03.05.2019 | Libor Štěpán | Zápas

Prostějov udržel první jarní nulu a kráčí vstříc záchraně

Foto: 1skprostejov.cz
Vítkovice – 26. kolo FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY otevřel souboj dvou kamarádů v trenérských pozicích. Jiří Balcárek a Oldřich Machala strávili v dresu Sigmy Olomouc 6 společných let, nyní se jejich cesty znovu střetly. Mnohem spokojenější byl po utkání druhý jmenovaný. Prostějov byl ve Vítkovicích po většinu utkání lepším týmem, zaslouženě se ujal vedení a poté, co přežil několik šancí domácích ve druhém poločase, udeřil podruhé. Po prvním čistém kontě od 20. září, kdy se střetli paradoxně také s Vítkovicemi, jsou Hanáci v sestupovém ohrožení již pouze matematicky.
bez branek
22' Vošahlík
72' Kroupa
(o přestávce) Kaloč
47' Machynek
77' Sus
Sestavy
Simkanič – Celba, Mikula, V. Cverna, Surzyn – Pašek (68. Januška), Motyčka (79. Praus), Holiš (46. Chvěja), Vasiljev – Matěj – Kaloč.
Na lavičce: Sýkora, Bzirský, Ožvolda
Trenér: Jiří Balcárek
P. Le Giang – Biolek (35. Machynek), Schuster, Sus, Slaninka – Polák – Píchal, Koudelka (60. Žikol), Vošahlík, Lutonský – Kroupa (89. Pernackyj).
Na lavičce: Mucha, Zapletal, Fládr, Ševčík
Trenér: Oldřich Machala
Rozhodčí: Klíma – Batík, Pochylý • Stadion: Městský stadion Ostrava-Vítkovice • Diváci: 549

Komentář

Před výkopem byla držena minuta ticha na uctění památky tragicky zesnulého Josefa Šurala a vypadalo to, že domácí hráče tento moment uspal. Hosté od úvodního hvizdu převzali otěže, ovládli střed hřiště a zatlačili soupeře. Již z prvního útoku zaměstnali debutanta v brance Vítkovic, 18letého Davida Simkaniče. Jeho spoluhráči se dostávali do tempa jen pomalu a jejich šance dlouho existovaly pouze v náznacích.

Ani Prostějov se však dlouho před branku nedostával. Pomohlo mu až propadnutí Holiše na půlce, po kterém Kroupa zachytil přihrávku, místo střely zvolil přihrávku doprava Vošahlíkovi, ale jeho rána po zemi na zadní tyč ještě neměla gólové parametry. O tři minuty později se Jan Vošahlík dostal k další střele a tentokrát měl více štěstí. Simkanič by ji nejspíše v pohodě lapil, ale teč způsobila, že už nemohl pořádně reagovat a hosté šli ve 22. minutě sice poněkud šťastně, avšak zaslouženě do vedení.

Vítkovičtí mohli rychle odpovědět. Vrácený míč před branku po rohovém kopu před malým vápnem lehce lízl Motyčka a jen těsně minul branku. Víc toho domácí neměli. Ale také Hanáci lehce ustoupili od nátlakové hry, takže se na hřišti nic zvláštního nedělo. Až před koncem poločasu mohli skórovat podruhé. Z druhé vlny dobíhající Kroupa využil svého důrazu, dostal se až před vybíhajícího Simkaniče, ale přehodil jak jeho, tak branku za ním.

Domácí hráči byli v kabině o hodně déle než soupeři a po návratu se představili v úplně jiném světle. Od počátku se snažili být aktivní a hned mohli vyrovnat, jenže Matěj výborný Surzynův centr z malého vápna usměrnil mimo branku. Že hosté nebudou jen bránit výsledek, ukázal vzápětí mladík Píchal, jehož dělovka z půlkruhu pořádně protáhla domácího gólmana. Nepřesnosti však bránily Ostravanům dostal se do výraznějšího tlaku.

