13.09.2019 | Zdeněk Kamínek | Zápas

Ústí nad Labem se Sokolovem přišlo o výhru v čase 92:07 min.

Foto: fkusti.cz
Ústí nad Labem - Domácí, šestý celek tabulky, vyzvali čtrnáctý Sokolov. Ústí nad Labem se sice dvakrát dostalo do vedení, ale tři body nakonec nebere. Baník druhý vyrovnávací gól vstřelil ve třetí minutě nastavení, o bodu pro Sokolov rozhodl Jan Hošek.
8' Matějka
81' Matějka
31' Štípek
90' Hošek
44' Prošek
54' Miskovič
67' Brak
37' Vávra
50' Stropek
80' Červenka
Sestavy
Tvrdoň – Krátký, Brak, Pimpara, Písačka (25. T. Vlček), Prošek (83. Drame) – J. Peterka, M. Bílek, Miskovič (56. M. Valenta) – Matějka, Bassey.
Na lavičce: Plachý, Jirkovský, Strada, Richter
Trenér: Aleš Křeček
Šiman – Šmehyl, Hošek, Stropek, Jakub Dvořák II. – Štípek, Machuča, Kopřiva (75. Machek), Selnar (87. Wermke), Vávra (79. Štursa) – Červenka.
Na lavičce: Dvořák I., Mejdr, Šulc, Fišer
Trenér: František Šturma
Rozhodčí: Adámková - Podaný, Lakomý • Stadion: Městský stadion v Ústí nad Labem • Diváci: 878

Komentář

Před samotným úvodním hvizdem došlo ke společné fotografii obou celků s rozhodčími a transparentem „Díky táto!“ v rámci víkendu otců FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. Poté ještě uctili diváci potleskem zesnulého bývalého hráče Army Jaroslava Pošíka, který zemřel ve věku nedožitých 81 let dne 26. 8. 2019.

Do zápasu vstoupili lépe domácí, když v osmé minutě Fortune Akpan Bassey vybídl ke skórování Lukáše Matějku, který zaběhl za obranu a zleva se ke vzdálenější tyči nemýlil. O čtvrt hodiny později došlo po faulu hostů ke zranění Matyáše Písačky, který musel být následně vystřídán Tomášem Vlčkem. Od té doby převzal iniciativu po zbytek první půle Sokolov, z čehož pramenilo i vyrovnání.

Ve 31. minutě využil zaspání severočeské defenzivy David Štípek, jenž z hranice velkého vápna zaznamenal první gól v letošním ročníku a ukončil sérii 253 minut neprůstřelnosti Mariána Tvrdoně. V poslední minutě řádné hrací doby první půle mohl vrátit vedení Armě Fortune Akpan Bassey, který z tutové příležitosti za asistence Michala Bílka přestřelil. V platnosti tak zůstal stav 1:1.

Ve druhé půli začalo pršet a studená sprcha prospívala více Baníku. V 65. minutě nastřelil Jakub Kopřiva pravou tyč, z dorážky v pádu se neprosadil ani Jakub Selnar. Ve vyložené brankové příležitosti se zjevil za devět minut opět Fortune Akpan Bassey, jehož střelecký pokus skončil na rohovém kopu.

Po zlepšené hře se Ústí nad Labem dočkalo opět vedení, po rohovém kopu se do černého střelou pod břevno trefil Lukáš Matějka. Pojistit vedení mohlo duo Youba Drame, Fortune Akpan Bassey, když druhý jmenovaný netrefil míč ideálně a pálil do připraveného gólmana Sokolova.

Jana Adámková nastavila ve druhém poločase dvě minuty a nechala v poslední minutě dokončit akci. V čase 92:07 obrana Army zcela pozapomněla na Jana Hoška, který zajistil Baníku cenný bod, svěřencům Aleše Křečka pátek třináctého rozhodně štěstí nepřinesl.

Ohlasy trenérů

Aleš Křeček (FK Ústí nad Labem):
„Hodnocení zápasu není pozitivní. Chtěli jsme po dvou výhrách venku udělat tečku a navázat na výsledky, poskočit v tabulce. Utkání jsme začali dobře, vstřelili jsme rychlý gól po pěkné akci. Bohužel druhou polovinu prvního poločasu jsme odehráli špatně, nepřesně, nedůrazně, soupeř nás uprostřed přetlačil v kombinaci i souboji. O gól jsme si koledovali a nakonec jsme inkasovali. Bylo to vyústění naší špatné hry. Zápas ovlivnilo střídání Matyáše Písačky, kterému vypadlo rameno. Museli jsme hrát s Tomášem Vlčkem, který není levák a měl to složitější přes nohu a byl s národním týmem, hrál zápasy a cestoval. To ale není výmluva, musí to zvládnout lépe. Po chybě jsme obdrželi vyrovnávací gól a půli dohráli v křeči. O přestávce jsme změnili rozestavení, chtěli jsme tomu pomoct. Druhý poločas byl slušnější, měli jsme převahu, hráli jsme lépe. To, co se stane v posledních vteřinách, není smůla, ale problém, který se zkušenému mužstvu stát nesmí a nám se to stalo poněkolikáté a o to více nás to mrzí. Sokolov hrál dobře a za zarputilost, bojovnost a první poločas si bod zasloužil.“

František Šturma (FK Baník Sokolov):
„Brzy jsme inkasovali, tým se ale nesložil a přepnul na jiný stupeň bojovnosti a agresivity. Dovedu si tvrdit, že jsme hráli velice dobře a byli vyrovnaným soupeřem, v šedesáti minutách možná i soupeřem lepším. Chyběla nám dlouho branka. Za stavu 1:1 jsem si myslel, že takto i zápas skončí. Ztratili jsme balón uprostřed hřiště, byla z toho hloupá standardní situace, ze které jsme poté obdrželi druhý gól. Hráči nesložili zbraně, do poslední chvíle makali a to byla odměna za to, co tento týden odvádí a vybojovali zlatý bod. Za gól ve třetí minutě nastavení jsem rád. Cením si obětavosti a bojovnosti na týmovém výkonu. Chtěli jsme udělat nějakou změnu, a protože Jakub Šiman dobře zachytal v poháru, dostal příležitost i v soutěži. Pokud budeme takto pracovat, budeme minimálně v polovině tabulky. Venku musíte sbírat každé body, Ústí nad Labem se pohybovalo vždy nahoře, hraje dobrý fotbal. Cesta, kterou jsme nastavili, je podle mě správná.“