29.07.2018 | Filip Lefenda | Zápas

České Budějovice zůstávají po obratu na Žižkove stoprocentní

Foto: dynamocb.cz
Praha – Po úvodní výhře nad Třincem vyzráli fotbalisté českobudějovického Dynama také na Žižkov. Ten šel sice před kamerami České televize rychle do vedení, Jihočeši však dokázali po gólech Kovala a Mršiče výsledek otočit a dojít si tak pro další tři body.
9' Čermák
39' Kovaľ
52' Mršič
61' Sintean
46' Javorek
52' Kovaľ
73' Havelka
Sestavy
K. Hrubeš – Pardubský (58. Batioja), Žežulka, Švejdík, V. Mareš (46. Sintean) – Opluštil – Volek (46. Vilotić), M. Čermák, Podrazký, Urbanec – Rondić.
Na lavičce: Otáhal, Krejdl, Beňo, Trapanovski
Trenér: Petr Mikolanda
Křížek – Kladrubský, L. Havel, P. Novák, Helešic – Havelka, Gebert – Kovaľ (80. Šplíchal), Javorek (89. Čavoš), Mršić – Pouček (67. Táborský).
Na lavičce: Luksch, Fišl, Řezáč, Čermák
Trenér: David Horejš
Rozhodčí: Franěk – Vlasjuk, Vitner • Stadion: Seifertova ulice • Diváci: 1380

Komentář

Do televizního utkání vstoupili lépe domácí, kteří se vedení ujali už v 9. minutě. Rondič sklepl po centru z pravé strany balon pro Marcela Čermáka a ten jej poslal nekompromisně k tyči. 

Postupem času přebírali otěže hry hosté. Ve 22. minutě posílal do vápna dlouhý centr Koval, jeho spoluhráčům ale k míči nějaký ten krůček chyběl. O chvíli později dostal na pravou stranu balon úplně volný Havelka, hrudí jej ale nedokázal ideálně zpracovat a vytěžil tak ze situace jen roh. 

Šest minut před přestávkou už se Dynamo přeci jen radovalo. Javorek vyslal na zadní tyč centr, odkud jej sklepl do branky Robert Koval a mohl si tak přímo pod sektorem českobudějovických příznivců vychutnat gólovou oslavu.

Žižkovský kouč Mikolanda se snažil hru svého týmu oživit dvojím střídáním, po změně stran poslal do hry dvě nové tváře – Vilotiče se Sinteanem. Kýžené ovoce se ale nedostavilo. Naopak to byli Českobudějovičtí, kdo nadále hrozil. V 50. minutě si ještě Hrubeš s hlavičkou poradil, o dvě minuty později už ale blýskl nádhernou akcí Matěj Mršič, který protancoval kolem dvou bránících hráčů a na povedené kličky navázal také přesnou gólovou trefou. 

Odpověď Pražanů mohla přijít ihned vzápětí. Rondič se dral k odraženému balonu před brankovou čárou, z tohoto prostoru jej ale hosté nakonec se štěstím odehráli do bezpečí. 

Čtvrthodinu před koncem mohlo Dynamo přidat pojistku. Přečíslení tři na dva ale nejprve skončilo jen rohovým kopem, z něhož posléze hlavičkoval Kladrubský pouze do břevna. Hrubeše chvíli poté ještě po skvělé přihrávce za obranu protáhl Táborský.

Budějovice třetí branku nevsítily, mrzet je to ale příliš nemuselo. Žižkovští už v závěru evidentně tahali nohy, žádný tlak vedoucí k vyrovnání se tak nekonal. Svěřenci kouče Horejše jsou tak po dvou kolech stoprocentní, Žižkov má v tabulce bod za remízu s Chrudimí.

Ohlasy trenérů

Petr Mikolanda (FK Viktoria Žižkov): „Gratuluji soupeři k vítězství. Kromě gólové situace jsme v prvním poločase neměli žádnou pěknou akci. Ztráceli jsme míče a poté i síly, jen jsme běhali. Druhý poločas byl od nás lepší, za ten musím mužstvo pochválit. Museli jsme udělat dvě vynucená střídání, která nás zasáhla. Soupeř prokázal kvalitu, chce postoupit do ligy. My teprve skládáme mužstvo. Jsou odehrány jen dva zápasy, jedeme dál.“

David Horejš (SK Dynamo České Budějovice): „Jsme spokojení, získali jsme tři body venku. Řekl bych, že jsme hru kontrolovali i přes to, že jsme brzy inkasovali. Ale už jsme dokázali do poločasu vyrovnat. Měli jsme několik dalších zajímavých situací, ale chyběl nám důraz ve vápně. Po pauze jsme díky Mateji Mrsićovi rozhodli. Závěr jsme mohli dohrát v daleko větším klidu, kdybychom proměnili některou z šancí. I tak jsme ale samozřejmě spokojeni.“