25.05.2024 | Karel Jedlička | Zápas

Dukla smetla Spartu B a po postupu se stala i mistrem FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY

Foto: LFA
Fotbalisté Dukly postupují do FORTUNA:LIGY jako nejlepší tým FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. V závěrečném 30. kole deklasovali doma rezervu Sparty 6:0. Skóre otevřel v 23. minutě vlastní brankou hostující Radek Šiler, na konci prvního poločasu se pak prosadil Lukáš Matějka. Další góly „vojáků“ přidali po hodině hry střídající Ondřej Ullman, který udeřil dvakrát, Jakub Zeronik a Pavel Moulis.
23' Šiler (vl)
45' Matějka
62' Ullman
82' Zeronik
83' Moulis
90+1' Ullman
bez branek
90+1' Ullman
66' Michl
Sestavy
Rada – Vondrášek, Hašek, Peterka, Holiš – Douděra (68. Moulis), Kozma, Hora (78. Jeřábek), Helešic (55. Ullman) – Matějka (68. Zeronik), Mešanović (78. Barac)
Na lavičce: Šťovíček, Ludvíček
Nalezinek (78. Kolář) – Uhrinčať, Večerka, Jedlička – Váňa (55. Lehocký), Holoubek, Jonáš, Penxa – Rus, Šiler (75. Vitarigov), Hranoš (55. Michl)
Trenér: Luboš Loučka
Rozhodčí: Bělák – Kotalík, Malimánek • Stadion: Stadion Juliska • Diváci: 1863

Komentář

Letenská rezerva nasadila do derby sestavu bez ligových posil o věkovém průměru 20 let. Od začátku byla pod tlakem, v úvodu hrozil hlavně zkušený Mešanović. Již ve třetí minutě předběhl brankáře Nalezinka, čekajícího na centrovaný míč, a hlavičkou ho trkl těsně vedle. V sedmé minutě ze souboje tváří v tvář vyšel vítězně sparťanský brankář. Na druhé straně ohrozil Radu tvrdou střelou po rohu Holoubek.

Skóre se měnilo až ve 23. minutě po rohu Dukly, který rozehrál Hora a Radek Šiler poslal balon do vlastní branky. Postupně se utišil liják a za vyjasněného počasí se zlepšila i kombinační hra. Nalezinka prudkou hlavičkou k tyči protáhl opět Mešanović. V poslední minutě první půle domácí soupeře vzali do svěráku, Kozma sklepl míč hlavou a Lukáš Matějka z malého vápna podesáté v sezoně napnul síť.

Po přestávce pokračoval tlak jistého postupujícího. Douděra pálil do Nalezinka, od něhož se míč odrazil přímo do nohy dobíhajícího Matějky. Sparťanský brankář sebou musel znovu mrsknout, aby zneškodnil jeho nebezpečnou dorážku. Zato v 62. minutě již nestačil na nádhernou kombinaci, při které dělali jeho spoluhráči jen kužely. Přes Horu, Vondráška a Douděru se dostal k míči na malém vápně Matějka, který posunul za sebe patičkou a střídající Ondřej Ullman zavěsil.

Za stavu 3:0 po vlažnějším úseku hosté vystřídali v 78. minutě brankáře a Erik Kolář za svou první desetiminutovku mezi dospělými musel třikrát lovit míč ze sítě, vždy po střelách náhradníků. Nejdříve ho překonal krásnou obalovačkou z 20 metrů po hrubce obrany Jakub Zeronik, za 25 vteřin po výkopu potrestal další sparťanskou ztrátu z rychlého brejku Pavel Moulis a ještě v nastavení byl sice Moulisův brejk zastaven, ale jen aby balon pohodlně doklepl do sítě opět Ondřej Ullman.

Dukla tak rozdrtila pražského rivala 6:0 a mohla si začít užívat postupové oslavy, které vypukly bezprostředně po závěrečném hvizdu.