07.10.2023 | Jiří Polášek | Zápas

Prostějov porazil Líšeň potřetí za sebou a odpoutal se ze sestupových vod

Foto: 1skprostejov.cz
Fotbalisté Prostějova v rámci 12. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY porazili Líšeň 4:2. Domácí poslal do vedení v osmnácté minutě Jakub Elbel, hosté ale ještě do pauzy otočili skóre, když se trefili Vlasák s Jeřábkem. Po změně stran přišla otočka i na druhé straně. Dvacet minut před koncem se trefil Jan Koudelka, o čtrnáct minut později přidal vedoucí gól z pokutového kopu Petr Jaroň a v samém závěru potvrdil třetí prostějovskou výhru nad Líšní v řadě Jan Silný. Domácí se díky třem bodům odpoutali ze sestupových příček, Líšeň je devátá.
18' Elbel
70' Koudelka
84' Jaroň (pen)
88' Silný
36' Vlasák
42' Jeřábek
12' Elbel
86' Koudelka
58' Polášek
82' Mezera
83' Veselý
Sestavy
Krynskyj – R. Látal, Schaffartzik, K. Spáčil (42. Gábriš), Elbel (32. Cienciala, 88. Bolf) – Bartolomeu (46. Silný), Habusta, Koudelka (88. Macháček), Slaměna – P. Jaroň, Malec
Na lavičce: Šnajdr, Moučka
Trenér: Josef Mazura
Veselý – Pašek, M. Jeřábek, Mezera, Lutonský – Vlasák (85. Raab), Polášek (85. Joković), Matocha, Machalík (72. Aldin), Sokol (85. Mionić) – Tauš (61. Vandas)
Na lavičce: Vajner, Svoboda
Trenér: Petr Maléř
Rozhodčí: Trska – Volf, Černoevič • Stadion: Stadion 1.HFK Olomouc • Diváci: 350

Komentář

Dvanácté kolo svedlo dohromady Prostějov a Líšeň. Domácí po posledním zápase znovu klesli do sestupových vod, na patnáctou pozici, zato Líšeň byla před duelem devátá. Začátek v prostějovském azylu v olomoucké Holici byl opatrný. Prostějov si vypracoval první větší šanci, kterou ale Jakub Elbel zahodil střelou příliš vysoko nad branku.

Právě Jakub Elbel byl pro další průběh zápasu důležitý. Inkasoval sice žlutou kartu, o pár minut později už ale otevřel skóre duelu. Po Bartolomeuově přihrávce na pravé křídlo získal míč Jan Koudelka, jenž prodloužil centr k zadní tyči. Jakub Elbel pak uzavřel akci povedenou hlavičkou a domácí se poprvé radovali. Jenže ve 32. minutě přišlo zranění a aktivního Elbela museli trenéři stáhnout.

Líšeň převzala iniciativu a jen čtyři minuty po soupeřově střídání vyrovnala. Domácí nebyli v obraně důslední, Adam Vlasák dostal hodně prostoru, s míčem se ve vápně otočil a brankáře jednoduše překonal. A jen o sedm minut později se Brněnští radovali podruhé. Ve 42. minutě sehráli povedenou standardku. Dobře rozehraný volný přímý kop ještě prodloužil Tauš na kapitána Michala Jeřábka, který míč uklidil do sítě hlavou.

Do druhého poločasu tedy domácí vstupovali s jednobrankovým mankem. Počátek byl dost vlažný, Prostějov pak ale začal stupňovat tempo a pomalu nad zápasem získával kontrolu. Jeho zvýšená aktivita přinesla ovoce poprvé v 70. minutě, kdy dostal míč na pravé straně Jan Koudelka , který předvedl naprostou parádu. Z dálky to zkusil, míč otřel o břevno a srovnal stav na 2:2.

Jen minutu poté mohli jít do vedení znovu hosté, jenže po centru Sokola Vandas u zadní tyče hlavičkoval pouze do brankové konstrukce. A tak se opět předvedli domácí. Nejdříve šel do brejku Malec, kterého už nestíhal poslední soupeřův obránce, a tak ho fauloval, čímž ale zavinil pokutový kop. Ten si na starost vzal Petr Jaroň, jenž při rozběhu zpomalil a následně tvrdou ránu nasměroval do pravého dolního růžku.

Definitivní tečku udělala v 88. minutě Jan Silný, který si naběhl před branku na centr z levé strany a jednoduše poslal míč do odkryté branky. V závěru zápasu pak ještě padla jedna červená karta směrem na domácí lavičku, která aktivně diskutovala s rozhodčím povětšinu zápasu. Prostějov „doma“ vyhrál 4:2 a alespoň prozatím se posunul na třináctou příčku. Líšeň zatím zůstala devátá.