21.04.2018 | Martin Pištora | Zápas

Příbram zdolala dvěma góly Matouška Hradec a vzdálila se mu na osm bodů

Foto: fkpribram.cz
Příbram – Zápas jara, zápas o šest bodů. I takto by se dal nazvat duel, který se odehrál na stadionu v Příbrami, kde domácí přivítali Hradec Králové. Souboj druhého se třetím týmem soutěže sliboval atraktivní podívanou, jež dvěma góly rozklíčoval domácí mladík Matoušek. Příbram se díky jeho trefám vzdálila třetím Votrokům na rozdíl osmi bodů, navíc mají Středočeši stále ještě jedno odložené utkání k dobru.
3' Matoušek
42' Matoušek
bez branek
84' Průcha
90' Antwi
27' Miker
84' Vlkanova
85' Eliáš
Sestavy
Boháč – Skácel, Tregler, Kodr, Zápotočný – Grajciar, Průcha – Matoušek, Hlúpik (71. Květ), Fantiš (74. Antwi) – Ayong (79. Slepička)
Na lavičce: Švenger, Kilián, Soldát, Schwendt
Trenér: Josef Csaplár
Ottmar – M. Černý, Čech, Kvída, Funda – Janoušek (71. Eliáš), Martan – Schwarz (46. Zorvan), Miker (65. Krátký), Vlkanova – Pázler
Na lavičce: Lindr, Pajer, Plašil, Šípek
Trenér: Karel Havlíček
Rozhodčí: Pechanec – Pelikán, Flimmel • Stadion: Stadion Na Litavce • Diváci: 2211

Komentář

Příbramské ochozy se na dnešní zápas postupně zaplnily nad očekávání a příbramské publikum vidělo hned od začátku nabuzený domácí celek. Příbramští předvedli skvělou akci hned ve třetí minutě zápasu. Jan Matoušek získal míč na hraně pokutového území, udělal dva rychlé kroky a střelou ke vzdálenější tyči otevřel skóre. Toto byla jen první z mnoha šancí domácího ofenzivního záložníka a nejlepšího střelce týmu.

Po úvodní inkasované brance přišly chvíle brankáře Hradce Králové, Radim Ottmar začal předvádět velmi dobré zákroky. V osmé minutě se po táhlé dalekonosné střele Rudolfa Skácela zatím jen zahříval a míč vyrazil. Mnohem nebezpečnější byl o pár minut později přímý volný kop, který zahrával Peter Grajciar. Svou prudkou střelou trefoval pravou polovinu branky, ale i tentokrát se skvěle předvedl brankář Ottmar a míč zastavil.

Hosté dostali šanci na vyrovnání ve 25. minutě, když po levém kraji hřiště našlápl k útoku nejlepší střelec hostujícího celku Jan Pázler a svým centrem předložil míč na zlatém podnose pro Adama Vlkanovu, který sám před brankářem Boháčem odmítl šanci na vyrovnání a míč poslal vedle tyče.

Příbram vedla po brance Jana Matouška ze začátku zápasu 1:0, ale to jí nestačilo a domácí rychlonohý mladík se při přečíslení dva na dva rozhodl vzít vše na sebe. Po pravé straně se probojoval do pokutového území, udělal kličku svému nedávnému spoluhráči Kvídovi, položil ho na zem a nyní již stoper Hradce Králové zahrál rukou v pokutovém území. Příbram tak zahrávala pokutový kop. Exekuci si vzal na starost kapitán Peter Grajciar, ale nezahrál jej příliš dobře. Jeho střelu do levé části branky vystihl gólman Radim Ottmar a míč vyrazil. Brankáři Hradce se navíc podařila skvěle zlikvidovat i následná dorážka a fanoušci „Votroků“ mu mohli děkovat.

Co se nepodařilo kapitánovi domácích, musel udělat nejlepší střelec týmu Matoušek. Krásnou přihrávku mu připravil právě Grajciar a Jan Matoušek se dokázal prosadit střelou přes obránce a najít skulinu v postoji hradeckého brankáře. Tým Příbrami tak šel do kabiny s náskokem dvou branek.

Stejně jak skončil poločas první, začal i ten druhý. Příbram byla aktivnějším týmem a Filip Hlúpik měl v 61. minutě šanci navýšit vedení. Sám se řítil na brankáře Ottmara, který skvěle vyběhl a míč dokázal výborně zastavit.

Tento úspěšný zákrok nabudil hráče Hradce Králové, do velké šance se dostal Vlkanova. Dokázal se osamostatnit před brankářem Boháčem, ale i domácí strážce skvěle vyběhl a šanci zneškodnil. O pár minut později byl gólman Boháč již překonán, když vyrazil střelu Zorvana jen k nabíhajícímu Krátkému, ale jeho míč směřující do prázdné branky vykopl stoper domácích Kodr. Tento neúspěch hosty pohřbil definitivně.

Příbram dokázala přerušit sérii čtyř vítězství Hradce Králové a díky třem bodům ze sobotního zápasu si získala další náskok na svého soupeře. Hradec Králové ztrácí nově na postupové druhé místo osm bodů, Příbram má navíc stále zápas k dobru. Středočeši se naopak přiblížili k vedoucí Opavě na rozdíl pouhých dvou bodů a boj o přední příčky tak bude stále zajímavý. 

Ohlasy trenérů

Josef Csaplár (1.FK Příbram): "Myslím, že vítězství je zasloužené. Dali jsme dva góly, navíc jsme neproměnili ještě penaltu. Ve druhém poločase jsme měli další vyložené šance, Hradec snad jen jednu, kdy nás podržel brankář Boháč. Z pohledu čísel si tedy myslím, že vítězství je zasloužené. Matoušek dal dva krásné góly, navíc na něj byla i penalta. Má formu, je vnímavý, nechá si poradit, což je pozitivní."

Karel Havlíček (FC Hradec Králové): "Zápas byl hodně podobný tomu podzimnímu, v obou poločasech jsme si vypracovali několik šancí, ale byli jsme jaloví v koncovce. V druhé půli jsme toho měli víc, dvakrát nám to vykopli z brankové čáry. Co se týče kvality, tak ta byla o pár procent na straně Příbrami. Měli dva nadstandardní hráče, Grajciara a Matouška, kteří dnes rozhodli utkání." (fchk.cz)