30.04.2022 | Tomáš Chalupa | Zápas

Čtyři góly ve druhé půli. Pátá Opava po třech remízách porazila šestý Varnsdorf

Foto: Petr Widenka (sfc.cz)
Opava – Fotbalisté Opavy vyhráli ve 27. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY nad Varnsdorfem 3:1 a potvrdili, že doma na jaře neprohrávají. Všechny góly zápasu pátého a šestého týmu tabulky padly ve druhém poločase. Slezany poslali do dvoubrankového vedení Pikul a Darmovzal. Na straně Severočechů snížil Radosta, drama ale zanedlouho odmítl Helešic. Svěřenci trenéra Westa ukončili čekání na výhru, které trvalo tři utkání.
47' Pikul
60' Darmovzal
76' Helešic
71' Radosta
23' Šigut
27' Janoščín
70' Helešic
33' Heppner
Sestavy
Digaňa – Celba, Žídek, Janoščín, Helešic (87. Janjuš) – Rychlý, Darmovzal (81. Macháček) – Šcudla, Pikul (72. Kramář), Šigut (87. Bílek) – Rataj (72. Didiba)
Na lavičce: Lasák, Helebrand
Trenér: Roman West
A. Richter – Heppner, Kouřil (78. Hušek), M. Richter, Zbrožek – Rudnytskyy (62. Radosta), O. Bláha, Schön (78. Ondráček), D. Žák (71. Velich) – Kocourek, Dordić
Na lavičce: Vaňák, Bína
Trenér: Pavel Drsek
Rozhodčí: Kvítek – Novák, Lakomý • Stadion: Městský stadion Opava • Diváci: 1212

Komentář

Fanoušci na opavském stadionu čekali na první příležitost jen několik desítek vteřin. Varnsdorf přišel na půlce o míč, Darmovzal rychle vysunul Šiguta a ten šel ze strany sám. Richter ale dobře zmenšil úhel a sólo opavského mladíka zlikvidoval. Další šance přišla v minutě osmnácté, tentokrát na straně Varnsdorfu. Kocourek ve vápně přepustil balon Schönovi, ten ale z hranice šestnáctky vystřelil jen do připraveného Digani.

Za dalších pět minut mohl skóre otevřít Rataj. V pokutovém území se zbavil obránce, pokus o obstřel brankáře mu však nevyšel. Opava neuspěla ani po půlhodině hry. Slezané dostali výhodu, kombinací dostali v šestnáctce míč až ke Ščudlovi, jenže ten vypálil hodně nepřesně. Fotbal se v Opavě hrál poměrně vyrovnaný, více možností měli ale domácí. Ještě před poločasem spálil „loženku“ Darmovzal, ke kterému balon vyplaval při závaru před Richterem.

Po změně stran přišla první branka zápasu, stalo se tak k radosti příznivců Slezského FC. Ščudla dal uvnitř vápna míč pod sebe, Darmovzal ještě nezakončil. Nakonec to zkusil Bartosz Pikul a přesnou ranou na zadní tyč poslal Opavu do vedení. O chvíli později málem Richtera zaskočil Ščudla, který to zkoušel překvapivě ze strany. Brankář Varnsdorfu s vypětím všech sil vytlačil balon na roh.

Další branka ale přece jen přišla. Šigut poslal míč do vápna, na penaltě byl nikým nehlídaný Denis Darmovzal a přízemní střelou se nemýlil. Varnsdorf mohl snížit ze skrumáže, opavská defenzíva však obětavě zablokovala hned několik po sobě jdoucích pokusů.

Udeřit mohli znovu domácí. V úniku ale neuspěl Šigut a z následného rohu ani Janoščín, který hlavičkoval na zadní tyči. A tak přišel necelých dvacet minut před koncem trest, o který se postaral tak trochu z ničeho nic střídající Matěj Radosta. Zdálo se, že se Severočeši nadechují k náporu, jenže opak byl pravdou. Jejich radost vydržela pouhých pět minut. Pak totiž balon za obranu dostal Matěj Helešic, který si ve vápně pohrál s bránícími hráči a následně zamířil k tyči.

V závěrečných minutách se ještě Varnsdorfští snažili s výsledkem něco udělat, jenže Opava bránila pozorně. Jedinou šanci měl střídající Velich, ten ale zblízka napálil tyč. Slezský FC tak na vlastním hřišti nezaváhal a bodově se dotáhl na čtvrté béčko Sparty. Na třetí Líšeň pak Opava ztrácí dva body.