07.10.2023 | Ondřej Černý | Zápas

Vyškov díky trefám v závěru porazil Žižkov 2:0

Foto: fkvz.cz
Fotbalisté Vyškova v rámci 12. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY porazili v drnovickém azylu Žižkov 2:0. Po opatrné první půli patřil nástup do druhého poločasu aktivnějšímu Žižkovu, i přes to se ale ve čtyřiasedmdesáté minutě prosadil Musa Ramathan po standardní situaci a ve druhé minutě nastavení přidal druhý gól domácích Amidou Diallo. Vyškov vyhrál poosmé v letošním ročníku a setrvává na čele soutěže. Nováček ze Žižkova je průběžně dvanáctý.
74' Ramathan
90+2' Diallo
bez branek
25' Ramathan
67' Ilko
90' Bayo
73' Hönig
86' Voltr
90+3' Prošek
90+6' Muleme
Sestavy
Stejskal – Ilko, F. Štěpánek, Musa, Němeček – Eneme, Mafwenta (70. Diallo) – Kanakimana, Falta (57. Vintr), Metsoko (82. Lahodný) – Bayo
Na lavičce: Borek, Červeň, Coulibaly, Kamara
Trenér: Jan Kameník
Čtvrtečka – Řezáč (81. Sodoma), Muleme, M. Richter, Klusák – Hönig – Prošek, Sixta (62. Jirásek), Rosa, Finěk (62. Voltr) – Batioja
Na lavičce: Kotek, Bárta, Horálek, Kuchař
Trenér: Michal Horňák
Rozhodčí: Rouček – Antoníček, Zoufalý • Stadion: Sportovní areál Drnovice • Diváci: 1215

Komentář

Vedoucí Vyškov přivítal na stadionu v Drnovicích nováčka ze Žižkova, kterému před utkáním patřilo jedenácté místo. Nepříliš záživný úvod rozčísl žlutou kartou za zastavení slibného brejku Žižkova domácí Musa Ramathan. První šance se fanoušci dočkali až po osmatřiceti minutách hry. Fahad Bayo se uvolnil na levém křídle a ostrým míčem hledal ve vápně volného Metsoka, před nímž stihl zakročit jeden z hostujících obránců, který odkopem málem překonal vlastního brankáře Čtvrtečku.

O minutu později Bienvenue Kanakimana spadl po kontaktu se Čtvrtečkou v pokutovém území na trávník, domácí se dožadovali pokutového kopu, rozhodčí Rouček však rezolutně odmítl jejich naléhání. Ani jeden z týmů se před pauzou k další větší šanci nedostal, takže se do kabin šlo za nerozhodného stavu 0:0.

Krátce po změně stran už byl vyškovský tým opravdu blízko vytouženému gólu. Metsoko vysunul dopředu Bienvenueho Kanakimanu, jehož dělovka z levé strany pokutového území skončila na břevně žižkovské branky!

Na druhé straně zahrozil Bernardo Rosa, jehož pokus ze střední vzdálenosti skončil v bezpečných rukavicích Jana Stejskala. Po hodině hry opět Rosa zazlobil domácí obranu, když z levé strany nacentroval míč do vápna pro Augusta Batioju, který si ještě narazil míč se spoluhráčem a následně vypálil v excelentní pozici nad vyškovskou branku.

Žižkovští byli nebezpečnější i nadále. Po minutě pobytu na hrací ploše se ujal přímého kopu zkušený Milan Jirásek. Jednatřicetiletý středopolař zakroutil míč přesně na hlavu Marka Richtra, proti němuž musel vytáhnout parádní zákrok Stejskal. Za další dvě minuty už Stejskal pouze sledoval, jak nebezpečný pokus agilního Bernarda Rosy míří o milimetry vedle jeho branky.

I přes zvýšenou aktivitu hostů se první branky nakonec dočkali domácí. Po standardní situaci si hlavou našel míč Ramathan Musa a k radosti domácích fanoušků ho dokázal usměrnit za Čtvrtečku – 1:0.

Musa mohl přidat druhou branku hlavou o chvíli poté, ale po centru Baya mířil pouze vedle vymezeného prostoru. Na druhé straně se ukázal střídající Radek Voltr, jehož centr z levé strany skončil na břevně a následně se dokutálel po brankové čáře až k rukám brankáře Stejskala.

Hosté stále více otevírali hru do ofenzivy, což se jim vymstilo ve druhé minutě nastavení, kdy utekl Amidou Diallo a po samostatném úniku překonal hostující brankáře Čtvrtečku a stanovil konečný výsledek 2:0. Domácí tak zůstávají na čele soutěže, když mají čtyři body náskok na druhou Duklu, která má zápas k dobru. Žižkov je na průběžném dvanáctém místě.