Velké věci se děly až po hodině hry. Nejprve Lutonský zazdil slibný brejk Prostějova 2 na 2, aby z protiútoku zakončil domácí kombinaci Motyčka, který prudkou ranou z 25 metrů po zemi k pravé tyči vystrašil Le Gianga natolik, že brankář vyrazil míč jen před sebe. Obránci však nedokázali dostat míč do bezpečí a z křídla přiletěl centr na hlavu Paška, který však nedokázal zakončit prudce, takže jeho pokus pod břevno stačil gólman vyrazit nad. Následovaly dva rohové kopy a po druhém z nich se ocitl Cverna v největší vítkovické šanci dne, jenže zblízka a trochu z úhlu pouze nastřelil tělo Le Gianga, který stačil povyběhnout a zmenšit prostor ke střelbě. Následný roh už domácí nezvládli a Lutonský se opět rozbíhal do brejku, znovu ho táhnul sám a míč proti přesile ztratil.

Do třetice už Lutonský vyřešil brejkovou situaci správně. Úplně sám na levé straně tentokrát nesóloval, všiml si nabíhající dvojice Kroupa – Vošahlík na středu hřiště a poslal jim krásnou dlouhou přihrávku před penaltu, kde byl Karel Kroupa dříve než brankář Simkanič a pod jeho tělem pohodlně skóroval. V 72. minutě bylo hotovo. Nic na tom nezměnilo ani vyloučení Suse za stažení unikajícího Matěje 5 minut po druhém gólu a následná šance Vítkovic po trestném kopu, kdy Kaloč napálil odražený míč k levé tyči a skvělý Le Giang bleskově zareagoval. Aspoň čestný úspěch mohl zaznamenat střídající Januška, na rozdíl od Vošahlíka však při tečované střele neměl štěstí a míč zapadl těsně za břevno.

Vítkovice získaly z posledních 3 utkání jediný bod a jejich dosud pevná pozice na konci horní poloviny tabulky začíná slábnout. Dotahuje se právě Prostějov, který po 12 bodech z 6 zápasů od začátku dubna utekl z pásma sestupu, posunul se už na deváté místo a na dnešního soupeře ztrácí 4 body. Navíc se prakticky zachránil, neboť na patnácté Táborsko, které sice má ještě zápas tohoto kola k dobru, ale trápí se, má náskok už devíti bodů, navíc s lepší bilancí vzájemných zápasů. 

Ohlasy trenérů

Jiří Balcárek (trenér Vítkovic): Viděli jsme utkání Prostějova v Ústí i v Pardubicích, která prohrál o gól. Celý týden připravujeme mužstvo na bojovný zápas, ve kterém budeme chtít dostat míče na zem. V první půlce jsme se vůbec nedostali do hry. Neběhali jsme, nevyužívali křídel, z mála pohybu nebyla nabídka. Ani jedno mužstvo si nevypracovalo šanci. Gól jsme dostali z tečované střely. Jak jsme předtím vyhrávali zápasy s určitou porcí štěstí, tak teď se od nás odklání. V poločase jsem hráče nabádal, abychom hráli fotbal a nenakopávali míče na jejich vysoké hráče jako Schustera a Suse. Vstup do druhé půlky nám vyšel, Honza Matěj netrefil stoprocentní šanci. Tam se utkání možná lámalo. Ještě Cverna měl stoprocentní šanci. Mohlo to být 1:1 a lámalo by se to jinak. Jsem zklamaný. Musím říct, že výkony některých hráčů, na kterých by mělo mužstvo stát, nebyly dobré. Vůbec se mi to nelíbilo a budeme to muset řešit.

Oldřich Machala (trenér Prostějova): Hodnotí se mi to dobře, protože jsme vyhráli. Jeli jsme sem s respektem k soupeři. Vítkovice hrají velmi dobře, mají výsledky, mají body a čekali jsme náročný zápas. Na druhou stranu jsme chtěli urvat nějaké body z venku, což se nám dosud nedařilo, ačkoliv výkony nebyly špatné. Ale vždycky jsme udělali nějakou chybu a prohráli o gól. Teď jsme vstoupili do zápasu dobře, dali jsme gól a Vítkovice do šancí nepouštěli. Ve druhé půli jsme udělali chybu na půlce, ze které mohl být gól, ale tu soupeř neproměnil, my pak dali na 2:0 a rozhodli zápas, i když jsme se po vyloučení museli bránit. Domácí už potom žádnou vyloženou šanci neměli. Z tohoto pohledu jsem spokojený. Máme 30 bodů a věřím, že už jsme zachránění. Chtěl bych mužstvu poděkovat za kvalitní výkon.