale museli uznat, že Vlašim není týmem, který před dvěma a půl lety Sigma na domácí půdě zdolala 6:0, což bylo i znát z jejího představení v prvních minutách zápasu. Svěřenci trenéra Martina Haška se prezentovali dobrou defenzivní hrou, která Olomouci neseděla. I proto také dlouhou dobu nepřicházela žádná šance. Až 16. minuta byla prvním důvodem pro pozornost všech přítomných diváků, aktivní Buchvaldek se dostal za vlašimskou defenzivní řadu a zkusil vypálit. Pozorný brankář Nguyen však byl v této situaci ve střehu a nedal Sigmě šanci na otevření skóre.

K tomu došlo až ve 20. minutě, kdy se kanonýr Jakub Plšek dostal ve vápně k míči a bez zbytečného přemýšlení poslal míč na branku. Nguyen se už ke vzdálenější tyči nedostal, tudíž se Olomouc mohla radovat z vedení. O pět minut později už se i Vlašim mohla dostat k brankové situaci, jenomže závar před brankou nakonec Hadaščok nedotáhl ke vstřelení gólu.

Dalších pět minut a další gólovka. Tentokrát však na druhé straně hřiště. Falta s Plškem se vydali na zteč, jenže ani jeden ležícího Nguyena nepřehodil. Tento moment se dal označit pro Vlašim jako klíčový, protože tyto zákroky ukončily dominanci Sigmy. Hosté se možná i díky tomuto varování stačili nakopnout a ukázat něco ze své pověstné hry, kterou zdobí brejky a rychlý přechod do útoku. Olomouc si přesto ještě vytvořila v závěru poločasu jednu velkou příležitost. Vepřek našel naběhnutého Sladkého, jenž se ovšem skluzem tváří tvář brankáři Nguyenovi neprosadil. Vlašimský brankář totiž převedl další parádní zákrok.

Druhá půle ukázala typický znak pro olomoucké výkony během vedení. Sigma nedokázala navázat na předchozí dominanci a pouštěla Vlašim do šancí, a to často díky obrovským minelám. Dlouho však hosté těchto chyb nevyužívali, první pořádnou šanci vyprodukovali až v 59. minutě, když se na Reichla valil Vyhnal, jenže vlašimský fotbalista byl v tutovce tím méně úspěšnějším, když olomouckého strážce branky neobalamutil. V podobné pozici se ocitl za pár minut u protilehlé branky Hála, který však také selhal. Jeho pokus o lob Nguyen bez potíží zneškodnil.

Olomouc nadále hrála velmi ledabyle, Vlašim tak měla ulehčenou situaci. Přesto se vyrovnání nedočkala. Nejprve v 77. minutě na Reichlovi selhal Hadaščok, v úplném závěru pak olomoucký gólman vychytal zázračným zákrokem i Wiesnera. Domácí tak nakonec chudé vedení ubránili a získávají na druhý Baník náskok sedmi bodů. Vlašim zůstane po tomto kole na páté pozici. 

Ohlasy trenérů

Václav Jílek (SK Sigma Olomouc): "Utkání splnilo naše očekávání. První půle se nám vydařila, hráli jsme rychle, byli jsme nebezpeční v pokutovém území soupeře. Vlašim však ukázala svou sílu, přepínání do útoku, rychlé brejky. Škoda, že jsme nepřidali ještě jednu branku, šancí jsme měli opravdu hodně. Nemuseli jsme se tak strachovat ve druhém poločase o výsledek. Tří bodů si velmi ceníme, odehráli jsme náročné utkání s týmem z TOP 5 ligy."

Martin Hašek (FC Sellier & Bellot Vlašim): "V tomto zápase jsme nepotvrdili výkony z předchozích kol, kdy jsme mysleli rychleji než soupeř, daleko lépe přepínali z útoku do obrany. V prvním poločase se náš soupeř ukázal ještě rychlejší, než jsme předpokládali. Sigma navíc byla silnější v osobních soubojích. Omlouvat nás muže jen to, že jsme nebyli všichni zdravotně fit. Reiter musel po poločase střídat, má už dva týdny problémy s kotníkem. Pavel Vyhnal pak po dvou týdnech laborování se zraněním také nehrál ve své top formě, tudíž jsme nebyli tou nejsilnější Vlašimí, jakou já znám. V prvním poločase jsme ale nestíhali, druhá půle už sice byla od nás v lepším podání, ale my jsme své tutovky nevyužili. Jsme tak trošku zklamaní, ale musíme respektovat sílu soupeře."