26.05.2020 | Tomáš Secký | Zápas

Hradec Králové dokázal v desíti zlomit Varnsdorf a dotáhl se na Brno

Foto: Tomáš Secký
Varnsdorf – V 18. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY, prvním po dlouhé pauze vynucené koronavirem, se utkal Varnsdorf s Hradcem Králové. Hosty poslal do vedení ve 12. minutě Vlkanova, ale po přestávce srovnal Kouřil z penalty. Hosté dohrávali téměř celou druhou půli bez vyloučeného Jukla, i přesto se však v početní nevýhodě prosadili. Tři body vystřelil Votrokům dvacet minut před koncem Mejdr.
59' Kouřil (pen)
12' Vlkanova
71' Mejdr
67' Breda
90' Barac
47' Jukl
52' Jukl
86' Vlkanova
Sestavy
Samoel – Heppner (78. Šimon), Kouřil, Lehoczki, Barac – M. Kubista (60. Ondráček), Bláha (78. D. Novák) – D. Breda (70. Schön), Kocourek, Rudnytskyy – Micovčák.
Na lavičce: Vaňák, Novák, Zezula
Trenér: David Oulehla
Ottmar – F. Čech, Král, Zbrožek, Mejdr – J. Rada, Jukl – Ch. Frýdek (60. Urma), Vlkanova (89. Soukeník), Djurdjević (81. Šípek) – Martinec.
Na lavičce: Vízek, Donát, Doležal, Kateřiňák
Trenér: Zdenko Frťala
Rozhodčí: Petřík - Poživil, Matoušek • Stadion: Městský stadion v Kotlině • Hráno bez diváků

Komentář

Úvodní minuty zápasu patřily Varnsdorfu. Ten si aktivní hrou na polovině soupeře vybojoval hned dva rohové kopy po sobě. K ohrožení Ottmarovy svatyně však nedošlo. A tak přišel trest na druhé straně. Po faulu Ondřeje Lehoczkého zahrával standardní situaci Jakub Rada, který přesnou přihrávkou našel Adama Vlkanovu, jenž se uvolnil uvnitř vápna, zasekl míč a přesnou střelou po zemi umístil míč za záda Miroslava Samoela.

Varnsdorf chtěl vzápětí odpovědět, a to z rohového kopu. Hlavičku Martina Kouřila ale zlikvidoval hostující gólman. Následný pokus Petra Heppnera skončil vysoko nad. Votroci tak i nadále určovali tempo hry a po půl hodině mohli své vedení navýšit. Vlkanova se chopil odraženého balónu a těsně za polovinou hřiště zkoušel překvapit Samoela dalekonosným lobem. Ten při couvání sice klopýtl, míč ale udržel.

V druhé půli se na trávníku značně přiostřilo. Hned ve 47. minutě viděl za nedovolený zákrok žlutou kartu Robert Jukl. Uběhlo jen pár minut a poslední jmenovaný se dopustil druhého faulu a musel předčasně do sprch. Varnsdorf přesilovku využil už po pěti minutách. Erik Micovčák posunul míč na Davida Bredu, jenž byl v šestnácté atakován a poroučel se k zemi. Penaltu bezpečně proměnil Martin Kouřil – 1:1.

Hradec Králové vsadil na rychlé protiútoky. Jeden takový se zrodil v 67. minutě, když přetažený centr na zadní tyč skončil na hlavě rozeběhnutého Jana Mejdra. Ten v pádu jen o pár centimetrů minul tři tyče. Mrzet ho to ale dlouho nemuselo. V 71. minutě své zaváhání napravil poté, když se nejlépe zorientoval ve skrumáži před Samoelem a skluzem upravil na konečných 2:1 pro Hradec.

V samotném závěru zkusil akrobatický prvek střídající Adam Ondráček, který střihl nůžky. Jeho pokus ale mířil vedle. Votroci si tak ze severu Čech odváží tři body a dotáhli se na třetí Brno, které má zápas 18. kola na programu ve čtvrtek. Varnsdorf si v tabulce pohoršil a posunul se na čtrnácté místo s patnácti body.